Rački ribniki-Požeg 5409

Rački ribniki-Požeg

Regija Podravska
Izhodišče Parkirate lahko pri Račkem gradu, na sedežu Občine Rače-Fram, nekaj parkirnih mest je na voljo tudi ob robu parka (Ptujska cesta)
Dolžina poti 5 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Izlet, ki nas je presenetil. Zakaj? Ker se velikokrat vozimo mimo teh krajev, pa smo tako površno zgrešili tak naravni biser. Razlog za lep družinski izlet, o katerem boste z veseljem pripovedovali znancem in prijateljem.

Krajinski park Rački ribniki – Požeg se nahaja na obrobju Dravskega polja. S svojimi 484 ha nudi obilo neokrnjene narave, možnosti za sprehode, tek, kolesarjenje, spoznavanje rastlin in živali. Predvsem pa se lahko tam sprostimo in uživamo v lepi naravi. Po nižinskem mešanem gozdu ter mnogimi ribniki si lahko izberemo lepe lokacije za preživetje prostega časa.

Za vse koordinatorje izletov podajamo nekaj informacij;) Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti v smeri Maribora. Iz Maribora se peljemo po avtocesti v smeri Ljubljane. V obeh primeri na avtocesti izberemo izvoz za Rače. Peljemo se skozi center Rač in nato prispemo v krožno križišče, kjer izberemo prvi izvoz. Nato ves čas sledimo Ptujski cesti in kmalu prispemo do Račkih ribnikov. Parkiramo lahko takoj, ko zagledamo prve ribnike in se podamo peš čez nasip med dvema ribnikoma ali pa se peljemo čez nasip ter parkiramo na drugi strani. Med Račkimi ribniki je speljanih več cest. Mi smo se podali na raziskovanje kar s kolesi, lahko pa izberete številne izmed peš poti. Asfaltirani deli parka so primerni tudi za vozičke.

Koordinate Račkih ribnikov: 46.440372°N / 15.680385°E

Krajinski park Rački ribniki – Požeg so izrednega pomena, saj predstavljajo življenjski prostor redkim ter ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam. Njihov pomen seže tudi izven slovenskih meja. V parku so odkrili preko 210 vrst ptic, 50 vrst kačjih pastirjev in 12 vrst dvoživk. In kar nas je najbolj očaralo, smo lahko iz opazovalnice opazovali gnezdenje labodje družinice. Veliko zanimivega boste izvedeli tudi preko informacijskih tabel, kjer so opisani prebivalci parka.

Če ste se odločili za športni dan, potem bo tale naš namig prava izbira za lep družinski izlet, na katerem bodo uživali prav vsi družinski člani.

Zanimivosti

Na voljo so številne pohodne in kolesarske poti, tako, da lahko vaš izlet prilagodite najmlajšim.

Grajska pot

Dolžina poti je 4800 m. Pot je v celoti prevozna tudi s kolesom ali vozičkom. Začetek poti je v Račah pri gradu. Parkiramo pri gradu ter se podamo peš po pločniku v smeri Brezule ter do čistilne naprave. Tam se začne krajinski park. Pot nas nato vodi čez travnike, skozi gozd, mimo Malega ribnika, Velikega ribnika ter ribnika Gajič. Koordinate izhodišča: 46.452240°N / 15.679387°E.

Močvirska pot

Dolžina poti je 6200 m. Začetek poti je pri bivši žagi na križišču poti, ki vodi k Račkim ribnikom in v Podovo. Tam parkiramo. Med potjo si lahko ogledamo Botanični vrt Tal 2000, nižinski poplavni gozd, Turnove ribnike ter ribnike na Grajevniku. Koordinate izhodišča: 46.431324°N / 15.686556°E.

Ponirkova pot

Dolžina poti je 12 km. Začetek poti je pri gradu v Račah, kjer parkiramo. Na poti si lahko ogledamo grad Rače, Botanični vrt Tal 2000, nižinski poplavni gozd, Turnove ribnike, ribnike na Grajevniku in Račke ribnike. Koordinate izhodišča: 46.452240°N / 15.679387°E.

 

Zemljevid

Naloži GPX

Rački ribniki-Požeg
Koordinate izhodišča 46,45272
15,679673

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Slaščičarna in okrepčevalnica Calimero

Ker smo se v parku zadržali dlje časa in so bili naši želodčki že zelo lačni so otroci izglasovali burgerje in pomfri. Na poti, v bližini Račkega gradu se nahaja simpatična fastfood okrepčevalnica. In na koncu obvezno-sladoled!

Odlično in hitro pripravljeno!

Grajski trg 14,

2327 Rače

Vita, Olja in Juna priporočajo

Svoj izlet lahko začnete pri gradu Rače. Priporočamo vam ogled zelo zanimive etnografske zbirke v pritličju gradu. Na sploh je grad zelo lepo obnovljen in pravi ponos kraja.

Grad Rače je primer ravninskega otoškega ali vodnega gradu - dvorca, dodatno zavarovanega z visokim okopom. Zgodovina stavbe sega v prvo polovico 16. stoletja, ko so pozidali dvorec s štirimi trakti z gotsko renesančnimi portali. V notranjščini dvorca je poleg kapele, posvečene sv. Janezu Nepomuku, v prvi vrsti najbolj zanimiva ˝Bela dvorana˝, ki v sedanjem času služi kot poročna dvorana, zaradi svoje akustičnosti pa je primerna tudi za izvajanje različnih koncertov. Danes so v gradu prostori občinske uprave, krajevnega urada, kino dvorana in zasebna etnološka zbirka.