Sv. Ana-Vidošiči 5534

Sv. Ana-Vidošiči

Regija Jugovzhodna Slovenija
Izhodišče ob poti, ob vznožju hriba, Vidošiči
Dolžina poti 0,5 km
Trajanje poti 30 min
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni, pozimi
Primerno za Vozički , nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Včasih se povzpnemo na kak hrib le zaradi razgleda. Ker z višine svet vidimo boljše. Prelepi razgledni točki na Sv. Ani v Vidošičih se ob obisku Bele krajine le ne odrecite. Podoba hribovite pokrajine, ki ob toplem sončnem dnevu jeseni dobi vonj in okus po rdečem grozdju, vam bo ostala v spominu za vedno.

Sicer majhna vas z le nekaj hišami in zidanicami se lahko pohvali z najlepšimi razgledi. Cerkev Sv. Ane, ki stoji na gričku nad vasjo, je idilično obdana z vinogradi.

Za vse šoferje na družinskih izletih še pomemben podatek, da so Vidošiči majhen kraj v Metliki. Avtomobil lahko parkirate ob vznožju hriba in se po cesti na Sv. Ano podate peš, ali pa se do vrha, do cerkve zapeljete kar z avtomobilom. Pot se polagoma vzpenja, možno je po cesti priti do sv. Ane tudi z otroškim vozičkom.

Zanimivosti

Cerkev Sv. Ane v Vidošičih

Na tem mestu je po izročilu že od nekdaj stala lesena kapelica ali cerkvica. Nad glavnimi vrati je letnica 1830, menda je bila takrat cerkev v celoti prenovljena. Ima tri baročne oltarje neznanega mojstra. Cerkev ima kor in križev pot, tudi večji križ. V zvoniku so železni zvonovi, edini tovrstni v župniji, delo Kranjske industrijske družbe na Jesenicah. V zapisih ni zaslediti leto pridobitve, so brez napisov. Cerkev je barvno zelo bogata, naslikana z močnimi barvami kot srednja cerkev pri Treh farah. Ob straneh v ladji sta sliki sv. Martina na desni in sv. Urh na levi strani. Glavni oltar je posvečen sv. Ani, materi Device Marije (god 26. julij), ki je predstavljena v oljnati sliki in v kipu – oba predstavljata, kako uči svojo hčer.

Belokranjski muzej domuje v metliškem gradu, ki je bil prvič omenjen leta 1456, verjetno pa je precej starejši. Skupaj z mestom je predvsem v 15. in 16. stoletju igral ključno vlogo pri obrambi Kranjske pred krvavimi turškimi vpadi. Grad, ki je brez večje škode preživel drugo svetovno vojno, v starejši preteklosti ni imel take sreče. Zelo zanimiv je že sprehod v njegovi okolici in kukanje v stekleni del, kjer je gasilska zbirka. Poslanstvo Belokranjskega muzeja Metlika je skrb za belokranjsko premično kulturno dediščino in seznanjanje obiskovalcev z njihovo edinstveno vezjo s stoletnimi običaji.

Zemljevid

Naloži GPX

Sv. Ana-Vidošiči
Koordinate izhodišča 45,675193
15,368787

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna in hotel Bela Krajina

Prvo priporočilo domačinov, saj gostilna obratuje že več kot 50 let in ima upravičeno zelo dober sloves. Me tednom nudijo malice, lahko pa izberete katero izmed belokranjskih specialitet. Mi smo bili nad postrežbo in hrano zelo navdušeni.

Cesta bratstva in enotnosti 28
8330 Metlika
07 305 81 23

Vita, Olja in Juna priporočajo

Odlična ideja za popestritev dneva in zabavo staršev in otrok. Obe šoli najdete v kraju Radovica v Metliki.

Šolo Bistra Buča so odprli leta 2014 in sedaj smo lahko prisotni pri pouku, kakršen je potekal v 60 letih. Tukaj se lahko na zabaven način seznanimo s kulturnimi vrednotami, značilnostmi in posebnostmi teh krajev. Učno uro vodi učitelj in če boste pridni, vas na koncu čaka spričevalo z ustreznimi ocenami. Zelo izvirna izvedba in odličen način za ohranjanje belokranjske dediščine.

Čez cesto pa obratuje še ena podobna šola, in sicer šola Brihtna glava, kjer se prav tako lahko udeležite pouka, kakršnemu so bili priča naši stari starši.

Slika zgoraj- Šola Bistra buča

Slika spodaj-Šola Brihtna glava