Geoss- geometrično središče Slovenije 1039

Geoss- geometrično središče Slovenije

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče Vače
Dolžina poti 2,5 km
Trajanje poti 1h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Ste že slišali za Geoss- geometrično središče Slovenije. Vsekakor zanimiv družinski izlet in spoznavanje naše države skozi otroške oči.
Geometrično središče Slovenije (Geoss) je težiščna točka države, če si jo predstavljamo kot geometrijski lik. Zemljepisne koordinate Geossa so 46°07′11.8″N 14°48′55.2″

Koordinati: 46°07′11.8″N 14°48′55.2″E na območju Spodnje Slivne pri Vačah v Občini Litija. V bližini si lahko ogledate tudi vas Vače in verjetno vsem dobro znano situlo.

Vače (525 m, 255 prebivalcev) so gručasto naselje v občini Litija. Ležijo na planotastem svetu pod pobočji Posavskega hribovja in skupaj z okolico veljajo za eno najbogatejših znanih prazgodovinskih najdišč v Sloveniji. V okoliških grobiščih so našli številne grobne pridatke, kot so npr. posode, orožje in nakit iz starejše železne dobe. Leta 1882 pa je kmet Grilc naletel na 23,8 cm visoko figuralno okrašeno vedro iz bronaste pločevine, danes po vsem svetu poznano kot vaška situla. Več o tem družinskem izletu pa pod opisom izleta Vače.

Zanimivosti

GEOSS je bil slavnostno predan javnosti leta 1982. Na pomniku so bili že takrat vklesani verzi današnje himne, označene pa so bile tudi strani neba. V neposredni bližini je bila zasajena lipa, pozneje je bilo nameščenih tudi več drogov za zastave, več plošč, postavljeni pa so bili tudi slovenski grbi. Obelisk z grbom, ploščo z napisi, lipo in zastavami simbolizira središče vseh Slovencev.

Zemljevid

Naloži GPX

Geoss- Spodnja Slivna
Koordinate izhodišča 46,119316
14,837371

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Pri Vidrgarju

Gostišče ponuja vse vrste kulinaričnih dobrot, poleg pestre gostinske ponudbe našim gostom nudimo nastanitev v depandansi, možnost rekreacije na (smučišče Kandrše, tenis in športno igrišče, urejene pešpoti, zanimive kolesarske trase), za sprostitev pa se lahko obiščete kotiček s savnami.

Vidrga 4

1252 Vače

03 56 75 150

Vita, Olja in Juna priporočajo

Obiščite tudi Pustolovski park Geoss, ki se nahaja v vasi Slivna, blizu geometričnega središča Slovenije (GEOSS). Pri njih se boste, otroci in odrasli, lahko dvignili iz tal med drevesne krošnje in doživeli prave pustolovščine. Spretneži in adrenalina željni boste lahko to počeli na višini 25 metrov, zmerneži pa tudi na samo 1 metru.

Slivna 15, 1252 Vače

030 332 33

Spletna stran