Ptuj 2208

Ptuj

Regija Podravska
Izhodišče Parkirišče Zadružni trg P+R
Dolžina poti 2 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk celo leto
Primerno za Vozički , nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Prva stvar, ki smo jo našim mulčkom povedali o Ptuju, je bila informacija o njihovem pustnem karnevalu in slavnem kurentu. Ptuj je tako vpet v ta utrip življenja, da kurentovanju pravijo kar peti letni čas. Definitivno je vredno vsaj enkrat iti tja v pustnem času.
Drugače pa gre za naše najstarejše mesto, saj naj bi bilo poseljeno že v pozni kameni dobi, v antiki pa se je iz vojaškega tabora v prvem stoletju razvila rimska utrdba Poetovio.

Ptuj je mesto, ki stoji na starih vinskih kleteh, kjer hranijo najstarejši vinski letnik v Sloveniji. Seveda ima tudi svoj grad, v katerem se nahaja eden najbolj obiskanih muzejev. V bližini lahko po končanem odkrivanju obiščete tudi čudovite terme, v katerih bodo najmlajši zelo uživali.

Središče majhnega mestnega jedra je Slovenski trg, kjer vam bo v oči padel mestni stolp. Na njem je ura, ki ima številčnico samo na treh straneh. Stran, ki je obrnjena proti gradu, je namreč nima, saj takratni grof Leslie ni želel prispevati denarja za uro, mestne oblasti pa so ga tako “kaznovale” in na njegovi strani niso postavili številčnice.

Mimo mestne hiše vas pot pripelje do Minoritskega samostana, ki si ga lahko ogledate le po predhodnem dogovoru. Po razgled in slike za spomin se vzpnemo na grajski grič, sprehod pa lahko podaljšate še do Ptujskega jezera. Gre za največje umetno jezero v Sloveniji. Služi kot akomulacija za hidrocentralo Formin, pa tudi kot rekreacijska površina za veslanje, jadranje, deskanje ter ribištvo.

Zanimivosti

Mesto Ptuj ima v svojem grbu križ sv. Jurija, ki je zavetnik mesta. Najbolj znana legenda govori o tem, kako je Jurij ubil zmaja. V taki vlogi ga boste videli, če obiščete grad, kjer najdemo repliko kipa sv. Jurija, ki stoji na zmaju. Ta je v starih časih simboliziral hudiča. 

Poslušajte zanimivo legendo o junaku Sv. Juriju, ki je rešil kraljevo hčer.

Zemljevid

Naloži GPX

Ptuj
Koordinate izhodišča 46,416474
15,865473

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

 Teta Frida

Ob omembi Tete Fride se nam vedno pocedijo sline, saj je to zgodba o čokoladi na tisoč in en način. Nudijo čokoladice, praline, sladolede in tortice. Imajo tudi prostor z ogromno igralnico, kar je samo še pika na i.

p.s.- v Limbušu, v čokoladni manufakturi Tete Fride si lahko doživetje popestrite tako, da izdelate svojo čokoladno mojstrovino;)

Mila in Staš priporočata

Mulčka bosta izmed vsega ponujenega vedno izbrala vodo, morje, bazene...kar je v tem primeru super, saj ste zelo blizu Term Ptuj. Razvijati so se začele že po letu 1975 ob 1050 globoki vrtini tople mineralne vode. Termalni park z 12timi notranjimi bazeni je super zaključek že tako luštnega izleta. No, tudi poleti je tu prav čofetajoče in osvežujoče, kar se lahko prepričate kar sami.