Veliki Šumik 1085

Veliki Šumik

Regija Podravska
Izhodišče Pri Bajgotu
Dolžina poti 1 km
Trajanje poti 0,5-1 h
Najprimernejši čas za obisk poletje
Primerno za 6+ let
Zahtevnost zelo zahtevna pot

Opis poti

Slap Veliki Šumik (24 m) je naveličastnejši slap na območju Pohorja, vsekakor vreden obiska. Pot do slapu je nekoliko bolj zahtevna, zato ta izlet priporočamo le družinam z dobro kondicijo. Za hojo z otroki je potrebna običajna telesna pripravljenost, kot pri planinarjenju. Nekatere markacije lahko zlahka spregledamo, zato bodite pri hoji še posebej pozorni. Na izpostavljenih mestih, kjer prečimo potoke, je pot lahko spolzka. Izlet ni primeren za mlajše otroke pod 6 let starosti, čas obiska naj bo v bolj suhih mesecih, saj je pot sicer precej blatna. Nekatere dele poti je potrebno prehoditi po klinih, zato pot ni primerna za nošenje otrok v nosilki. Do slapu lahko dostopate iz Ribniškega Pohorja ali iz Zreč.

Navodila kako pridete do Pohorskega pragozda in slapov. Iz smeri Maribora po dolini reke Drave iz Ruš proti Smolniku. Dva kilometra naprej, za cestnim odsekom proti Gornjaku, je na levo od ceste kažipot proti slapovoma ali iz smeri Maribora skozi Hoče na Areh, od koder vodi lokalna pot do Šumika.
Nato po označeni poti od ravnice Šumik oz. Pri Bajgotu, prijetne izletniške točke z urejenim prostorom za počitek, ki se nahaja ob sotočju potokov Črnava in Majland, iz katerih nastane potok Lobnica. Do pragozda vas loči le še pol ure hoje.

Narava tod je naravnost izjemna! Ob potoku Lobnica se namreč razprostira 19 hektarjev neoskrunjenega pohorskega pragozda (strmo desno pobočje nad Lobnico), kjer so svoje skrivno zatočišče našli bukve, smreke in jelke ter rastišča redkih rastlin. Po kratkem spustu med strminami ob Lobnici boste prišli še do slapa Veliki Šumik, enega naših najmogočnejših slapov, nekoliko naprej pa do Malega Šumika. Pot med Velikim in Malim Šumikom se šteje za zelo zahtevno.

Zanimivosti

Pohorski pragozd obsega 58 ha in je zavarovan kot naravni rezervat. Je zadnji ostanek pohorskega naravnega pragozda. Zaradi nedostopnih strmin ob Lobnici v njem doslej še niso sekali. V pragozdu rastejo bukve, smreke in jelke, pa tudi veliko redkih rastlin, med njimi rjasti sleč, alpski srobot, nenavadni kamnokreč in omejelistna zlatica.

Zemljevid

Naloži GPX

Veliki Šumik
Koordinate izhodišča 46,480225
15,444924

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Dom na Osankarici

Poskrbijo za naše lačne mladičke! Pohod zahteva nekaj truda in prav vsak mali pohodnik si zasluži nekaj sladkega, da napolni energijo!

V zimskem času  je v neposredni bližini doma urejeno tudi smučišče na Treh Kraljih. Tudi za tek na smučeh je dovolj primernih terenov. Poleg Doma na Osankarici je tudi muzej Pohorskega bataljona ter spominsko obeležje zadnjega boja legendarnega Pohorskega bataljona. Kot izhodišče je Dom na Osankarici idealen za izlete do Črnega jezera, Areha, slapa Šumik, Klopnega vrha in Rogle.

Zaradi obsežnega požara leta 2021, se dom trenutno obnavlja in je ZAPRT za obiskovalce.

059947341

070/732-007

marjan.javsnik@gmail.com

Vita, Olja in Juna priporočajo

Ste vedeli?

Ob Malem Šumiku so tonalitne Ravbarske peči. Po ljudski pripovedki so se tam skrivali rokovnjači, po katerih je pečina dobila ime.