Krajinski park Tivoli, Šišenski hrib, Koseški bajer 1539

Krajinski park Tivoli, Šišenski hrib, Koseški bajer

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče Železniška postaja Ljubljana-Tivoli, vstop pri rastlinjaku Tivoli
Dolžina poti 7,5 km
Trajanje poti 2-4 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni
Primerno za Vozički , nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Doživite ZELENO Ljubljano. Obiskali smo Krajinski park Tivoli, Rožnik, Šišenski hrib in v družbi Andreja Verliča iz Službe krajinski park Tivoli, Rožnik, Šišenski hrib, javnega podjetja VOKA SNAGA, spoznali Ljubljano iz čisto druge perspektive.

Dela prost poletni dopoldan smo izkoristili za obisk naše prestolnice in doživeli lep družinski izlet, ki je potekal povsem po okusu najmlajših članov naše družine. Veliko tekanja in igranja po gozdu ter travnikih ter nekaj obveznih postankov za malico. Ustavili in "strokovno" preučili smo kar tri otroška igrišča, se posladkali in odpočili v treh kavarnah ter zaključili izlet ob Koseškem bajerju, kjer smo opazovali labodjo družinico.

Pot smo pričeli v Tivoliju pri vhodu ob rastlinjaku, ki se nahaja tik ob Tivolskem ribniku. V njem za predstavitev zanimivih rastlin skrbi Botanični vrt Ljubljana. Ogledali smo si del Jesenkove učne poti, se napotili ob Šišenskem hribu ter nadaljevali do Rekreacijskega centra Mostec naprej, vse do Koseškega bajerja.

Prav na začetku naše poti, smo na levi strani opazili čebelnjak ter čebelnik, ki se nahajata ob rastlinjaku. Zanimiv za otroke je tudi Tičistan, ki ga najdete prav na tej poti. Tu so nameščene številne ptičje gnezdilnice, pozimi tudi krmilnice. Tudi veverice so v parku postale do ljudi zelo zaupljive in tudi mi smo jo srečali. Več o stiku z živalmi v parku najdete tudi pod našo rubriko Zanimivosti.

Opisan izlet je primeren tudi za toplejše poletne dni, saj poteka pot ves čas po gozdu. Naj se pohvalimo, da smo bili na tem izletu zelo Eko. Odločili smo se, da se na pot iz Kranja v Ljubljano ter nazaj domov pripeljemo z vlakom, ki nas je pripeljal vse do postaje Ljubljana-Tivoli, kjer se prične predlagan družinski izlet.

Pot je dolga 7 km in je primerna za otroški voziček ter hojo z otroki starosti od 4 leta dalje. Čeprav je pot iz Tivolija do Rekreacijskega centra Mostec gozdna, je lepo urejena, voziček smo morali malo privzdvigniti le na enem delu poti skozi gozd.

Tudi na zemljevidu lahko vidite, da izlet poteka čez park Tivoli s prvim postankom na otroškem igrišču ob ribniku, sledil je kratek postanek za kavico in sladoled v kavarni Bienale, ki se nahaja v Gradu Tivoli, nato nadaljevanje hoje po pobočju Šišenskega hriba, kjer smo prehodili del Jesenkove poti ter se poučili o številnih drevesnih vrstah v parku (celotna Jesenkova pot je sicer dolga 3 km). Pot nas je po hladni senci dreves vodila mimo stolpa stare Bloudkove skakalnice "na Galetovem" do smučarsko skakalnega centra Ilirije, kjer smo si ogledali trening naših mladih skakalnih upov. Prispeli smo v Rekreacijski center Mostec, kjer smo se ob odlični pehtranovi potici  in prestah spočili in preiskusili drugo otroško igrišče. Pot smo nadaljevali do Koseškega bajerja, kjer smo si ogledali mlado labodjo družinico. Nadzornik krajinskega parka Andrej nam je razkril veliko zanimivosti o rastlinskih ter živalskih vrstah živečih v parku ter nas tudi podučil o bontonu, ki je zaželjen za obiskovalce parka. Naša psička Juna je bila v parku ves čas na povodcu in tudi mi smo pazili, da s svojim obiskom nismo vzemirjali ptic, veveric ter drugih obiskovalcev parka. Verjetno se tudi vi strinjate, da si tako lepo urejen park, s pestrim rastlinskim in živalskim svetom zasluži, da ostane prav tak tudi vnaprej!

Park Tivoli je zaradi bližine centra mesta odlična priložnost za umirjeno preživljanje prostega časa tudi za starše z malimi in nekoliko večjimi otroci. Na tivolskih poteh in travnikih lahko otroci brezskrbno tekajo. Park Tivoli ponuja dve večji otroški igrišči – prvo ob Tivolskem ribniku in drugo ob bazenu Tivoli. Obe igrišči ponujata zanimiva otroška igrala, namenjena predvsem predšolskim otrokom, ter dovolj sence za umik pred soncem. Igrala najdemo tudi pri Kopališču Tivoli, pri Minigolfu in pri Tivolskem gradu.

