Koseški bajer 1540

Koseški bajer

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče Parkirišče Koseški bajer ali ob Večni poti
Dolžina poti 1,3 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki
Zahtevnost nezahtevna pot

Opis poti

Koseški bajer je umetno jezerce na obrobju Ljubljane, ki je nastalo na nekdanjem izkopu gline. Danes predstavlja primer močvirnega naravnega okolja, v katerem živijo redke in ogrožene živalske ter rastlinske vrste. Okrog Koseškega bajerja je urejena sprehajalna pot s klopmi. Ob jezeru je tudi nekaj lesenih ploščadi in razglednih pomolov. V neposredni bližini je Pot spominov in tovarištva, ki poteka okrog Ljubljane. 
Med živalmi, ki naseljujejo bajer, so posebej značilne žabe, številne dvoživke, več vrst rib, kačji pastirji, labodi in druge vrste ptic. Rastlinstvo zaznamujejo predvsem črne jelše, vrbe in nekaj vrst trsta na obrežju jezera. Na Koseškem bajerju je mogoč ribolov na krape, some, rdečeperke, ostiže, smuče in nekaj drugih vrst. Ribolovne dovolilnice so na prodaj v bližni Gostilni pri Cvičku.

Zanimivosti

Ob bajerju tradicionalno potekajo tekmovanja ladijskih modelarjev. Kadar pozimi zamrzne, je bajer priljubljeno naravno drsališče. 

Zemljevid

Naloži GPX

Koseški bajer
Koordinate izhodišča 46,068024
14,474485

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Kavarna Lokus

Ob Koseškem bajerju v prijetnem chill out ambientu nudijo slastne prigrizke, osvežilne pijače in sladoled, za lepo urejenem vrtu pa imajo tudi trampolin za otroke. V lokalu je na voljo tudi previjalna mizica.

Narava, mir...Kaj si obiskovalec sploh še lahko želi? Mi dajemo 4 ** ker je bila odlična kavica postrežena še z nasmehom prijazne natakarice.

Gostoljubni tudi do hišnih ljubljenčkov.

Žabja ulica 17,

1000 Ljubljana

0590 20090

Vita, Olja in Juna priporočajo

Ta mala oaza sredi mestnega vrveža je kot nalašč za preživljanje poletnih popoldnevov z otroki v naravi. Sploh ni treba daleč iz mesta, pa ste že v družbi ptic, račk in ribic.

Poznate legendo, zakaj je prav zmaj simbol Ljubljane?