Grad Rihemberg-Branik 668

Grad Rihemberg-Branik

Regija Obalno-kraška
Izhodišče pod gradom
Dolžina poti 1,3 km
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Grad Rihemberk je najmogočnejši in eden najstarejših gradov na Primorskem, ki je do danes ohranil starodavno srednjeveško zasnovo. Za svojimi zidovi čuva zgodbe stoletij, ki so oblikovala kraje in ljudi v tem delu Evrope. Grajski kompleks je začel nastajati v davnem 13. stoletju, na mestu še veliko starejšega prazgodovinskega gradišča (leta 1600-700 pr. n. št.). Njegova prva omemba sega v leto 1230 – v povezavi z njegovimi prvotnimi posestniki, gospodi Rihemberškimi, ki so gradu in kraju pod njim dali tudi ime. 

Zanimivosti

Poleg izjemnega kulturno-zgodovinskega pomena grad danes izstopa tudi kot pomembno zatočišče več ogroženim vrstam netopirjev – skrivnostnih, a človeku koristnih nočnih živali, ki so opuščene grajske kleti in stolpe izbrali za svoje domovanje. Območje gradu je vključeno med zavarovana območja narave Natura 2000.

Zemljevid

Naloži GPX

Grad Rihemberg-Branik
Koordinate izhodišča 45,850658
13,79198

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Kobjeglava Štanjel

Gostilna Kobjeglava Restaurant se nahaja v kraškem zavetju in s tem ponuja eleganco, intimnost, kot pa tudi neformalnost in užitek. Modernizirana kraška kuhinja s posebno pozornostjo na okusih, podrobnostih in predstavitvi, je primerna tako za manjše ali večje zaključene družbe, gurmane. Gostilna Kobjeglava ima svojo restavracijo v kraju Kobjeglava in kavarno na grajskem dvorišču v  Štanjelu.

Kobjeglava 63a,
6222 Štanjel
 +386 (0)5 731 00 80
 +386 (0)31 356 138

Vita, Olja in Juna priporočajo

Obiščite Kras za več dni in se prepričajte, kako lep je ta del Slovenije.

Kras je  skozi čas oblikovala mati narava, ki mu daje veliko naravnih znamenitosti katere kraški ljudje ohranjajo in negujejo dan za dnem...

Na Krasu boste spoznali žlebiče, škraplje, griže, kamnite gobe,... Vse te večje in manjše oblike kraškega površja se izoblikujejo iz apnenca. Oblikujejo ga dež, veter, sonce ter ostali pojavi matere narave...

Pokrajina je valovita zaradi dolin, uval, vrtač, ki dajo pokrajini svojo pestrost in razgibanost. Tudi podzemlje je pestro, kar se odraža v številnih kraških jamah, ketere je izoblikovala voda, ki ponika v votlo podzemlje. Jame pa so bogate z različnimi sigovimi tvorbami, v njih pa najdemo tudi različne skalne oblike in sedimente (predvsem jamske ilovice).

Lahko rečemo tudi, da se pestrost kraške pokrajine odraža tudi v ljudeh, ki tu živijo že stoletja.. So prijazni, topli in gostoljubni. Obenem pa so si tu izborili svoj košček zemlje skozi zgodovino časa.

In tudi rastlinje na kraški pokrajini...to so barve, ki božajo naše oči.