Ostri vrh 731

Ostri vrh

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče parkirišče v Čušperku čez železniško progo ali ob poti-izhodišče je označeno na zemljevidu
Dolžina poti 3 km
Trajanje poti 1-2 h
Nadmorska višina izhodišče 450m
Nadmorska višina cilj 675m
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Na Ostrem vrhu nad vasjo Čušperk mogočno plapola slovenska zastava. Obeležje v obliki prisekane piramide višine 1,6 m, na kateri je postavljen 12 m visok drog z državno zastavo, ki meri 8,2 x 4,1 m, stoji na nadmorski višini 675 m, od tam pa se razprostira čudovit pogled vse do Gorjancev, Zasavskega hribovja, Savinjskih Alp, Kamniških Alp, Karavank ter dela Julijskih Alp.

Ob zelo lepem vremenu je v smeri proti jugu viden celo Snežnik. Do obeležja lahko dostopamo z več strani. Obiskovalcem  priporočamo pot z zgornjega parkirišča, od koder je do cilja cca 5 min hoje. Pot je utrjena in označena. Pohodniki pa imajo možnost parkirati avtomobile na označenem parkirišču v Čušperku. Cilj dosežemo v dobri uri hoje skozi gozd. Pot je nezahtevna in primerna za vse starostne skupine. Če greste po glavni cesti, tik pred kapelico zavije cestra ostro desno in že vidite oznake. Do izhodišča je mogoce 500 m. Od tam kjer smo začeli snemati pot lahko pustite avto, ni pa označenega parkirišča. Lahko pa avtomobil parkirate višje gori v vasi Čušperk. Dvignete se za 200 m nadmorske višine, ampak je vseskozi lepa makedamska pot, kar pomeni, da je super za otroški voziček. Tik pred vrhom je oznaka za Ostri vrh, kjer rabite še 6-7 min. Pot se tik pod vrhom nekoliko zoža in je lažje dati male otroke kar v nosilko.

Zanimivosti

Ozrite se okrog in v bližini lahko opazite še en hrib-Kopanj.

Tik pod vrhom Kopanja se nahaja osnovna šola, v kateri poteka pouk od leta 1865. Posebnost gorice je studenec na severovzhodni strani, ki ima svoj izvir 10 m nad nivojem kraškega polja. Voda v studencu je pitna in stalna, ki ne presahne niti v največjem sušnem obdobju. Po ljudskem izročilu slovi po zdravilni moči, predvsem za oči. Zavetnica studenca je lurška Mati božja, katere kip lahko vidimo v kapelici nad studencem.

Zemljevid

Naloži GPX

Ostri vrh
Koordinate izhodišča 45,891472
14,696385

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Mila in Staš priporočata

Pot si lahko popestrite tudi z obiskom Starega gradu, ki je od Ostrega vrha oddaljen nekje 20 minut hoje. Aja, a sva povedala da tukaj mimo pelje tudi medvedova avtocesta iz Kočevja?;)  Glasni pogovori ali petje ne bodo odveč.