Učna vodna pot Dobrava- Radlje ob Dravi 6233

Učna vodna pot Dobrava- Radlje ob Dravi

Regija Koroška
Izhodišče parkirišče pri ribnikih Reš
Dolžina poti 2,8 km v eno smer
Trajanje poti 1,5-2 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Radlje ob Dravi so pravgotovo vredne obiska, saj tam najdemo kar nekaj zanimivih tematskih poti. Sedem različnih je združenih pod imenom Zelena doživetja graščaka Marenberškega ob reki Dravi. Izbiramo lahko glede na dolžino, čas trajanja ali težavnost poti. Vse so zelo dobro označene tako, da navigacija ne predstavlja težav. Opremljene pa so tudi z različnimi nalogami. Če prehodite celotno pot, najdete vse točke in žige ter lahko s pomočjo aplikacije sestavite sestavljanko. V Grofovi krčmi (Gold pub) pa lahko dobite prave koščke in si sestavljanko za spomin odnesete kar domov.

Učna vodna pot se začne pri ribniku Reš, kjer je tudi večje parkirišče. Do tja boste prišli brez težav, če v Radljah sledite oznakam za Vodni park, ki se nahaja par metrov naprej.

Izlet lahko začnete ob levi strani hiške ribiške družine, kjer se začnejo tudi informacijske table. Slediti je potrebno oznakam v obliki rdeče podkve.

Grof si je z leti ustvaril posebno vodno pot o reki Dravi, po kateri se je velikokrat sprehajal in jahal s svojim lipicancem. Ker je bil vpliven politik, diplomat in pomembnež takratnega časa, si je misli bistril ob zeleni reki in se pripravljal na različna srečanja. Na svoji leseni klopci ob jezeru je lovil ribe, razmišljal in razvajal oči in dušo s pogledom na čudovito reko in naravo okrog sebe. Tako pravij;) Vmes pa je očitno izgubil 5 zakladov, ki mu jih moramo pomagati najti. Poleg lepo izrezljane klopce, kjer se lahko odpočijemo in kaj pojemo je našim škratom najbolj ostal v spominu viseči most- za nekatere kar adrenalinsko ni kaj:) Pot je v začetku zelo ozka in poteka ob bregu Save, zato previdnost z manjšimi otroki ni odveč.

Zanimivosti

Med iskanjem skritih cekinov boste ob poti našli tudi leseno hiško, v kateri prebiva PUPENLUDL. Po ustnem izročilu je to zgodba o dobrosrčnem samotarju, ki je domoval ob reki in je zbiral punčke iz cunj. Zaradi njegove posebnosti, namreč ni znal govoriti in se normalno sporazumevati z okolico, je bil izločen na obrobje tedanje družbe.

Ljudje so ga klicali PUPENLUDL ali fant s punčkami.

Zemljevid

Naloži GPX

učna vodna pot Dobrava
Koordinate izhodišča 46,607735
15,203281

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Koroška hiša pri Lipi

Če kje, boste prav tukaj začutili pristno koroško kuhinjo in si oblizovali prste ob že skoraj pozabljenih tradicionalno pripravljenih jedeh. Vam zveni znano kibelflajš ali pa mežerli? O nič ne izdamo, samo mogoče to, da se boste sigurno vračali v to simpatično opremljeno in dišečo gostišče, kjer vam v štibelcih nudijo tudi prenočišča.

Mariborska cesta 12

2366 Muta

+386 (0)41 722 091
info@prilipi.si

Mila in Staš priporočata

Po takem vzponu se paše ohladit v Vodnem parku Radlje (če ste se za izlet odločili v poletnih mesecih, seveda;)

Tukaj  za čistočo vode in njeno kakovost  skrbijo naravni organizmi.

Všeč pa nama je tudi legenda o princesi Ani, vabljeni k poslušanju tudi vi.

Zgodba o princesi Ani