Kobilji curek 3066

Kobilji curek

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče Pri gasilnem domu v vasi Rob
Dolžina poti 2.5 km v eno smer
Trajanje poti 2h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Slap z zelo posebnim imenom, ki bo sigurno nasmejal vaše najmlajše. Legenda pravi, da ga je prvi našel furman na svoji poti. Kdo pa je to furman? Gre za voznika konjske vprege in prav tale naš gospod je opazoval kobilo pri uriniranju ter se domislil, da slap pod katerim se nahaja izgleda zelo podobno. Od tukaj poimenovanje Kobilji curek.

Kobilji curek je najvišji slap na Dolenjskem. Slap ima dve stopnji, vsaka je visoka okoli 15 m. V celoti pada preko apnenčastega skalnega roba, ki je nastal ob prelomu. Gre za 30 m visok slap, ki se nahaja v bližini naselja Rob, kjer tudi parkiramo. Avto lahko pustite pri gasilnem domu in tam začnete pot. Kmalu se na križišču usmerite levo, kjer vas bodo pričakale tudi informativne table. Če se boste na pot odpravili z vozičkom, ga boste morali za zadnjih 300 metrov parkirati ob robu poti. Ko enkrat prečkamo potoček, nas do slapu vodi ozka gozdna pot, ki ni primerna za voziček.

Zaradi nemotenega naravnega razvoja in tudi za kulturni pomen je ozemlje okoli Kobiljega curka v velikosti 3 ha razglašeno za gozdni rezervat. V bližini poteka Pešpot ob rimskih obrambnih zidovih ali Claustra. Pot si lahko popestrimo tudi s strokovnim vodenjem za katerega se je potrebno predhodno naročiti. Predvsem je to priporočljivo, če si želite izvedeti vse o pestri geološki sestavi tega predela.

Zanimivosti

Blizu vasi Rob se nahaja Rašica, rojstni kraj Primoža Trubarja.

Trubar si je že začasa svojega življenja znal pridobiti spoštovanje in ugled tako, doma kot tudi v tujini. Prijateljeval je in vzdrževal stike s številnimi filozofi in teologi, plemiči, knezi in kralji kot ponosen Slovenec. Danes je njegova vloga priznana in velja kot človek ki je napisal in dal natisniti prvo slovensko knjigo oziroma bukev.

Trubar je deloval v reformaciji naklonjenemu humanističnemu krožku, kjer je intelektualno in versko dozorel. Vključil se je v protestantizem kot eden najpomembnejših reformatorjev in duhov svoje dobe. Začel je pisati knjige v slovenskem jeziku, da bi njegovi »lubi Slouenci« razumeli novo vero. Leta 1550 je v Rothenburgu sestavil Katekizem in Abecednik, ki ju je napisal v govoru svojega rojstnega kraja, Rašice. Katekizem vsebuje nekatera pojasnila poglavja iz protestantskih naukov, sedem pesmi, dve molitvi in pridigo o veri.

Z Abecednikom, ki vsebuje vsega osem listov, pa je hotel, da bi se rojaki iz njega naučili branja. Oba sta bila napisana v »vindskem« ali slovenskem jeziku (in windischen sprach), a v gotski pisavi.

Zemljevid

Naloži GPX

Kobilji curek
Koordinate izhodišča 45,847515
14,572324

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Pizzerija Adam

Družinski izlet v ta konec vedno zaključimo pri Adamu. Zunaj je letni vrt in najboljša stvar seveda-  igrala za mulce. Tukaj se vedno dobi odlično pico in to z nasmeškom prijaznih natakarjev. Gostilna je na tem mestu prisotna že več kot 25 let in kot taka tudi zelo uveljavljena. Nudijo več kot 25 vrst pic, ob vikendih pa je zagotovljena tudi zabava na dolenjskem "luftu" :)

 

Ponikve 71

1312 Videm - Dobrepolje

01 780 74 30

www.pizzeria-adam.si

Mila in Staš priporočata

Tukaj je odličen teren za pasje smrčke- blizu je potoček, kjer se lahko odžejajo in mogoče poiščejo tudi kakšne kosmate prijatelje, ki so prav tako na sprehodu.