Podzemlje Pece 6777

Podzemlje Pece

Regija Koroška
Izhodišče parkirišče pri muzeju
Trajanje poti 2-3 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za 6+ let , kolesa
Zahtevnost srednje lahka pot

Opis poti

Ste se kdaj vprašali kako je potekalo knapovsko življenje v skrivnostni Peci? Znotraj gore se na raziskovanje lahko odpravite z vlakom, kajakom ali kolesom. Tod so rudarili že Rimljani, danes pa so v rudniku predstavljeni načini rudarjenja in rudarska oprema, ki so jo rudarji uporabljali v različnih zgodovinskih obdobjih, od začetkov pred 350. leti do zadnjih dni rudarjenja v preteklem stoletju.


Vse do leta 1994 so tukaj udarjali stroji in orodja ter izkopavali svinec in cink. Menda v popolni temi vladajo škratje in če se vam uspe za trenutek ustaviti in osredotočiti, morda opazite »Parkmandeljca« ali zaslišite zamolkle udarce kladiv izgubljenih rudarjev. Željni več se lahko iz ene v drugo dolino, na 5-kilometrski razdalji pod Peco, zapeljete s kolesom, spustite po adrenalinski gorsko kolesarski progi Black Hole Trail ali zalite rove raziskujete s kajaki.


Rudnik svinca in cinka Mežica je bil eden zadnjih svinčevo – cinkovih rudnikov v Evropi, ki je konec dvajsetega stoletja še deloval. V svojem več kot tristoletnem delovanju je skozi stoletja dajal kruh številnim družinam, močno pa je vplival na življenje izven rudnika na območju Mežiške doline. Vožnja z vlakom po 3,5 km dolgem Glančnik rovu je edinstveno doživetje, ki traja približno 15 minut. Izstopili boste na postaji v osrčju gore 600 m pod površjem Velikega vrha. Ob spremstvu izkušenega vodnika se boste podali po turistični poti, kjer vam bomo predstavili zgodovino rudarjenja in s pomočjo razstavljenih eksponatov doživeli pravi »knapovški šiht«, ki ga lahko na vašo željo popestrimo s pravo knapovsko malico. Celotni ogled traja od 1.45 do 2 uri. Starostna omejitev za ogled rudnika je 5 let. 

Rudni minerali so tudi industrijska surovina, ki so v naravi redki in jih je težko najti. Ravno na območju med Peco in Uršljo goro pa so bile v triasnih apnencih velike koncentracije le-te. Glavna rudna minerala mežiški rudišč sta galenit (PbS) in sfalerit (ZnS), ki skupaj s prikamnino apnencem ali dolomitom tvorita zanimive strukture. Poleg rudnih mineralov so bili v mežiških rudiščih prisotni tudi številni drugi minerali. Med njimi je najbolj znan in cenjen wulfenit (PbMo4), ki sodi med sorazmerno redke minerale. V Evropi je rudnik Mežica poznan kot najbogatejše nahajališče wulfenite.

Zanimivosti

Ogled rudnika s kolesom

Gorska kolesa so narejena za uživanje po gorah, pri njih pa je možno kolesariti tudi skozi goro, saj smo našli prehod po opuščenih in skrivnostnih rudarskih rovih pod goro Peco. Z vodnikom in svetilkami lahko varno prekolesarite več kot pet kilometrov edinstvene podzemne poti iz ene doline v drugo in doživite nepozabno pustolovščino. Pot poteka po varnih rovih in se vzdigne le za okrog 15 m, a vdolbine in grbine nekdanjih železniških pragov ne dopuščajo lagodnega kolesarjenja.
Kolesarska avantura se prične ko vas sprejme vodnik v Infocentru Geoparka Karavanke in Podzemlje Pece, na Glančniku v Mežici, s katerim se boste skupaj odpravili do vhoda na Igrčevem v Črni, kjer se boste podali v rudnik. Po prekolesarjeni podzemni poti pridete iz rudnika na Bregu nad Mežico, od koder se spustite po asfaltirani cesti (cca 1,5 km) do izhodiščne točke na Glančniku.

Stalna temperatura okrog 10°C popolna tema in varnostni predpisi v podzemlju zahtevajo posebno opremo. Uporaba čelade in naglavne svetilke je obvezna oprema, ki si jo boste izposodili ob plačilu vstopnine. Priporočamo topla športna oblačila in kolesarske rokavice.

Celotna pot traja cca 2,5 ure. Starostna omejitev je 10 let.

Ogled rudnika je možen samo z gorskim kolesom.

Prisluhnite ljudski pripovedki o mestu Slovenj Gradec.

ZemljevidGostinski lokal v bližini

Gostilna Krebs

Lušten ambient, kjer nam postrežejo okusne pice, ki se jih razveselijo predvsem naši najmlajši. Priporočamo, da se vnaprej naročite.

 Podjunska ulica 4,

2392 Mežica

info@gostilna-krebs.si

+386 2 82 77 600

Mila in Staš priporočata


Legenda pravi, da je nekoč na Slovenskem vladal bogat in pravičen kralj. Kralj po imenu Matjaž. Ko so z vzhoda deželo napadli Turki, sta se Matjaž in njegova vojska hrabro borila, a vojaki so padali drug za drugim, dokler ob kralju ni ostala samo še peščica mož.

Ko je kralj sprevidel, da so Turki premočni, se je z vojsko pognal v beg, in ker je bil pravičen vladar, ni bil ubit, ampak se je pred njim odprla gora in ga vzela vase. Tam zdaj za mizo spi s svojimi vojaki, in ko se bo njegova brada devetkrat ovila okoli mize, se bo kralj prebudil in prišel odrešit svoje ljudstvo.