Stari grad nad Radljami ob Dravi 4823

Stari grad nad Radljami ob Dravi

Regija Koroška
Izhodišče parkirišče pri Dvorcu
Dolžina poti 3.5 km
Trajanje poti 1,5-2 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

 

Do Radelj se lahko pripeljemo iz Maribora ali pa iz smeri Slovenj Gradca. Mesto je zelo lepo urejeno in nam iz obeh strani nudi razgled na Stari grad. Pozorni moramo biti na križišče, kjer cesta zavije proti prelazu Radelj. Tu bomo ob cesti videli visoko skalnato steno, pod katero je tudi parkirišče. Zraven se nahaja dvorec, kjer opravljajo tudi poročne slovesnosti in nudi čudovito kuliso. Pot začnemo v nasprotni smeri od Dvorca in sicer se med dvema hišama vije zelo ozka potka-potrebno je iti čez glavno cesto. Mi smo hodili po trim stezi, ki je sedaj opremljena tudi z zelo simpatičnimi in poučnimi tablami v obliki oklepa, saj tukaj poteka tudi pot Zelena doživetja graščaka Marenberškega. Otroci lahko aktivno sodelujejo in nabirajo posebne grofove točke, s katerimi si na koncu prislužijo spominsko sestavljanko.

Na vrhu med razvalinami gradu pa še presenečenje-viteški meč, ki je po smrti grofa ostal tam začaran. Razgled nad mestom so poimenovali tudi zeleno okno Koroške. Ker pot poteka po trim stezi se lahko tudi dodatno premigate in malo potelovadite.

Vračamo se lahko po isti poti, lahko pa jo naredimo krožno in sicer tako, da sledimo oznakam za Gozdno in zgodovinsko poučno pot. Na tej strani nas pričaka tudi jama Huda luknja, ki jo je ob pomoči ustrezne opreme možno tudi pogledati. Krožna različica je primerna za pohodnike 4+, ker se dokaj strmo spušča, medtem ko pohod po isti poti gor in dol iz smeri Dvorca zmorejo tudi dobro pripravljeni pohodniki v starosti 3+ leta.

Izlet zelo hitro mine, saj je na poti res veliko informacijskih poučnih tabel in ostalih zanimivosti.

Zanimivosti

Stari grad nad Radljami ob Dravi, oziroma Mahrenberg, je bil svoj čas sedež znamenite plemiške rodbine. Njen najpomembnejši član je bil Sigfrid Mahrenberški. Sredi 13. stoletja se je uspešno boril proti ogrski vojski in bil zato deležen slave in časti, ki je v tistem času ni presegel noben drug plemič naših dežel. Grad je doživljal tako dobre kot težke čase. Zavzeli in oplenili so ga Turki in tudi večkrat je pogorel. Po zadnjem požaru, konec 17. stoletja, so ga prenehali obnavljati, njegovi prebivalci pa so se preselili v dvorec Radlje, ki se nahaja ob izhodišču izleta.

Zemljevid

Naloži GPX

Stari Grad nad Radljami ob Dravi
Koordinate izhodišča 46,616381
15,210605

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Koroška hiša pri Lipi

Če kje, boste prav tukaj začutili pristno koroško kuhinjo in si oblizovali prste ob že skoraj pozabljenih tradicionalno pripravljenih jedeh. Vam zveni znano kibelflajš ali pa mežerli? O nič ne izdamo, samo mogoče to, da se boste sigurno vračali v to simpatično opremljeno in dišečo gostišče, kjer vam v štibelcih nudijo tudi prenočišča.

Mariborska cesta 12

2366 Muta

+386 (0)41 722 091
info@prilipi.si

Mila in Staš priporočata

Po takem vzponu se paše ohladit v Vodnem parku Radlje, kjer za čistočo vode in njeno kakovost  skrbijo naravni organizmi. Zveni zabavno? Saj tudi je:)

Všeč nama je legenda o princesi Ani, vabljeni k poslušanju.

Zgodba o princesi Ani

Prisluhnite zanimivi legendi o dobrem koroškem kralju Matjažu