Doživljajski park Vulkanija 1574

Doživljajski park Vulkanija

Regija Pomurska
Izhodišče začetek pri Doživljajskem parku Vulkanija
Dolžina poti 2 km, 5,5 km (z vlakcem) ali 11 km
Trajanje poti 1-4 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka nezahtevna pot

Opis poti

Ste vedeli, da je na območju vasi Grad pred 3 milijoni let bruhal zadnji vulkan na Slovenskem. Njegov krater je imel premer približno 1 kilometer in Doživljajski park Vulkanija se nahaja na delu tega kraterja.

Jesenske počitnice smo namenili raziskovanju Prekmurja in prav presenečeni smo bili kaj vse ponuja ta, nam sicer manj znani del Slovenije. Poleg naravnih lepot in znamenitosti najdete v kraju Grad Doživljajski park Vulkanija, nad katerim je bila navdušena prav vsa naša družina. Simpatična maskota Oli, tematska Olijeva vulkanska pot in zanimiva predstavitev vulkana vas bo tako navdušila, da se boste sem zagotovo še kdaj vrnili in obisk priporočali tudi svojim znancem ter prijateljem z otroki.

V Vulkaniji boste na začetku spoznali krtka Olija, ki vas bo vodil skozi večji del parka in čarovnico Ezo, ki mu je stalno za petami, saj si želi priti do dragocenih kristalov olivina, ki so z izbruhom vulkana pri Gradu na Goričkem, prišli na površje.

Na sodobni interaktivni mizi boste spoznali glavne geološke značilnosti Zemlje, predvsem iz sveta vulkanov in kaj nam življenje z vulkani prinaša – tako v dobrem kot v slabem. Za tiste, ki boste želeli izvedeti več o razburljivem svetu vulkanov in silah, ki vladajo na našem planetu, so pripravili atraktivne interaktivne vsebine. Za mlajše obiskovalce pa so poskrbeli, da spoznajo svet vulkanov skozi preproste računalniške igrice.

Nato vas bo pot vodila skozi lavino cev, kjer vas bo pozdravil Oli in vam postavil nekaj vprašanj, na katera boste morali pravilno odgovoriti. Ko boste pravilno odgovorili na zastavljena vprašanja vas bo Oli spustil naprej v dvorano, kjer se boste ob pomoči izvirne 3D stereoskopske tehnike, popeljali skozi zgodovino vesolja, vse od Velikega poka, do izoblikovanja Osončja in Zemlje.

Po Olijevi vulkanski poti vsako leto v maju poteka voden pohod (11 km), vendar pa lahko obiskovalci Vulkanije naredijo en del poti, to je do kamnoloma bazaltnega tufa (1 km v eno smer) in nazaj. Za otroke nezahtevna in lepo urejena pot poteka mimo Kačove mlake in tudi tu izveste marsikaj zanimivega.

V ta kamnolom pa vozi tudi cestni turistični vlak, v kamnolomu se ustavijo, si ogledajo 2 kratka filma, iščejo kristale olivina in se nato z vlakom peljejo naprej po panoramski vulkanski poti, izvejo kaj več o kraterju goričkega vulkana, življenju in razgledu, ki jih spremlja na poti (vožnja z vlakom in ogledom kamnoloma traja 45 minut, pot je dolga 5,5 km).

To vožnjo imajo v doživljajskem parku Vulkanija v stalni ponudbi (na določene dneve za posameznike, za skupine nad 20 oseb po naročilu). Vlak vozi tudi med poletnimi počitnicami, za krompirjeve počitnice in druge dneve (termine objavljajo na njihovi spletni strani).

V bližini Vulkanije pa najdete tudi grad Grad, kot zanimivost pa naj vam zaupamo, da se okrog gradu spletajo številne zanimive legende, npr. legenda o graščaku, ki je želel krono letečega zmaja. Znana pa je tudi legenda o graščakovem sinu in vrtnarjevi hčeri, ki pa se ni končala ravno srečno.

Zanimivosti

Legenda o Gradu Grad

Grad ne bi bil grad, če ne bi imel legende. Legenda tega gradu pa govori o zmaju Kaču, ki je bival v gradu. Rad se je hodil kopat v ribnik v dolino in ob tem na breg vedno odložil zlato krono. Nekega dne mu jo je ukradel sin grofovskega hlapca in stekel z njo v grad. Zmaj mu je hitro sledil in se razletel na kose ob tem ko je trčil v kovano mrežo na vhodu v grad.

Prisluhnite legendi o zmaju Kaču.


Zemljevid

Gostinski lokal v bližini

Lovenjakov dvor


Prenovljeno gostilno so spremenili v zeleno oazo miru in prijetnega druženja ob izvrstni hrani in pijači. Gostilna Lovenjak z veliko novosti in svežine nadaljuje s tradicijo ribjih jedi in prekmurskih specialitet. Šef kuhinje – priznani kuharski mojster Jožek Činč – Pepi in njegova ekipa se trudijo, da zadovoljni odhajate od njih.


Polana 40,

9000 Murska Sobota

02/52 52 158

hotel.strk@siol.net

SPLETNA STRAN

Vita, Olja in Juna priporočajo

Obiščite Doživljajski park Vulkanija in doživite izbruh vulkana tudi vi. Čaka vas nepozabno potovanje v globino goričkega vulkana, skozi zgodovino Zemlje in po geoloških značilnostih. Krtek Oli že pridno koplje rove in išče poti, skozi katere se boste sprehodili in uživali v doživljajskem parku.

Park Vulkanija je odprt:

NOVEMBER - MAREC

torek – nedelja: 10.00 – 16.00, zadnji vstop ob 14.30

ponedeljek: zaprto

APRIL - OKTOBER

torek – nedelja: 10.00 – 18.00, zadnji vstop ob 16.30

ponedeljek: zaprto

 VSTOPNINA: odrasli 10 EUR, OTROCI DO 5 LET brezplačno, 6-15 let 7 EUR.