Jeterbenk 4883

Jeterbenk

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče parkiramo v bližini gostilne Belšak pri Slavkovem domu
Dolžina poti 3 km
Trajanje poti 1.5-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Mami kam že gremo danes na izlet? Hm, na Jebrtenk, ne na Jetrbrenk....uf, daj vprašaj očita:)
Jeterbenk je lušten hribček, ki se nahaja v dobri družbi Sv. Katarine in Jakoba.

Do njega pridemo tako, da se peljemo proti vasi Medno in pred hotelom zavijemo levo in na naslednjem križišču nadaljujemo levo proti Golem brdu in Žlebam. Cesta nas nato pelje skozi Seničico, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Golega brda. Naprej gledamo oznake za Slavkov dom, kjer parkiramo in nato peš nadaljujemo pot.

Jeterbenk je 774 metrov visok hrib in ima vrha, na katerem se nahaja velik križ ter pod njim vpisna skrinjica z žigom, od koder se nam odpre lep razgled proti delu Gorenjske in Ljubljanske kotline. Okrog tega hriba se spleta kar nekaj zgodb in legend, ki si jih lahko preberete v razdelku Zanimivosti.

Uradna verzija je, da do vrha potrebujemo 1.15 min, vendar se časovnica lahko razpotegneeeeee, če imate s seboj pogumno triletnico, ki bi rada vse prehodila sama. Vmes sta samo dva malce bolj strma vzpona, drugače pa je hoja prijetna in nič naporna. Tudi gneče ni bilo pretirane, kar nas je zelo razveselilo.

Zanimivosti

Jetrbeški grad (Hertenberg) se prvič omenja okoli l. 1012 zgrajen pa je bil verjetno še petdeset let prej. Sprva je bil samo lesen razgledni stolp, kasneje pa je okoli zrasel donžon in leseno obzidje. Okoli l. 1150 je Raubar Pametni ukazal podreti leseno obzidje in zgraditi kamnito. Toda tudi zaradi svoje lege je Jetrbenk dolgo časa ostal nezavzet. Jetrbenk je kmalu postal zelo mogočen grad in eden redkih, ki so mu za razliko vladali slovenski grofi, ne nemški. Točno na mestu, kjer je nekoč stal grad, so v 20. stoletju postavili velik lesen križ.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Jeterbenk
Koordinate izhodišča 46,102359
14,387224

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Mihovec

ni samo izrazita stara družinska gostilna, ampak se naslanja tudi na kmetijo, kar omogoča zares najbolj kakovostno meso, zelenjavo in druge pridelke, ki so temelj odlične kuhinje. Pester meni z vrhunsko pripravljenimi jedmi bo navdušil celo družino.

Zgornje Pirniče 54,

1215 Medvode

(01) 362 30 61

Mila in Staš priporočata

Spet se je izkazalo, da sta mami in oči sicer čisto ok družba na izletih, ampak veliko lažje pa hodiva, če imava s seboj svoje prijatelje. Jaz sploh ne vem, kdaj sem osvojil vrh, ker sem vmes razglabljal o nakupu srebrnika, poletu Rooverja na Mars, šolskih dogodivščinah in različnih načinih preživetja v divjini. Sestrico sem slišal samo od daleč, ko je vpila na mami, da ne gre v nahrbtnik in bo sama hodila. Luštno!