Boč

Regija Podravska
Izhodišče Parkirišče pri Domu na Boču
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 1h
Najprimernejši čas za obisk celo leto
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje težka pot

Opis poti

Večina ljudi hrib Boč najverjetneje pozna po televizijskemu oddajniku, ki je imel kar pomembno vlogo v novejši zgodovini Republike Slovenije. Tam je sedaj zaprto vojaško območje, se pa lahko povzpnemo na 20m visok, jeklen razgledni stolp v neposredni bližini. Boč je dokaj strma gora v Krajinskem parku Boč, jugovzhodno nad Poljčanami v delu Dravinjske doline.


Poti na vrh hriba je kar nekaj in načeloma so vse lepo označene. Mi smo izbrali senčno pot izpred Planinskega doma, ki se nahaja na višini 658 metrov. Pot do tukaj je asfaltirana in ozka, pri domu pa je veliko parkirišče. V bližini stoji tudi cerkvica Sv. Miklavža. Do cilja boste potrebovali 45min do 1h, premagali pa boste nekje 320 metrov nadmorske višine.
Od doma je lep pogled na vrh Boča, z 20 metrov visokega jeklenega stolpa na vrhu hriba pa je odličen razgled na vse strani. Na jugu je obširno Kozjansko gričevje, za njim Posavsko hribovje, Gorjanci, ob lepem vremenu pa vidimo tudi vrh Snežnika. Na vzhodu vidimo bližnjo Donačko goro ter Macelj, zadaj pa Ravno Goro.Včasih ob lepem vremenu pogled seže do Julijcev in Savinjskih Alp.
Po grebenu Boča teče razvodnica porečja Save in Drave. Reliefne oblike so vrhovi, grebeni, pobočja in male ravnice. Tukaj ni omembe vrednih površinskih vodotokov, saj je svet pretežno kraški in vode hitro poniknejo v kraško podzemlje.

Za krajinski park, ki obsega območje Boča in Plešivca, je bil razglašen leta 1992. Danes je park velik 2151 hektarjev. Simbol parka je velikonočnica, imenovana tudi veliki kosmatinec. Gre za zaščiteno gorsko rožo, ki spada med najbolj ogrožene rastlinske vrste pri nas.

 

Zanimivosti

Velikonočnico na Boču je leta 1928 opazil amaterski botanik nemškega rodu, rojen na slovenskem (Hans Shaeftlein), nahajališče pa je podrobno opisal slovenski botanik, prof. dr. Viktor Petkovšek leta 1952. Nekdanje večje območje razširjenosti velikonočnice v okolici planinskega doma na Boču je danes skrčeno na vsega 1200 m2.Zemljevid

Naloži GPX

Boč
Koordinate izhodišča 46,283614
15,593378

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

  Planinski dom na Boču

Po povratku iz hriba se lahko okrepčate kar v lepem ambientu Planinskega doma na Boču. Dom se nahaja na nadmorski višini 658 metrov. Odprt je celo leto, od torka do nedelje. Prvo kočo tukaj so odprli leta 1899 nato pa je bila večkrat obnovljena. Nudijo jedi na žlico in štruklje. Osebje je zelo prijazno, otroci pa bodo uživali v raziskovanju okolice med čakanjem na hrano.
Dom ima 100 sedežev, v njem pa je možno tudi prespati.

Drevenik 7
3241 Podplat

+386 51 205 678

Mila in Staš priporočata

Legenda pravi, da je v Balunjači imelo skrivališče 12 razbojnikov, ki jih je vodila Špelka (Špelca). Naj vas ime ne zavede saj je bila Špelka prava pojava. Leta 1740 so ugrabili sina grofa Dizme Attemsa in zahtevali odkupnino. Skupino so ujeli in Špelko leta 1740 na Štatenbergu obglavili. Naropani zakladi pa se še vedno skrivajo globoko v jami in burijo duhove.