Na Orle iz Sv. Urha 1324

Na Orle iz Sv. Urha

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče Sv. Urh
Dolžina poti 3,9 km
Trajanje poti 1-1,5 h
Nadmorska višina izhodišče 342 m
Nadmorska višina cilj 442 m
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, jeseni
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Razlog za družinski izlet so čudovit razgled na Kamniško Savinjske Alpe, gostilnica Orle ter položna pot, primerna tudi za mlajše otroke. Obiščite Orle. Izhodišče naj bo tokrat sv. Urh, kjer parkirate avto. Dostop do sem je preprost, peljete se iz smeri Ljubljane mimo Bizovika proti Sostrem. Od tu se nekaj časa še peljete po ravni cesti, potem pa zavijeto rahlo desno proti Lipoglavu. Sledite oznakam za Sv. Urh.

Nekaj malega o Sv. Urhu. Nad Podolnico in Zaklancem se dviga 426 m visok dolomitski grič s cerkvijo sv. Urha. Obstajajo domneve, da je bilo pri cerkvi prazgodovinsko naselje. Nekoč je bila cerkev utrjena, zid okoli cerkve je bil višji in kar štirje stolpiči so služili vaščanom za shrambo in obrambo pred Turki. Prva cerkev je bila po pripovedovanju ljudi lesena. Zgorela je že v začetku 18. stoletja, sedanjo cerkev pa so zgradili leta 1751. Za zidanje nove cerkve so porabili kar kamenje iz obzidja, ki so ga v ta namen podrli, saj ni bilo več nevarnosti pred Turki. Napravili so pokopališče, zamašili vse strelne line, zahodni in severni stolpič pa so podrli. Pri cerkvici se začne predlagan izlet do vasi Orle. Zaradi svoje lege med Mazovnikom in Molnikom blizu prestolnice so Orle priljubljena izletniška točka, ki ponuja razgled tako na severovzhodni del Ljubljane z BTC-jem kot na Barje.

Pot je gozdna, široka, večinoma po ravnem in tudi v poletnih dneh po hladni senčki. Za najmlajše pohodnike povsem primerno za nošenje z nosilko. Sledite zelenim puščicam. Ko pridete v vas Orle je treba biti pozoren na kapelico, saj tam zavijete ostro desno (opazite oznako za gostilno). Po približno 500 m pridete do gostilnice Orle,  kjer se lahko okrepčamo in spet je dovolj energije za isto pot domov.

Zanimivosti

Orle (nekdaj Orlje) je zaselek, ki leži v Občini Škofljica. Mnogi imenujejo omenjeni kraj tudi Češnjevo naselje. Tu naj bi uspevalo in bilo doma najboljše češnjevo žganje v Sloveniji.

Tu na Sv. Urhu pa je bila med drugo svetovno vojno sprva postojanka vaških straž, nato pa domobranska postojanka, znana predvsem po mučenju in ubijanju partizanov ter ostalih znanih ali domnevnih pripadnikov narodnoosvobodilnega boja. O tamkajšnjih grozodejstvih priča tudi v Ljubljani pogosto izrečeno svarilo med drugo svetovno vojno: "Pazi se, drugače te bodo odpeljali na Urha!" Cerkev sv. Urha je služila domobrancem kot vojaška utrdba, na njenem zvoniku so celo uredili ostrostrelsko gnezdo. 

Zemljevid

Naloži GPX

Na Orle iz Sv. Urha
Koordinate izhodišča 46,035595
14,584912

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilnica Orle

je sad družinskega sodelovanja in ljubezni. Pri skrbi za dobro počutje gostov radi pomagajo vsi člani družine, tudi najmlajši. So prijetna izletniška točka za oddih in okrepčilo, prijazna tudi družinam z majhnimi otroki.

Gostilnica je bila odprta leta 2013, vendar pa nadaljuje že več kot stoletje staro tradicijo izletniškega turizma na Orlah.

Orle 37,

1291 Škofljica

01 3667 965

Vita, Olja in Juna priporočajo

V bližini Sv. Urha se nahaja vasica Horjul. V Horjulu si je mogoče ogledati cerkev sv. Marjete s poslikavami slikarja Janeza Šubica in pokopališče, ki ga je zasnoval arhitekt Jože Plečnik. Na njem je relief Pieta, delo kiparja Franceta Kralja iz leta 1923. Vredno ogleda!