Učna pot Saltworks 7626

Učna pot Saltworks

Regija Obalno-kraška
Izhodišče parkirišče LERA : 45.492220°N+13.608980°E
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 30-45 min
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Sečoveljske soline so največje delno delujoče slovenske soline, ene od treh Piranskih solin.
Raztezajo se na približno 650 ha površine na ustju rek Dragonje in Drnice.
Krajinski park ima dva vhoda, verjetno pa nas večina pozna tistega prvega od koder lahko vidimo urejene hiške ter v daljavi tudi muzej.

Mogoče malce manj znan in zato tudi bolj miren ter čaroben pa je tisti, do katerega pridemo tik pred mejnim prehodom. Tam zavijemo desno na makadamsko cesto, ki nas pripelje do manjšega parkirišča in zapornice. Od tukaj se lahko podamo na učno pot Saltworks.

Pot v skupni dolžini skoraj 2 km, deloma poteka po lesenem mostovžu nad solinskimi bazeni in se nadaljuje po zemeljski, utrjeni poti.
Sediment v podlagi Sečoveljskih solin je večji del naplavila reka Dragonja. Z odlaganjem naplavin se je dvigovalo dno ob izlivu Dragonje in tako so nastale razmere za ureditev solnih polj. Glede na obstoječe dokumente je območje ALTO (visoko), kjer poteka učna pot, tudi najstarejši del Solin. V celoti je pot predstavljena z mobilno aplikacijo Nexto.
Tukaj boste lahko opazovali ptice in se zlili z naravo. Kamnite hiške niso obnovljene in cela pokrajina spominja na odročen kraj nekje na Škotskem, res pravljično.

Obiščite še Muzej solinarstva in spoznajte zanimivo tradicijo pridobivanja soli.

Obiskovanje je namenjeno spoznavanju in doživljanju narave. Da boste prispevali k ohranjanju ugodnih razmer za živalske in rastlinske vrste, omogočili sebi in drugim nepozabno doživetje, med obiskom upoštevajte pravila obiskovanja. Ne povzročajte hrupa, ta moti živali in druge obiskovalce, upoštevajte varstveni režim in pogoje obiskovanja, ki jih najdete na zgibanki. Park obiščite v času, ko je ta odprt za obiskovalce.

Vstopnice v park:

Odrasli (7€ v sezoni, 6€ izven sezone)
Otroci do 6. leta: brezplačno
Družinska karta (16€ v sezoni, 14€ izven sezone)

Zanimivosti

Sečoveljske in Strunjanske soline so edine soline v tem delu Jadrana, v katerih še pridelujejo sol in ohranjajo tradicionalni postopek pridelave z vsakodnevnim pobiranjem soli.

Soline v severnem Jadranu so imele stoletja velik vpliv na gospodarstva držav in mestnih državic tega območja. Bile so predmet političnih sporov in vojn, ker je bila sol zaradi svoje uporabnosti dragocena surovina in strateško trgovsko blago, pomembno za konzerviranje hrane in za proizvodnjo smodnika.
Svojčas je bilo poleg starih piranskih solin v Sečovljah, Luciji in Strunjanu v Tržaškem zalivu in Istri veliko manjših in večjih solin (npr. v Miljah, Kopru, Izoli, Luciji). Zaznamovali jih niso le politični in gospodarski interesi, pač pa tudi muhavost narave, ki je včasih za dolga obdobja onemogočila solinarstvo, drugič pa mu podarila preobilje.

V preteklosti je sol oz. njeno pomanjkanje močno vplivalo na zdravje ljudi.

Trgovina s soljo je bila zelo pomembna dejavnost, saj je bila ta dobrina tako dragocena, da so jo ponekod uporabljali kot menjalno sredstvo. Latinski izraz »salarium argentum« (solni denar) se je nanašal na del plačila, ki ga je dobil vsak rimski vojak, poleg tega pa se je ohranil še tako dolgo v naši zgodovini, da je iz njega nastala celo angleška beseda »salary« (plača ali mezda). 
Menda so Egipčani prvi doumeli, kako jo uporabljati. S soljo so mumificirali mrtve, utrjevali barve oblačil in jo trosili na ribe in oljke.  Prvo mogočno rimsko cesto Via Salaria so zgradili njej v čast.

Da pa bo pot po solinah še bolj zanimiva...


Prisluhnite pripovedki o Istrskem pastirčku in vilah.


Zemljevid

Naloži GPX

učna pot Saltworks
Koordinate izhodišča 45,4649343
13,6140344

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Stazione Parenzana

je znana pivnica in gostilna, ki se nahaja v Seči in nudi okusne jedi z žara ter odlične pice, ki bodo navdušile še tako zahtevnega gosta. S spoštovanjem do zgodovine okolja ustvarjajo jedi, ki vsebujejo elemente naše preteklosti. Najboljše pivo na obali pravijo...mi se strinjamo!

Prijeten ambient in prijazna postrežba ter družini prijazno gostišče.

Seča 81b,

6320 Portorož

0820 07252

Mila in Staš priporočata

Sol se pridobiva z zgoščevanjem morske vode na 4-ih oz. 6-ih stopnjah. Zadnja stopnja izparevanja poteka na kristalizacijskih bazenih (kavedinih), kjer voda doseže nasičenost in se prične kristalizacija.

Morska voda je speljana po kanalih "Lidih" po katerih teče s pomočjo prostega pada do večjih izparilnih površin "Morarov" nato pa v zbiralnike "vaske". Do končnih kristalizacijskih bazenov pa ji pomagajo črpalke. Na "Fontaniggiah" Južnem delu solin, so vodo dvigovale črpalke na veter - "pompe a vele". Na Leri, to je severni del solin, pa električne črpalke. S del je posodobljen v 20 tu se danes še prideluje sol za prodajo.