Štanjel 660

Štanjel

Regija Obalno-kraška
Izhodišče urejeno parkirišče pod Štanjelom
Dolžina poti 3 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

V Štanjel z otroki, za vedno vam bo ostalo tisoč fotografij svojih mulčkov. Ta fotogenična kraška vasica vas bo tako navdušila, da boste svoje vtise z veseljem delili z vsemi prijatelji.

Štanjel je eno najstarejših naselij na Krasu, prepoznavno po svojem starem jedru. Ime je dobil po zavetniku cerkve, svetem Danijelu. Grič je bil zaradi svoje strateške lege poseljen že v prazgodovini, utrjen pa je bil tudi v času antike. Kraj je bil prvič pisno omenjen leta 1402. Značilno obrambno obzidje je iz 15. stoletja, prebivalce je ščitilo v času turških vpadov. Vrhunec razvoja je naselje doživelo v 16. in 17. stoletju, iz tega časa izvira večina arhitekturnih značilnosti stavb.

V času med svetovnima vojnama je Štanjelu vtisnil svoj pečat arhitekt in tedanji župan Maks Fabiani. Njegovo dvajsetletno delo v Štanjelu zajema številne posege, ki skupaj kažejo arhitektovo vizijo nadgraditve obstoječih prostorskih kvalitet naselja z rešitvami, ki jih narekuje sodobni vsakdan. Genius loci- duh kraja in njegovo ohranjanje sta bili glavni arhitektovi obvezi pri vseh posegih v prostor, uporabljal je takrat najsodobnejše tehnologije. Posegi v staro naselje so bili usmerjeni v njegovo prilagoditev potrebam sodobnega življenja. Obnova objektov z uvedbo njihove nove rabe dodatno kaže na arhitektovo daljnovidnost in inovativnost pri pristopu k dediščini. V tistem času je razmišljal o dostopnosti naselja za avtomobilski promet z ureditvijo sistema dostopov. Lotil se je tudi enega glavnih problemov kraških naselij- vodne oskrbe. Mi smo naredili krožni izlet po Štanjelu z obiskom vseh njegovih znamenitosti in naredili krajši postanek v kavarni na grajskem dvorišču.

Zanimivosti

Med drugo svetovno vojno je bilo naselje delno požgano, grad pa močno poškodovan. Revitalizacija jedra in obnova gradu se je začela v 60. letih prejšnjega stoletja in se nadaljuje še danes. Po drugi svetovni vojni se je na ravnini pod starim jedrom razvil novejši del naselja.

Zemljevid

Naloži GPX

Štanjel
Koordinate izhodišča 45,822048
13,842241

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Bistro Grad Štanjel

Bistro se nahaja v kraškem zavetju in s tem ponuja eleganco ter romantično kuliso tako za kosila kot za recimo poroke, če kdo potrebuje idejo:). Kraška kuhinja se ponaša s tem, da je večina sestavin lokalno pridelanih, zelo lepo pa je vse skupaj tudi zapakirano, predstavljeno in servirano. Pod okriljem gostilne je tudi kavarna na grajskem dvorišču.

Štanjel 1a,

6222 Štanjel

+386 (0)5 731 00 70
+386 (0)41 447 854

Vita, Olja in Juna priporočajo

Obiščite Kras za več dni in se prepričajte, kako lep je ta del Slovenije.

Kras je  skozi čas oblikovala mati narava, ki mu daje veliko naravnih znamenitosti katere kraški ljudje ohranjajo in negujejo dan za dnem...

Na Krasu boste spoznali žlebiče, škraplje, griže, kamnite gobe,... Vse te večje in manjše oblike kraškega površja se izoblikujejo iz apnenca. Oblikujejo ga dež, veter, sonce ter ostali pojavi matere narave...

Pokrajina je valovita zaradi dolin, uval, vrtač, ki dajo pokrajini svojo pestrost in razgibanost. Tudi podzemlje je pestro, kar se odraža v številnih kraških jamah, ketere je izoblikovala voda, ki ponika v votlo podzemlje. Jame pa so bogate z različnimi sigovimi tvorbami, v njih pa najdemo tudi različne skalne oblike in sedimente (predvsem jamske ilovice).

Lahko redečmo tudi, da se pestrost kraške pokrajine odraža tudi v ljudeh, ki tu živijo že stoletja.. So prijazni, topli in gostoljubni. Obenem pa so si tu izborili svoj košček zemlje skozi zgodovino časa. Navdušila pa nas je tudi prečudovita narava z zelo zanimivim rastlinjem.

Pripovedka kako je nastal Kras in zakaj na Krasu primanjkuje vode.