Pot močvirskih škratov-Vrhnika 1956

Pot močvirskih škratov-Vrhnika

Regija Osrednjeslovenska
Izhodišče športni park Bevke
Dolžina poti 3,2 km
Trajanje poti 2 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka gozdna pot

 

Opis poti

Vabljeni v deželo močvirskih škratov. Najbolj zamočvirjena dogodivščina za vso družino!

Pravljično-doživljajska Pot močvirskih škratov na Mali plac, urejena lahka pohodna pot, dolga 3,2 km, z višinsko razliko 96 m. Čas hoje je približno 2 uri, toda kaj lahko se zgodi, da vas tako posrka v doživetja, da boste potrebovali dlje – in obenem se vam bo zdelo, da je minilo kot blisk.

Mali plac je čaroben kraj, poln nenavadnih cvetlic in živali. V njem vse brbota, reglja, šumi in žvrgoli. Že tisoče let ga prekriva mah, ki sega globoko v gozd, v kraljestvo močvirskih škratov. Na Malem placu živijo močvirski škrati, ki radi kakšno ušpičijo. In tako je tudi danes. Škratje so uročili Mali plac, da je postal narobe plac! Vanj so se naselili zoprni komarji in nadležne mušice. Vse grize, leze, pika, brenči in renči. Brrrr! Kdo bo rešil Mali plac škratjega uroka? Otroci, kdo pa!

Pot močvirskih škratov na Mali plac je pot z zgodbo. O njej govori slikanica Mali plac Uroša Grilca in ilustratorja Gorazda Vahna, govori pa o pogumni želvi Bevki, ki se spoprime s škratjim urokom in reši Mali plac.

Pot je gozdna in ni primerna za otroške vozičke, starostno jo prehodijo otroci 3 in več leta starosti.

 

Zanimivosti

Zakaj je obisk močvirskih škratov lahko pravo doživetje?

Z Močvirsko beležko otroci na poti zbirajo močvirske žige in škratorunske simbole, prav posebne znake škratje pisave. Otroci so namreč na pomembni misiji: iščejo čarobni izrek, s katerim bodo pregnali urok močvirskih škratov, pri tem pa jim pomaga prijazna škratica Lilija. Njihova doživetja na poti jim popestrijo velike lesene skulpture močvirskih živali, zelene rege, netopirja podkovnjaka, kačjega pastirja in seveda želve sklednice, ki je osrednji lik slikanice Mali plac. Ne manjkajo niti nabriti močvirski škratje. S pomočjo doživljajskih elementov otroci skozi doživetja odkrivajo čudovito naravo, saj se pravljični svet vseskozi prepleta z resničnimi lepotami narave. Tako mimogrede marsikaj zanimivega o življenju na Ljubljanskem barju nekoč in danes, pravljične podobe vzdramijo njihovo domišljijo, ob tem pa kot za šalo prehodijo čisto pravo pohodniško pot.

Super, kajne?

Zemljevid

Naloži GPX

Pot močvirskih škratobv-Bevke-Vrhnika
Koordinate izhodišča 45,989223
14,36296

Gostinski lokal v bližini

V Športnem parku Bevke,v ŠPB Baru,

obiskovalci kupite Močvirsko beležko (5 evrov), ki omogoča celovito doživetje poti, poleg nje prejmete še svinčnik. Zbrani žigi in rešen čarobni izrek pa otrokom po prehojeni poti prinesejo nagrado, ki jo dobite v ŠPB Baru.

Osvežite se s hladno pijačo ob koncu izleta, starši pa lahko v miru spijete zasluženo kavico.

Bevke 92a,

1358 Log pri Brezovici

Vita, Olja in Juna priporočajo

PREDLOG ZA DRUŽINSKI IZLET V BLIŽINI.

Obiščite Stari maln na Vrhniki.

Lintvern, izvir potoka Bele, je kraški sifon pod Jelovcem. Občasni bruhalnik ali zaganjalka bruha vodo v določenih presledkih, vmes pa izvir delno ali povsem presahne. Izvir Lintvern je kot naravno čudo znan že več kot 300 let. Več o tem izletu.

Prisluhnite legendi o Vrhniki in bruhalniku Lintvern.