Paučkove partizanske bolnice 1248

Paučkove partizanske bolnice

Regija Koroška
Izhodišče ob poti pri oznaki za bolnico-kraj Legen
Dolžina poti 4 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Zanimiv družinski izlet v bližini Slovenj Gradca so pravgotovo Paučkove partizanske bolnišnice. To so skrivne partizanske bolnišnice, ki so delovale med 2. svetovno vojno na območju zahodnega Pohorja.

Ime so dobile po partizanskem zdravniku dr. Ivanu Kopaču, ki je imel partizansko ime Pauček.

Okupatorju bolnišnic ni nikoli uspelo odkriti, čeprav so območje večkrat preiskali.

Preden so bile zgrajene Paučkove partizanske bolnišnice so ranjence iz Mislinjske doline in zahodnega Pohorja skrivali na nekaterih kmetijah. Potem, ko je 14. partizanska divizija v boju proti okupatorju izgubila polovico svojih pripadnikov, so se v začetku aprila leta 1944 odločili, da na tem območju postavijo skrivne bolnišnice. Pred tem so uporabljali podzemne bunkerje, vendar so bili polni vlage in brez svetlobe, primanjkovalo pa jim je tudi zdravnikov. Za gradnjo je bil skupaj z ekipo zadolžen dr. Ivan Kopač. Ekipa je v začetku maja 1944 postavila prvi objekt, do konca vojne pa je bilo postavljenih skupno šest partizanskih bolnišnic, sanitetni ekonomat in lekarna.

V Paučkovih partizanskih bolnišnicah je bilo oskrbovanih okoli 300 ranjencev, umrlo pa jih je trinajst.

Ko se peljete proti smučišču Kope, ob cesti opazite dobro vidno tablo za Paučkove partizanske bolnice. Za 4 km dolg sprehod do bolnic lahko pustite avtomobil ob poti nekoliko naprej ob oznaki. Pot je makedamska in lepo urejena, a se ves čas rahlo vzpenja. Primerna tudi za vožnjo z otroškim vozičkom. Z mlajšimi otroki pa se lahko odpeljete z avtomobilom prav do Partizanskih bolnic in naredite le ogled muzeja na prostem.

Samostojen ogled je brezplačen, možen je tudi voden ogled (ob predhodni najavi v TIC Slovenj Gradec) 5 EVR./os.

Zanimivosti

Blizu Slovenj Gradca se najhaja ena najzanimivejših cerkva pri nas-cerkev sv. Jurija. Stoji na obrobju legenske terase nad Šmartnim. V osnovi je poznoromanska iz 13. stoletja, vendar se je v 17. stoletju deloma porušila, zato danes ne kaže svoje prave starosti. Cerkev s svojim steklenim dnom razkriva zgodnjesrednjeveške ostanke iz 9. stoletja. Odprto le v sobotah in nedeljah, za obisk pokličite TIC Slovenj Gradec.

 

 

 

Zemljevid

Naloži GPX

Paučkove partzanske bolnice
Koordinate izhodišča 46,493141
15,153189

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Mestna kavarna Slovenj Gradec

Na vogalu Glavnega trga vas pričaka prijetna kavarnica v retro stilu, kjer lahko skozi velika okna opazujete utrip mesta. V prijetni družbi in dišeči kavici se čas za trenutek kar ustavi.

Trg svobode 7,

2380 Slovenj Gradec

041 804 443

Vita, Olja in Juna priporočajo

Perger 1757-Medeni raj

Obisk edinega evropskega medičarja in svečarja s tradicijo iz leta 1757 sodi med najzanimivejše turistične točke Slovenije in s tem tud mesta Slovenj Gradec, saj se sleherni obiskovalec sreča z več kot dve stoletji in pol staro dediščino medičarske, lectarske in svečarske obrti, ki se vitalno nadaljuje v sedanji čas.

V Slovenj Gradcu deluje edini evropski medičar in svečar s tradicijo iz leta 1757. Vsa znanja in spretnosti se iz roda v rod prenašajo na sedaj že deveto generacijo tega družinskega podjetja.

Z veseljem vas bodo pospremili v svet izdelovanja lectovih srčkov, pravih voščenih sveč, vrhunskih medenjakov in vas ob obisku postregli s prvovrstnimi domačimi bonboni brez konzervansov ter pravo brezalkoholno medico. Seveda tudi medenega žganja in medenega vina nikoli ne zmanjka.

Glavni trg 34
2380 Slovenj Gradec
+ 386 2 88 41 496; + 386 41 66 88 98
 info@perger1757.si

www.perger1757.si