Expano- Murska Sobota 2342

Expano- Murska Sobota

Regija Pomurska
Izhodišče začetek pri Expanu
Dolžina poti poljubno
Trajanje poti 1-4 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Obisk Pomurja je verjetno najbolj smiselno začeti kar v paviljonu Expano. Nora arhitekturna stvaritev vas bo zagotovo očarala že ob vstopu.
Paviljon Expano ali vrata v Pomurje boste našli blizu Murske Sobote ob izvozu z avtoceste A5. Že na njihovi uradni spletni strani vam obljubljajo, da se v razstavnem delu nahaja več tematskih točk, ki vam pomursko regijo predstavijo iz različnih kotov.
S panofilmom se lahko podate na 3-D potovanje skozi čas, s panoskopom pa lahko na ogromni fotografiji poiščete del ozemlja, ki vas zanima.
S pomočjo virtualne resničnosti lahko z maketo Cosynsovega balona poletite nad pomurskimi ravnicami, gradom na Goriškem, preko Prlekije vse do Lendave. Vendar doživetjem še kar ni konca.

Spoznate se z nevroznanostjo, dvignete lahko termalno vodo s pomočjo lastnih misli v nervo termah, čaka pa vas tudi sprehod skozi čarobni gozd, kjer preko hologramov srečujete živali s Pomurja.
Z več tematskimi točkami se lahko zabavate cel dan, saj gre res za edinstven projekt, ki zbudi vse čute.

Zanimivosti

Leta 1934 je v Ženavljah, majhni vasici na Goričkem, nepričakovano pristal čisto pravi stratosferski balon, iz njega pa je izstopil belgijski znanstvenik Max Cosyns. Dogodek, ki ni bil del izvirnega načrta in je bil plod vremenskih nevšečnosti, je vzbudil veliko pozornosti domače in tuje javnosti, o njem pa so pozneje pisali tudi v prekmurskih literarnih delih.

Zemljevid

Gostinski lokal v bližini

Expano food&drink

Super destinacija, če si želite okusite domače pomurske dobrote, pospremljene z nasmehom natakarjev. Seveda obiska ne gre zaključiti brez slavne prekmurske gibanice, ki jo imajo na meniju.

Bakovska ulica 41

9000 Murska Sobota

0598 08586

Vita, Olja in Juna priporočajoTakoj zraven razstavnega paviljona je Soboško jezero. Ob plaži si lahko privoščimo družinski piknik, lahko Sup-amo ali plavamo, športne po duši pa bo zaposlil ogromen gibalni park. Izlet za cel dan!