Jezero Pristava-Mengeš 6350

Jezero Pristava-Mengeš

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče parkirišče pri zapuščeni opekarni-Ropretova cesta
Dolžina poti 2,7 km
Trajanje poti 30min-1h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Kratek pobeg Iz mesta, a tako blizu naše prestolnice Ljubljane. Jezero Pristava v Mengšu smo izbrali po priporočilu prijateljev za kratek nedeljski izlet in se ves čas čudili, kako to, da so to krasno jezerce usmešno skrivali pred nami;)

Jezero Pristava, ki ga imenujejo tudi Mengeško jezero, nekdaj glinokop, je danes poznan predvsem kot odlično ribolovno mesto, kjer se morajo ribiči držati režima »ujemi in spusti«.

Ob našem obisku jezera v začetku marca se je narava šele prebujala in zdelo se nam je da krošnje s posameznimi poganjki komaj čakajo pomlad. Okrog jezera vodijo številne poti, presodili bi, da neustrezne za otroški voziček, okrog jezera pa vas vodi krožna sprehajalna pot. Ob jezeru je sicer na voljo nekaj prijetnih mest za sprostitev in počitek. Pot okrog jezerca boste z majhnimi otroki opravili v slabi uri, ker pa so bili na ta pozno zimski dan sončni žarki zelo radodarni, smo se sami malo pomartinčkali in zadržali na izletu kar dve uri. Pot je v mesecih z več padavin blatna, zato kakšni dežni škorni ne bodo odveč. Če boste želeli jezero obkrožiti, boste del poti prehodili ob bližnjem naselju, saj jezerce v celoti ne morete obkrožiti, pot se usmeri proti bližnjemu naselju. V pomoč naj vam bo naš zemljevid.

Če se odpravite do jezera Pristava z majhnimi otroki, vam priporočamo, da skupaj z njimi obiščete tudi bližnjo Mengeško kočo na Gobavici, kjer si lahko ogledate mini živalski vrt in tudi kaj dobrega pojeste. Namig;) Na našem portalu najdete tudi opis tudi za Mengeško kočo.

Zanimivosti

Območje Mengša, ki leži na območju ljubljanske kotline ob vznožju hriba Gobavica, je bilo naseljeno že zelo zgodaj, o čemer pričajo prazgodovinske, pa tudi kasnejše rimske ter staro slovanske arheološke najdbe.
Kraj je bil v listinah prvič omenjen leta 1154, leta 1867 pa je pridobil trške pravice. Nekoč predvsem kmečko naselje je kasneje postalo znano kot središče domačih obrti. Dandanes so posebej cenjena mengeška glasbila, ki jih izdelujejo številne manjše delavnice.

V Mengšu je vredna ogleda cerkev Sv. Mihaela s Krstilnikom, ki je delo arhitekta Jožeta Plečnika. V bližnji okolici mesta je več pohodniških poti. nam je še posebej všeč Mengeška koča.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Mengeško jezero- Mengeš
Koordinate izhodišča 46,1583841
14,5574149

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Oranžerija

je priljubljeno shajališče tako mlajše, kot starejše generacije. Če boste domačina vprašali, kje se dobita na kavi, bo verjetno to kar pravo mesto. Njihov prelep vrt  ob gostišču svojo najlepšo podobo dobi poleti, pozimi pa lahko iz steklenega atrija opazujete ptičke, ki se hranijo v krmilnnicah. Znani so po odličnih slaščicah. Prijetno, domače;)

Šolska ulica 4,

1234 Mengeš

(01) 723 76 48

Vita, Olja in Juna priporočajo

Spoznajte se od blizu z domačimi živalmi, ki imajo svoj dom v štalci ob Mengeški koči. Do tja se lahko podate po eni od številnih sprehajalnih poti ali pa kar z avtomobilom.

Prisluhnite legendi, kako je kraj Mengeš dobil svoje ime.