Kamen vrh 3043

Kamen vrh

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče pri cerkvi v vasi Podpeč
Dolžina poti 3,5 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Domačinom dobro poznan hrib, ki je super predvsem v poletnih mesecih saj pot poteka po gozdu.

Kamen vrh je razgledna vzpetina, ki se nahaja na severnem obrobju Male gore. Z vrha, ki ga obdaja nizko grmičevje je lep razgled na del Kamniško Savinjskih Alp, Posavsko in Zasavsko hribovje, Gorjance, Veliki Rog, bližnjo Grmado in Snežnik. Le nekaj metrov pod 783 metrov visokim vrhom, pa se nahaja planinska koča na Kamen vrhu, ki je odprta ob nedeljah in praznikih.

Obdaja jo redek bukov gozd. Kamni vrh je drugi najvišji vrh hribovitega kraškega sveta v severozahodnem podaljšku Male gore med dobrepoljsko dolino na vzhodu, dolino Rašice na severu in magistralno cesto Velike Lašče-Ortnek na jugozahodu. Če pridemo iz Ljubljane in se vozimo proti Novemu Mestu, potem avtocesto zapustimo na izvozu za Grosuplje. Pozorni smo na oznake za vas Videm, potem pa sledimo oznakam za vas Podpeč. Cesta nas nato vodi skozi del naselja do razpotja, kjer zavijemo desno in pri zadnji hiši nadaljujemo v hrib proti cerkvici. Zadnjih 200m poti je po makadamu.

Avto pustimo zraven cerkve in začnemo pot v hrib. Markacije so super postavljene in se težko izgubimo, seveda pa je potrebna primerna obutev.

Zanimivosti

Južneje od vasi Podgora se nahaja ponikalnica, ki izvira iz vodne jame Žovkno ter oblikuje 500 m dolgo in 100 m široko dolino Krkovo. Močvirje se odlikuje s pestro floro in skupaj z vodnimi površinami pomembno prispeva k biotski raznovrstnosti na tem območju. Na robu Dobrepolja pri Kompoljah je 10 m dolga vodna jama Žovkno, iz katere izvira manjši potoček, ki ponika na koncu doline Krkovo.

Zemljevid

Naloži GPX

Kamen vrh
Koordinate izhodišča 45,839899
14,685616

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Pizzerija Adam

Družinski izlet v ta konec vedno zaključimo pri Adamu. Zunaj je letni vrt in najboljša stvar seveda-  igrala za mulce. Tukaj se vedno dobi odlično pico in to z nasmeškom prijaznih natakarjev. Gostilna je na tem mestu prisotna že več kot 25 let in kot taka tudi zelo uveljavljena. Nudijo več kot 25 vrst pic, ob vikendih pa je zagotovljena tudi zabava na dolenjskem "luftu" :)

Ponikve 71

1312 Videm - Dobrepolje

01 780 74 30

SPLETNA STRAN

Mila in Staš priporočata

Super igrala najdete pri rojstni hiši Primoža Trubarja, kjer se starši odpočijejo, okrepčajo in kulturno nasitijo možgane, medtem ko lahko mi otroci uživamo v igri in lepi okolici, ki nudi veliko zabave.