Bogenšperk 952

Bogenšperk

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče parkirišče pri gradu Bogenšperk
Dolžina poti 2,7 km
Trajanje poti 45 min-1h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Grad Bogenšperk velja za enega najlepših gradov na slovenskem. Janez Vajkard Valvasor (1641-1693) je v njem napisal svoje najbolj znano delo Slava vojvodine Kranjske (1689). Pokukajte v čudoviti svet zgodovine. Prav zanimivo je z otroki odkrivati ne le prelepo naravo, temveč tudi slovensko zgodovino. Hitro se ne le otroci, temveč tudi starši vklopimo v zanimivi svet gradov, vitezov ter grajske gospode.

Grad Bogenšperk stoji nad zaselkom Dvor, le streljaj stran od Litije. Prvič je grad omenjen l. 1533, vendar letnica točnega nastanka ni povsem znana. Leta 1672 ga je kupil znameniti ljubljanski polihistor Janez Vajkard Valvasor in si v njem uredil bogato knjižnico ter ustanovil grafično delavnico in tiskarno. Grad je kasneje zamenjal kar nekaj različnih lastnikov, zadnji so bili od leta 1853 do druge svetovne vojne knezi Windischgraetzi. Kasneje so v gradu živeli jezuiti in drugi različni najemniki. V gradu so redno odprte Valvasorjeva grafična zbirka z rekonstruirano tiskarsko prešo, Slovenska geodetska zbirka, lovska zbirka (zbirke Tehniškega muzeja Slovenije) in čarovniška zbirka.

Obiskovalcem pa je na voljo tudi ogled sob posvečenih lokalni zgodovini. Znotraj gradu je urejena tudi prelepa poročna dvorana. Poleti še posebej zanimiv grajski vrt je prosto dostopen. Obisk gradu Bogenšperk je zelo zanimiv družinski izlet. 

Okrog gradu pa je speljana tudi zanimiva gozdna krožna pot- 3 km dolga trim steza, ki je prav tako primerna in zanimiva za pešačenje tudi za tiste družine, z mlajšimi otroki.

Zemljevid

Naloži GPX

Bogenšperk-gozna pot-trim steza
Koordinate izhodišča 46,023216
14,85647

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Pri Japu

je znana po domači kulinariki. V njihovi gostilni lahko izbirate med bogato ponudbo domačih slovenskih jedi, ribjih jedi, vegetarijanskih jedi ter jedi z žara. Pestra je tudi izbira vin, med katerimi vam med drugim nudijo cviček, pridelan v domačem vinogradu v vinski gorici, Debeli Hrib. Tudi za otroke je pri njih lepo poskrbljeno, gostišče nudi zelo zanimivo otroško igrišče.

Praproče pri Temenici 6,

1296 Praproče pri Temenici

(01) 787 40 89

Vita, Olja in Juna priporočajo

Ne le obisk gradu, podajte se tudi na kratek, a za otroke zelo zanimiv izlet po trim stezi, ki se nahaja v bližnji okolici gradu. Po spoznavanju zgodovine gradu se prav gotovo prileže tudi malo razgibavanja in telovadbe. Pot je sicer gozdna, a je lepo urejena in jo je možno prevoziti tudi s športnim otroškim vozičkom.

Zanimivosti

Slava vojvodine Kranjske je bilo polihistorsko delo, ki je izšlo leta 1689 v Nürnbergu in ga je napisal Janez Vajkard Valvasor. Velja za njegovo največje delo in še danes za eno najpomembnejših znanstvenih del o Kranjski, Valvasorjevi domovini, današnji del osrednje Slovenije.

Zanimivo je tudi to, da celotno delo zajema kar 4 zvezke/knjige, ki so razdeljeni na 15 knjig/poglavij; skupaj ima delo 3.532 strani, 24 prilog in 528 bakrorezov. Valvasor je predstavil Kranjsko s pomočjo več ved: zgodovine, geografije, topografije, medicine, etnologije, biologije in geologije.

Zaradi velikih stroškov pri tisku je bil Valvasor prisiljen prodati grad Bogenšperk in rojstno hišo v Ljubljani, nakar se je preselil v Krško, kjer je v roku enega leta žal tudi umrl.