Kopanj 1941

Kopanj

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče parkirišče Kulturnega doma Račna
Dolžina poti 3,13 km
Trajanje poti 1,5 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Kopanj je okoli 70 metrov visoka gorica ali hum, ki se iz ravnice Radenskega polja dviga nad vasjo Velika Račna. Hribček spominja na otok, ki v času poplav, predvsem jeseni in spomladi, to tudi skoraj postane. V davni preteklosti se je tukaj nahajalo prazgodovinsko gradišče. Iz ostankov gradišča so zgradili prvotno cerkev Marije Vnebovzete, ki je bila prvič omenjena leta 1433. V času vpadov Turkov so okoli cerkve naredili obzidje, ki se je do danes le delno ohranilo. Arhitekturna zasnova cerkve sega v dvajseta leta 16. stoletja. Sedanjo podobo pa je dobila s temeljitimi prezidavami v času baroka in 19. stoletja. Med drugo svetovno vojno je bila cerkev precej poškodovana. Ob njej se nahaja župnišče, kjer je tri predšolska leta preživel pesnik France Prešeren. Njegov stari stric Jožef, vaški kaplan, ga je tukaj naučil pisati in brati.

Zanimivosti

Tik pod vrhom Kopanja se nahaja osnovna šola, v kateri poteka pouk od leta 1865. Posebnost gorice je studenec na severovzhodni strani, ki ima svoj izvir 10 m nad nivojem kraškega polja. Voda v studencu je pitna in stalna, ki ne presahne niti v največjem sušnem obdobju. Po ljudskem izročilu slovi po zdravilni moči, predvsem za oči. Zavetnica studenca je lurška Mati božja, katere kip lahko vidimo v kapelici nad studencem.

Zemljevid

Naloži GPX

Kopanj-Grosuplje
Koordinate izhodišča 45,902645
14,690263

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Slaščičarna Royal v Grosuplju

...Ste za sladko?...Ena velika doza cukra v najboljši slaščičarni v Grosuplju. Tortice in druge slaščice za še tako zahtevne sladokusce.

Adamičeva cesta 33a,

1290 Grosuplje
(01) 787 28 23

Mila in Staš priporočata

Ko se peljete skozi Grosuplje odprite okna in vaš nosek bo ujel dišeč vonj...mmmm.

V bližini vašega izleta, v Grosupljem, se nahaja Pekarna Grosuplje. Ustavite se in kupite žemljico ali dve za na pot.