Grad Lisičje-Škofljica 7329

Grad Lisičje-Škofljica

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče Lavrica, pri OŠ ali na drugi strani naselja Ob potoku (križišče Jagrove in Ogrinove ulice)
Dolžina poti 2,5 km
Trajanje poti 40 min
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Kam z otroki v bližini Ljubljane?

Ljubljansko obvoznico zapustimo pri izvozu Lj jug in se peljemo v smeri Kočevja. Čez cca 3 km, proti konca naselja Lavrica smo pozorni na tablo Sela, kjer zavijemo levo in kmalu zatem še enkrat levo na parkirišče, kjer parkiramo. Peš gremo nazaj do Jagrove ulice, od koder smo prišli z avtom, zavijemo desno in potem čez cesto levo v hrib v smeri Čemšeniške grajske poti (povzpnemo se med hišami po asfaltirani cesti do gozda).

O dvorcu je v Slavi vojvodine Kranjske pisal tudi Janez Valjkad Valvazor.

Dvorec Lisičje je v prvi polovici 16. stoletja sezidal Pankracij pl. Baričevič. Njegov drugi lastnik je bi Ivan Khiessl, po letu 1587 pa je grad prenovil Lenart Merharič, katerega dediči so bili tudi lastniki sosednjega dvorca Ganjiče (Ganitschhof). Leta 1710 je postal lastnik dvorca Lisičje deželni svetnik Karel Jožef pl. Coppini. Leta 1803 je dvorec na dražbi kupil baron Franc Karl Haller von Hallerstein. V nadaljevanju je dvorec še nekajkrat zamenjal lastnike, pred drugo svetovno vojno pa je bila njegova lastnica Mary Lloyd iz Trsta. V grad, kot ga še danes imenujejo domačini, so v drugi svetovni vojni pred Nemci pribežali Salezijanci. Ob koncu vojne so ga zasedli domobranci, po vojni pa so se v njem naselile družine, večinoma družine delavcev iz bližnjega rudnika barita. Grad z dragoceno opremo je bil po vojni postopno izropan. V njem se je v petdesetih naselila jugoslovanska vojska. Od konca šestdesetih je približno dve desetletji sameval, dokler ga ni prevzel Arhiv Slovenije in v zadnjem obdobju Občina Škofljica.

Zanimivosti

Od kod ime Dvorec Lisičje?

V bližnjih gozdovih naj bi se potikalo veliko lisic. Ste uganili že sami, kajne?

Tudi mi smo ves čas oprezali ali bomo uzrli kakšno lisičko;)

Zemljevid

Naloži GPX

Dvorec Lisičje-Škofljica
Koordinate izhodišča 45,998192
14,559401

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilnica in pivnica Stari kozl

na Škofljici, kjer vas pocrkljajo z odlično pripravljeno hrano. Da pa bo volk sit in koza cela, boste starši lahko v miru spili tudi kakšno osvežujočo pijačo ali kavico. Ob gostilni je namreč veliko zunanjih igral, trampolin, travnik, kjer se otroci zamotijo in v miru počakajo na kosilo.

Šmarska cesta 58,

1291 Škofljica

070 445 888

Vita, Olja in Juna priporočajo

Pot cel čas poteka po gozdu, ki je zanimiv v vseh letnih časih. Na koncu si lahko na klopcah ob dvorcu lahko privoščite malico, ki ste jo prinesli s seboj, na bližnjem travniku pa je dovolj prostora za otroške aktivnosti in norčije.