Dom na Govejku in Osolnik 8120

Dom na Govejku in Osolnik

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče mesto ob cesti
Dolžina poti 12 km
Trajanje poti 2-4 h
Nadmorska višina izhodišče 442 m
Nadmorska višina cilj 950 m
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, jeseni
Primerno za nosilke , 6+ let
Zahtevnost srednje težka pot

Opis poti

Kadar vam zadiši malce daljši izlet ali pa bi radi v en dan strnili vsaj tri različne stvari, potem je tale namig pravšnji za vas. Sprehodimo se lahko do Doma na Govejku, potem do Gontarske planote in naprej še do Osolnika. Od tam se lahko krožno vrnemo na izhodišče. Skupaj bomo prehodili slabih 12 km in premagali nekje 600 m nadmorske višine.

Zapeljemo se do Medvod, kjer z vožnjo nadaljujemo proti Sori in nato zavijemo proti Topolu in Katarini. Pozorni smo na makadamsko cesto, ki se desno odcepi v breg. Prepoznamo jo po smerokazu za brunarico Osolnik in Dom na Govejku. Tukaj najdemo mesto ob cesti kjer parkiramo. S parkirišča se najprej sprehodimo do planinskega doma, nato pa nadaljujemo po markirani pešpoti v smeri proti Osolniku (levo Tošč).

Osolnik je 858 m visoka gora, ki se nahaja južno od Škofje Loke in zahodno od Medvod. Z vrha, na katerem stoji cerkev sv. Mohorja in Fortunata, se nam odpre lep razgled na Polhograjsko hribovje in del Kamniško Savinjskih Alp. Osolnik, oziroma tudi Osovnik, kot mu pravijo domačini, je visok, gologlav vrh na južnem delu Sorškega polja.


Sledi mogočnih zidov so pritegnile številne okoliške iskalce zakladov, ki pa sreče, razen razbite keramike in kipcev, niso našli. Na drevesu pri cerkvi je vpisna skrinjica z žigom. Krožen povratek nas pripelje na izhodišče po slikoviti soteski potoka, ki se preko več manjših slapov izliva v Ločnico.

Zanimivosti

Zbiljsko jezero v občini Medvede, kjer se nahaja tudi ta izlet je umetno akumulacijsko jezero na reki Savi pri Zbiljah. Jezero je nastalo leta 1953, ko so ob izgradnji hidroelektrarne Medvode postavili jez. Jezero je široko 40-250 metrov in ima površino 69 hektarjev. Super namig za zaslužen sladoled po lušni prehojeni poti.

Zemljevid

Naloži GPX

dom na Govejku in Osolnik
Koordinate izhodišča 46,1237289
14,3538597

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna pri Pratkarju

V gostilno se praktično zaletimo, saj je locirana tik ob cesti. Gre za staro hošo s tradicijo, ki so jo pred kratkim obnovili. Ponujajo vam klasične domače jedi, ki bodo dodobra nasitile tudi vaše najmlajše.

Pristava 4

1355 Polhov Gradec

01/364 03 00

Mila in Staš priporočata

Legenda pravi, da je Osolnik pred stoletji obiskal sveti Mohor. Tu se je pogovarjal z Bogom, ki mu je kazal tek časa ter mu izročil domovino v varstvo. Njegove stopinje lahko še danes vidimo na strmih severnih pobočjih, saj se jih ne da zagrniti. Obisku je sledila gradnja cerkve. Tako pripoveduje izročilo, ki ga starejši prebivalci bližnjih vasi in zaselkov zagotovo poznajo. Definitivno vas bo navdušila senca v bližini cerkvice, ki jo nudijo več kot sto let stara drevesa.