Josipdol-gozdna učna pot Kapelvald

Regija Koroška
Izhodišče športni park Josipdol
Dolžina poti 3,76 km
Trajanje poti 1,5-2 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Ob obisku Ribnice na Pohorju, z otroki lahko obiščete zanimivo gozdno učno pot v Josipdolu, si ogledate muzej na prostem s staro pohorsko hišo ter lipov drevored. Primerno za vse družine z otroki nad 4 leta starosti, saj se pot po gozdu ves čas rahlo vzpenja. Ker gre za gozdno pot za otroške vozičke ni primerna, je pa za nošnjo otrok v nosilki. Čeprav naj bi bila pot označena z oznakami smreke in cerkvice, očitno zob časa ni prizanesel oznakam, saj jih mi ob poti nismo videli. Za lažji ogled priporočamo, da si prenesete naš gpx poti.

Gozdna učna pot KAPELVALD v Josipdolu pri Ribnici na Pohorju je bila opremljena leta 1993. Dolga je približno 3200 m, le v prvem delu, do domačije Štrucevo, je nekoliko strma, nato pa poteka po ravnini in se polagoma spušča skozi naselje Josipdol do izhodiščne točke. Na poti je označenih 10 stojišč, kjer želijo obiskovalcem približati naravne lepote in pomen gozda (videli boste atlantsko in libanonsko cedro, ciprese, paciprese, sekvoje, orjaško jelko, rumeni bor, rdečo bukev, rdeči hrast, črni oreh in divji kostanj pa tudi 300 let star domači kostanj z obsegom kar 7,6 m ) ter se seznanili z zgodovino in življenjem v tem delu Pohorja.

Ob prihodu v kraj vas sprejme lipov drevored (na novo zasajen), ki je ponos kraja. Prvoten je bil zasajen pred približno 140 leti, v obeh vrstah pa raste lepo razporejenih 70 lip. Pred kratkim so lipe na novo posadili in uredili lepo sprehajalno pot skozi vas.

Poleg steklarstva in kamnoseštva se skozi zgodovino Josipdola prepletata še oglarstvo in gozdarstvo. Na koncu poti pridemo do kulturnega doma, v katerem je leta 1985 nastal muzej, ki razkriva kratko a bogato zgodovino Josipdola, od nastanka pa do danes. Ob kulturnem domu pa se nahaja muzej na prostem, kjer vam lahko praktično prikažejo dejavnosti, ki so zaznamovale to dolino.

Ogledate si lahko steklarsko peč, poučili vas bodo kako nastane steklo, videli boste gozdarsko drčo–hubo, pruharsko–kamnoseško uto s praktičnim prikazom obdelave kamna, stroj za izdelavo kock, oglarsko kopo, pokažejo pa vam še nekaj diapozitivov z lepotami kraja, ki jih morda med potjo niste opazili.

Nas je navdušila muzejska hiša-tradicionalna pohorska hiša z ohranjenimi starinskimi predmeti v notranjosti. Muzej na prostem je brezplačen. V kolikor vam ni do hoje po gozdni učni poti, se z avtomobilom zapeljite do konca vasi in ob poti boste opazili omenjeno bogato muzejsko zbirko.

Zanimivosti

Kako je Josipdol dobil ime?

S podpisom najemne pogodbe za Podlesnikovo hudo Josef Schneck 31. maja 1799 prične v dolini z njegovim imenom z eno od treh gospodarskih dejavnosti, ki v naslednjih letih zaznamujejo kraj in ljudi v njem-postavi glažuto. Dve leti kasneje nastane prvi zapis imena Josipdol.

Zemljevid

Naloži GPX

Gozdna učna pot-Josipdol
Koordinate izhodišča 46,532707
15,289897

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Vita, Olja in Juna priporočajo

Turistična kmetija Tete Lene

Obisk pri teti Leni je nekaj posebnega. Ko se boste vračali iz Josipdola se oglasite pri njih in s Teto Leno preživite kakšno urico ali dve, da začutite umirjen vaško-kmečki utrip, preizkusite se v kmečkih opravilih ter ob sprehodu s teto Leno po njeni kmetiji nahranite ovčke, naberete zdravilna zelišča, gobe ter prisluhnete njenim bogatim izkušnjam. Zelo zanimivo za družine!

Kmetije nismo zapustili praznih rok, premamila nas je domača smrekova marmelada in izdelki domače obrti (mila, vazelini, kreme). Obisk možen ob predhodni najavi, voden ogled stane 5 evr/os.

Ribnica na Pohorju 79

2364 Ribnica na Pohorju

+386 31 224 655