Škratji Kras 5626

Škratji Kras

Regija Obalno-kraška
Izhodišče urejeno parkirišče pri baru Zoro
Dolžina poti 2,7 km
Trajanje poti 2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Že šesta pot zavoda Škrateljc je prav tako kot ostale, zelo lepo urejena, zanimiva tako podmladku, kot staršem in poteka po gozdnih poteh. Štart je izpred parkirišča pred barom Zoro pri Štanjelu, kjer si lahko kupite za 5 evr. tudi knjižico s katero je pot še bolj zabavna. Mi smo se najbolj uživali ob iskanju simbolov in gesla ter pri pojoči klopi. Več pa ne izdamo, da boste tudi vi lahko imeli svojevrstno izkušnjo.


Takole so o poti zapisali pri Škrateljcu:
Izvirna zgodba Škratje s Krasa Uroša Grilca z ilustracijami Zvonka Čoha je ekološko ozaveščena pripoved o tem, kako so nagajivi škratje zagodli prebivalcem Štanjela, v katerem je vse postavljeno na glavo. Na Škratjem Krasu so skrili kraške pečate in vsenaokrog natrosili škratje uroke. Kraški svet zdaj ni več trden kot kamen, vztrajen kot burja in pisan kot ruj. Kras potrebuje pomoč! In tukaj se poda domišljija na čisto pravo pot iz kamna in prsti.


Da bo na Krasu spet vse lepo in prav, morajo rešiti škratji urok, pri tem pa morajo najti škratorunske simbole za čarobni izrek in se naučiti skrivne škratje pisave. Pustolovščina jih popelje skozi čudovito kraško pokrajino v škratji svet, kjer ne manjka zabavnih škratovščin. Slikoviti Kras je od nekdaj tudi umetniški navdih, zato se otroci na Škratjem Krasu preizkusijo v umetnosti: zaigrajo na zvenečo klop, začutijo lepoto kamnoseštva, ustvarijo svoj mozaik in spoznajo skrivnost o škratih s Krasa, ki jo je poznal že Srečko Kosovel.

Zanimivosti

Štanjel je zares lepo naselje v občini Komen, ki se deli na staro jedro in novejše naselje hiš pod njim. Staro jedro je terasasto razporejeno proti vrhu 363 metrov visokega griča Turn. Značilnost naselja so ozke ulice s kamnitimi hišami, ki vsebujejo raznolike kamnoseške izdelke. Izjemnost vasi dajejo obzidje z vhodnimi stolpi, grad (muzej), gotska cerkev z značilnim zvonikom in skrivnosten Ferrarijev vrt. Tukaj se skupaj s fotoaparatom lahko izgubite tudi za več ur.

Zemljevid

Naloži GPX

Škratji Kras
Koordinate izhodišča 45,823921
13,842265

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Bistro Grad Štanjel

Bistro se nahaja v kraškem zavetju in s tem ponuja eleganco ter romantično kuliso tako za kosila kot za recimo poroke, če kdo potrebuje idejo:). Kraška kuhinja se ponaša s tem, da je večina sestavin lokalno pridelanih, zelo lepo pa je vse skupaj tudi zapakirano, predstavljeno in servirano. Pod okriljem gostilne je tudi kavarna na grajskem dvorišču.

Štanjel 1a,

6222 Štanjel

+386 (0)5 731 00 70
+386 (0)41 447 854

Mila in Staš priporočata

Pravijo, da je Kras najlepši prav jeseni, ko se odene v barve. Še posebno lep je pogled na kraško pokrajino, ko v večernem soncu v značilni rdeči barvi zažari ruj. To lahko potrdimo, saj smo si barve mavrice v ruju lahko ogledali tudi sami. Legenda pravi, da je pri nastanku Krasa imel prste vmes sam hudič.

Takole gre zgodba: ko je stvarnik končal ustvarjanje sveta, mu je ostal še velik kup kamenja, in da ne bi bil nikomur v napoto, je sklenil, da ga bo vrgel v morje. Vzel je veliko vrečo, vanjo natlačil kamenje, da bi vse skupaj zalučal proti morju. Vse to je opazoval hudič in iz same nevoščljivosti je vrečo, ko je letela proti morju, preluknjal. Kamenje se je usulo po deželi in tako je nastala s kamni posuta dežela Kras.

Pripovedka kako je nastal Kras in zakaj na Krasu primanjkuje vode.