Lovrenška jezera 1181

Lovrenška jezera

Regija Podravska
Izhodišče parkirišče smučišča na Rogli
Dolžina poti krožna pot 12 km
Trajanje poti 2-3 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni, pozimi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje zahtevna pot

Opis poti

Lovrenška jezera se nahajajo na visokem barju sredi Pohorja med Roglo in Ribniškim Pohorjem. Manjša jezerca, ki dobivajo vodo le s padavinami, obdaja rušje. Jezerca si lahko ogledamo po z lesom tlakovani stezici, ki nam omogoča, da hodimo po suhem in ne po močvirju. Hoja po močvirju pa je prepovedana. Na začetku barja pa je razgledni stolp, ki nam omogoča pogled po Lovrenških jezerih. Pozimi je pot seveda zasnežena, tako, da je vsaj začetek poti potrebno poiskati nasproti smučišča. Začnete za brunarico oz. ob zbiralnem jezeru prečkate smučišče, tam pa že opazite prvo tablo, ki vas usmeri naprej. Izlet je primeren za pešačenje otrok nad 5 let, vendar traja pešačenje vsaj 2 h odrasle hoje.

Pot je razmeroma lahka, malo navzgor na določenih mestih, a nič posebnega. Prehodite jo lahko poleti v boljših gozdnih supergah, razen, če boste brskali za borovnicami. Ta del je močvirnat, zato se boste dokaj hitro znašli v blatu. Prav zato je zadnjih nekaj 100 metrov gozdna pot prekrita z lesenimi deskami in je nekaj posebnega.

Jezerca so kotanje s površino nekaj kvadratnih metrov in globine do 1,2 m. Po opustitvi paše jih zarašča rušje, ki prehaja na obeh straneh barja na bolj strmem in odcednem pobočju v smrekov gozd. Jezerc je 11-22, odvisno od obsega in trajnosti stoječe vode. Z zmerno hojo boste do Lovrenških jezer prišli v približno dveh urah. Mi smo s časom za obisk jezer sicer brcnili v temo. Pozimi je bilo zasneženo in barje z borovci prekrito s snegom, vendar posledično nič obiskovalcev in prelepa zimska idila. Poleti je ta znamenitost bolj množično obiskana.

Ko so meseca maja prelepa jezerca obiskali naši sorodniki, smo v galerijo dodali še fotografije iz pomladne verzije tega zanimivega družinskega izleta.

Več o dogodkih v tej regiji pa si lahko preberete na strani TIC Rogla-Zreče.

Zanimivosti

V bližini smučišča Rogla se nahajajo tudi Terme Zreče, ki so kot nalašč za krajši oddih in počitek po napornem izletu.

Zemljevid

Naloži GPX

Lovrenška jezera
Koordinate izhodišča 46,453289
15,332099

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Gostišče Pod Roglo


Super lokacija, ko iščemo kam bi se usedli in nekaj pojedli napornem smučanju. Vsi vemo, da so lačni otroci malo manj simpatični otroci:) Ponujajo vam tradicionalne pohorske jedi in seveda okusne pice. Na poti iz Zreč proti Rogli, v osrčju neokrnjene narave, leži idilično gostišče opremljeno v starinskem pohorskem slogu. Uidite mestnemu vrvežu in v objemu pohorskih gozdov najdite pribežališče, ki poskrbi za nepozabno agstronomsko razvajanje ali družinski oddih. 

Boharina 2,

3214 Zreče
(03) 757 68 00

Vita, Olja in Juna priporočajo

...Je že zapadel prvi sneg? ...Kadar je v dolini bolj malo snega, je na Rogli ponavadi že lepo zasneženo, zato ne pozabite s seboj na izlet vzeti tudi sani.

Jezerca so zanimiv družinski izlet v vseh letnih časih. Poleti vam bodo na poti družbo delale številne ptice.