Učna pot ob Koseškem bajerju je prav tako izredno zanimiva za otroke in nas popelje po 850 m dolgi poti okoli bajerja in na petih točkah predstavi prebivalce in življenjska okolja Koseškega bajerja, kot na primer poplavni gozd in mokrišča. Še preden smo obhodili bajer, je sledil kratek postanek na tretjem otroškem igrišču in nato zanimiv pogovor z Andrejem Verličem, v prijetni senčki Kavarne Lokus, o živalskih in rastlinskih vrstah živečih v parku. Da smo se ognili hoji po cesti brez pločnika do avtobusnega postajališča, smo se po gozdni (sicer kolesarski) poti sprehodili proti bližnji avtobusni postaji in se z mestnim avtobusom odpeljali do glavne postaje ter počakali prihod vlaka, ki nas je odpeljal domov.

Izlet poln lepih vtisov in novih znanj ter spoznanj. Predvsem to, da je izlet v prestolnico lahko po otroško igriv, zabaven, zanimiv in kljub velikemu mestu v objemu prelepe narave.

Ste vedeli?

Kot zanimivost naj vam razkrijemo še to, da je območje Rožnika, Šišenskega hriba in Koseškega boršta pomembno tako z vidika varstva naravnih vrednot in krajinskih značilnosti, kot z vidika ohranjanja biotske raznovrstnosti. Na celotnem območju Krajinskega parka je namreč znanih več kot 700 rastlinskih vrst.

Spoznajte ZELENO Ljubljano, podajte se skupaj z otroki na družinski izlet po Krajinskem parku Tivoli, Rožnik, Šišenski hrib.

Še nekaj namigov in koristnih povezav za starše:

Zanimivosti

Poznate legendo o nastanku Ljubljane?

Ljubljano naj bi po legendi ustanovil mitološki grški junak Jazon. Z ukradenim zlatim runom je potoval prek črnega morja navzgor po rekah Donavi, Savi in nazadnje Ljubljanici, vse do njenega izvira. Tam naj bi ob velikem jezeru živela pošast, ki jo je Jazon premagal in ubil. Ta pošast je dobila lik v Ljubljanskem zmaju, ki danes domuje v ljubljanskem mestnem grbu in na Zmajskem mostu.

Prisluhnite legendi, zakaj je prav zmaj simbol Ljubljane.


Zemljevid

Naloži GPX

Park Tivoli, Šišenski hrib, Koseški bajer
Koordinate izhodišča 46,049984
14,493873

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

  • Caffe Bienale na Tivolskem gradu, kjer lahko dan začnete ob kavici s pogledom na Jakopičevo sprehajališče.
  • V koči Rekreacijskega društva Mostec so nas presenetili z domačo pehtranovo potico in hrustljavimi prestami.
  • Kavarna Lokus ob Koseškem bajerju v prijetnem chill out ambientu nudi slastne prigrizke, osvežilne pijače in sladoled, za lepo urejenem vrtu pa imajo tudi  trampolin za otroke. V lokalu je na voljo tudi previjalna mizica.

Vsi trije gostinski lokali se nahajajo na opisani poti, tu se lahko na družinskem izletu okrepčate, spočijete, poigrate na otroških igriščih in previjete male ritke;)

Povsod je bila lepo sprejeta tudi naša kosmata članica družine na štirih tačkah, psička Juna.

Vita, Olja in Juna priporočajo

STE LJUBITELJ ŽIVALI?

Ob Večni poti se nahaja Živalski vrt Ljubljana. V objemu čudovitega naravnega gozda na južnem pobočju Rožnika se razvija sodoben živalski vrt z več kot 500 domačimi in eksotičnimi živalmi z različnih kontinentov. Živalski vrt Ljubljana lahko obiščete vse dni v letu, še posebej dobro je obiskan od spomladi do jeseni ter ob vikendih.

ALI STE VEDELI DA...

Park Tivoli, Rožnik, Šišenski hrib ponuja tudi druge možnosti opazovanja živali. Ob ribniku Tivoli lahko opazujemo ribe v vodi, zelenonoge tukalice, race in druge ptice na vodi in ob ribniku. Na vhodu v Tivoli iz smeri Rožne doline si lahko ogledamo čebelnjak, bližje rastlinjaku pa tudi čebelnik – dom namenjen divjim čebelam, med katerimi jih večina živi samotarsko. 

Prav posebno doživetje za otroke je Tičistan - ljudje se tu od nekdaj srečujejo s pticami, jih hranijo ter opazujejo. Tu so nameščene številne ptičje gnezdilnice, pozimi tudi krmilnice. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) tu večkrat na leto organizira opazovanje ptic.