Slovenj Gradec 1151

Slovenj Gradec

Regija Koroška
Izhodišče plačljivo parkirišče v samem centru mesta
Dolžina poti 1,6 km
Trajanje poti 1h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Sprehodite se po krožni poti skozi Slovenj Gradec in med sprehodom po mestu spoznajte njegovo srednjeveško preteklost in živahen utrip današnjega časa. Izlet primeren tudi za izletkanje z majhnimi otroki, saj Slovenj Gradec ponuja za vsakega družinskega člana nekaj. Že samo mesto, ki je zelo lepo urejeno, vas bo povsem navdušilo.

Slovenj Gradec je sedež edine mestne občine v statistični Koroški regiji ter središče Mislinjske doline. Starodavno mesto v kotlini med Pohorjem in Uršljo goro je tudi slovenski sinonim za kulturno središče, kjer si bogato izročilo preteklosti podaja roko s sodobnim utripom. Pretiran in v smislu vpetosti v starosvetno krajinsko podobo nesorazmeren industrijski razvoj, kakršen je v 19. in 20. stoletju zaznamoval večino slovenskih mest, je bil Slovenj Gradcu prihranjen. Nagel razvoj gospodarskih in storitvenih možnosti v zadnjih letih si je zato tukaj srečno podal roko s starodavnim duhovnim izročilom in naravnimi bogastvi v bližnji okolici urbanega središča. Zgodovinski pomniki nas na vsakem koraku povezujejo s preteklostjo in z lahkoto zazibljejo v občutje romantične nostalgije, obenem pa opominjajo, da smo le ponižni, a ponosni nadaljevalci zgodbe, ki se je začela v sivi davnini.

Živa vez s preteklostjo in bogastvom kulturne dediščine je temelj kulturnega razvoja in osrednja poteza lokalne identitete tudi v času, ki ga živimo. Razpeta je med utišani odmev najslavnejše epizode srednjeveške zgodovine, ki jo utelešajo umetnostni zakladi mestne župnijske cerkve, v letu 1251 kot prve na svetu posvečene ogrski princesi in turingijski vojvodinji sv. Elizabeti, zaščitnici revežev in beračev, ter spoštljivi spomin na svetovno znanega skladatelja Huga Wolfa, neprekosljivega mojstra pozno romantičnega samospeva, ki se je leta 1860 rodil v hiši na slovenjgraškem osrednjem trgu. Likovna tradicija srednjeveških rezbarjev in baročnih mojstrov se je pretočila v mednarodno odmevno dejavnost Galerije likovnih umetnosti, ki je Slovenj Gradec v zadnjih štirih desetletjih zlasti s prireditvami pod pokroviteljstvom Združenih narodov uveljavila daleč preko meja domovine in ga trajno zaznamovala kot mesto miru in mednarodnega sporazumevanja. Krona teh prizadevanj je listina, s katero je leta 1989 generalni sekretar Svetovne organizacije Perez de Cuellar Slovenj Gradec uvrstil med častne nosilce naziva Glasnik miru.

Sprehod mimo znamenitosti mesta in obisk najprepoznavnejših: Koroška galerija likovne umetnosti, pokrajinski muzej, najstarejša stavba v mestu-cerkev sv. Elizabete, mestno obzidje in sprehajalna pot skozi mestni park, dvorec Rotenturn, rojstna hiša skladatelja Huga Wolfa ter "kratek" postanek v medenem raju Perger, kjer smo si za nagrado privoščili Bio Pergerjeve bonbone. Pred dežjem smo se skrili v Mestno kavarno in ob kavici opazovali zanimiv utrip tega prelepega mesta.

Zanimivosti


Blizu Slovenj Gradca se najhaja ena najzanimivejših cerkva pri nas-cerkev sv. Jurija. Stoji na obrobju legenske terase nad Šmartnim. V osnovi je poznoromanska iz 13. stoletja, vendar se je v 17. stoletju deloma porušila, zato danes ne kaže svoje prave starosti. Cerkev s svojim steklenim dnom razkriva zgodnjesrednjeveške ostanke iz 9. stoletja. Odprto le v sobotah in nedeljah, za obisk pokličite TIC Slovenj Gradec.

Prisluhnite ljudski pripovedki o mestu Slovenj Gradec.

Zemljevid

Naloži GPX

Krožna pot- Slovenj Gradec
Koordinate izhodišča 46,508923
15,079474

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Mestna kavarna Slovenj Gradec

Na vogalu Glavnega trga vas pričaka prijetna kavarnica v retro stilu, kjer lahko skozi velika okna opazujete utrip mesta. V prijetni družbi in dišeči kavici se čas za trenutek kar ustavi.

Trg svobode 7,

2380 Slovenj Gradec

041 804 443

Vita, Olja in Juna priporočajo

Perger 1757-Medeni raj

Obisk edinega evropskega medičarja in svečarja s tradicijo iz leta 1757 sodi med najzanimivejše turistične točke Slovenije in s tem tud mesta Slovenj Gradec, saj se sleherni obiskovalec sreča z več kot dve stoletji in pol staro dediščino medičarske, lectarske in svečarske obrti, ki se vitalno nadaljuje v sedanji čas.

V Slovenj Gradcu deluje edini evropski medičar in svečar s tradicijo iz leta 1757. Vsa znanja in spretnosti se iz roda v rod prenašajo na sedaj že deveto generacijo tega družinskega podjetja.

Z veseljem vas bodo pospremili v svet izdelovanja lectovih srčkov, pravih voščenih sveč, vrhunskih medenjakov in vas ob obisku postregli s prvovrstnimi domačimi bonboni brez konzervansov ter pravo brezalkoholno medico. Seveda tudi medenega žganja in medenega vina nikoli ne zmanjka.

Glavni trg 34
2380 Slovenj Gradec
+ 386 2 88 41 496; + 386 41 66 88 98
 info@perger1757.si

www.perger1757.si