Koščeva učna pot, Iški morost 2349

Koščeva učna pot, Iški morost

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče Parkirišče pri informativni tabli
Dolžina poti 2,8 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost nezahtevna pot

Opis poti

Ljubljansko barje je definitivno ogromno področje, ki nam ponuja ogromno pešpoti, kolesarskih poti in predvsem neokrnjene narave. Zemljepisno ime označuje območje, ki leži med Ljubljano, Vrhniko, Krimom in Škofljico.

Razprostira se na tektonsko aktivnem območju, zato nastanek barja lahko pripišemo tudi pogrezanju matične kamnine. Reka Sava je nanašala velike količine proda, kar je povzročilo zajezitev Ljubljanice ob izlivu v Savo in s tem poplavitev celotne barjanske kotline. Zaradi več tisočletij trajajočih nanosov se je jezero počasi zasipavalo. Pred nekje šest tisoč leti pa se je jezero osušilo in nastalo je ogromno močvirje.

Obrobje barja je bilo naseljeno že pred časom, predvsem na vzpetinah v okolici. Zanimivo je, da so si pri gradnji Iške vasi pomagali kar s kamni rimskih nagrobnikov. Med vožnjo nikar ne pozabite pogledat proti Plečnikovi lepotici, ki se bohoti sredi Črne vasi. Del Ljubljanskega barja predstavlja tudi Naravni rezervat Iški morost, kjer je urejena Koščeva pot z opazovalnico in tablami. Rezervat je odprte narave in ga lahko prosto obiščete kadarkoli. Med najbolj ogroženimi pticami, ki jih lahko najdemo na barju je kosec. Mogoče pa zapoje ravno vam.

Z avtom se peljemo v smeri Črne vasi, skozi Jezero in kmalu zatem prispemo do naselja Lipe. Pri tabli, ki označuje konec naselja zavijemo desno in se peljemo slaba 2 kilometra. Parkiramo lahko pri informativni tabli, lahko pa zapeljemo levo preko mostu na drugo stran Iške.

Zanimivosti

Slovenski jezik pozna kar štiriindvajset izrazov, večino ljudskega porekla, za pojave v zvezi z zastajajočo vodo. Ljubljanski morost, močvir ali močvirje so bili uveljavljeni izrazi vse do 1880, ko Fran Levstik v poročilu o melioracijah prvič uporabi naziv Ljubljansko barje in se s tem za vselej izogne med ljudmi skrajno nepriljubljenemu močvirju. 

Zemljevid

Naloži GPX

Koščeva učna pot, Iški morost
Koordinate izhodišča 45,979988
14,478163

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Posestvo Trnula

V Črni vasi se lahko od petka do nedelja usedete na kosilo pri Trnulji in uživate v domače pripravljenih jedeh, se pa je potrebno prej naročiti. Interier je krasen, ekološko pripravljene in dovršene jedi prav tako, nikar pa ne pozabiti na sladico- potica na žlico vas bo pustila brez besed:)

Črna vas 265

info@trunlja.com

041 610 522

Mila in Staš priporočata

Ste že slišali za koliščarje?

Nama so razložili, da so bili to ljudje, ki so živeli v hišicah na kolih-koliščih, ker je bilo na področju Ljubljanskega barja dolgoooooo časa nazaj še jezero.

Seveda za premagovanje razdalj takrat niso vozili avtomobilov, ampak so se raje po vodi prevažali z deblaki. Iz enega debla so naredili čoln, ki je bil lahko dolg tudi 12 metrov. Oblačila in obutev so najverjetneje izdelovali iz živalskih kož, za šivanko pa so uporabili kar živalsko kost!