Izvir reke Krke 1936

Izvir reke Krke

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče parkirišče pri cerkvi
Dolžina poti 4 km
Trajanje poti 1,5 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, jeseni, pozimi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka krožna pot

Opis poti

Obiščite lepote narave iz nadaljevanke Reka ljubezni. A sama narava in okolica ponujata obiskovalcu še precej več; mir, lep sprehod čez idilične dolenjske vasice, prijazna dobrodošlica ljudi...itd. Izvir reke Krke nas je navdušil, zato vam predlagamo lep družinski izlet.

Opisani družinski izlet je primeren za otroke starosti nad dveh let. Pot do izvira Krke lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke ali nosilko. Čeprav je z vozičkom krožen povratek nekoliko otežkočen, smo mi vseeno prevozili 50 metrov po travniku in tako nadaljevali krožno pot do izhodišča. Možna pa je seveda vrnitev nazaj glavno cesto. Do izvira Krke se lahko sprehodimo tudi z otroki starimi do 2 leti. V temu primeru priporočamo, da se izognemo lokalni cesti do vasi Gradiček in se zapeljemo do parkirišča pri izviru Poltarice. Izlet lahko po dolžini poti prilagajate, glede na zmožnost hoje vaših najmlajših.

Ob prihodu v naselje Krka boste začudeni nad mogočno vaško cerkvijo, kjer tudi pustite avtomobil. Nekoliko naprej, slabega pol kilometra od parkirišča vas bo presenetil izvir Poltarice. Potok, ki bi mu lahko rekli tudi rečica, je prvi pritok reke Krke in izvira na več mestih pod skalami ob vznožju strmega gozdnatega pobočja. Na skali nad izvirom je nekoč stal močno utrjen srednjeveški grad Vrhkrka, katerega prisotnost potrjujejo zanimive ruševine. Če sledite poti nad izvirom, najdete vhod v jamo Poltarico, ki pa je za turiste zaprta. Lepo urejena, mirna vaška pot nas vodi naprej skozi vasico Gradiček. Na sprehodu namenite nekaj minut tudi počitku, table na poti vas bodo spomnile na prizore iz nadaljevanke Reka ljubezni. In prav tu je bilo prizorišče snemanja vsem dobro znane slovenske nadaljevanke. Za Gradičkom se sprehodimo do izvira Krke. Usmerjajo vas dobro vidne table.

Tik ob izviru se nahaja Krška jama, ki si jo lahko ob predhodni najavi tudi ogledate. Krška jama je suha izvirna jama, ki podzemno vodo bruha le ob daljših deževjih. Vanjo se steka vodovje s celotnega Radenskega polja. Naj vas naš opis in GPX poti usmerjata po tem lepem družinskem izletu.

Zanimivosti

Krška jama se odpira nad izvirom reke Krke severno od vasi Gradiček. To je vodoravna jama, iz katere bruha podzemska voda le ob povodnji. Za vhodom je prostorna dvorana z mestoma zasiganimi stenami. Dolga je dobrih 200 in široka do 30 metrov. Strop oblikujejo uravnani kamniti skladi. Tla prekrivajo grušč in veliki balvani, na vzhodnem delu nagrmadeni vse do stropa. Dvorano zaključuje 30 metrov dolgo sifonsko jezero.

Ali ste vedeli?

Krška jama je v nemirnih časih nudila zavetje domačinom, o čemer govori tudi Jurčičeva povest Jurij Kozjak. Prvi, ki je zabeležil svoj obisk Krške jame, je bil Valvasor v 17. st. Prvi načrt jame je leta 1887 izrisal V. Hrasky, ki je vodil melioracije v zaledju izvira Krke. Glavni vhod so leta 1935 razširili, da bi omogočili hitrejši odtok podzemne vode in razrešili problem poplav na Radenskem polju.

Ob tem so z razstreljevanjem razpoke nad sifonskim jezerom skušali najti nadaljevanje jame leta 1954, kar pa jamarskim potapljačem uspelo šele leta 1995 – 1996. Ti so v globini sifonskega jezera preplavali labirint podvodnih rovov, ki po 210 metrih pripeljejo v 60 metrov dolgo končno Vrhovčevo dvorano. Skupna dolžina raziskanih rovov tako znaša 490 metrov. 

Za obisk jame se je potrebno naročiti. Več informacij lahko dobite na:

Slavko Pajntar – Pinki  + 386 (0)41 276-252 ali + 386 (0)31 350-003

Vstopnina za ogled Odrasli 3,00  EUR, dijaki do 18 leta in otroci 2,00  EUR, predšolski otroci brezplačno.

Zemljevid

Naloži GPX

Izvir Krke
Koordinate izhodišča 45,880493
14,777192

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Domačija Javornik,

kjer so včasih le izposojali kanuje in pekli postrvi, je postala gostilna zato, ker je na Slovenskem premalo takšnih, ki znajo nesporno lepoto naše narave tako pristno združiti z okusnostjo naših jedi. Če drugje ne ješ postrvi, jih pri Javorniku ob Krki vzljubiš! Poiščite svoj prostor za odlično kosilo na travi in leseni terasi tik ob reki pod izvirom. Kužki v gostišču niso dovoljeni.

 

Krka 27,

Krka

+386 (0)31 739 771

 

Vita, Olja in Juna priporočajo

Če ste bili tudi vi oboževalci nadaljevanke Reka ljubezni ali ste le oboževalci prelepe narave, potem je to pot, ki jo enostavno morate prehoditi.

Reka ljubezni  je (bila) serija, ki so jo začeli predvajati na slovenski komercialni televiziji POP TV 4. septembra 2017. Zgodba je postavljena na Krko. Govori o dveh zaljubljencih, vaškemu mizarju in mestni fotografinji, ki se borita za ljubezen, a ju na poti čaka več ovir. Serija se je zaključila poleti 2019.

Na sami poti vas bodo označbe in table opozarjale na različna prizorišča, kjer je potekalo snemanje te priljubljene slovenske serije.