Grad Grad 5557

Grad Grad

Regija Pomurska
Izhodišče Grad Grad
Dolžina poti 1,5 km
Trajanje poti 30 min-1 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, jeseni, spomladi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost nezahtevna pot

Opis poti

Naredite sprehod po grajskem parku veličastnih tulipanovcev in si oglejte grad Grad. Grad Grad stoji v istoimenskem naselju Grad na Goričkem. Je najobsežnejši grajski kompleks na Slovenskem in bi naj imel 365 sob. V gradu so ogromne kleti in ječe. Okoli gradu se razteza park, zgrajen v angleškem stilu. V njem najdemo stare tulipanovce, ki so med najstarejšimi v Sloveniji, rdeče bukve in hraste, sofore in druga drevesa, ki še danes lepšajo podobo parka. V zimskem času je Grad zaprt, mi pa smo vseeno naredili sprehod okrog Gradu, pokukali na grajsko dvorišče in se sprehodili čez park tulipanovcev.

Okoli gradu se spleta več legend. Ena izmed njih je legenda o graščaku, ki je želel krono letečega zmaja. Znana pa je tudi legenda o graščakovem sinu in vrtnarjevi hčeri, ki pa se ni končala srečno. Kot pravi ustno izročilo, naj bi grad postavili templjarji. Del prostorov je odprt za javnost. Na voljo je poročna dvorana, urejene so lončarska, kovaška in kolarska delavnice ter nekaj etnoloških zbirk.

 

Zanimivosti

Legenda o Gradu Grad

Grad ne bi bil grad, če ne bi imel legende. Legenda tega gradu pa govori o zmaju Kaču, ki je bival v gradu.

Prisluhnite legendi o zmaju Kaču.


Zemljevid

Naloži GPX

Grad Grad
Koordinate izhodišča 46,798492
16,095825

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini


Picerija Nona

če omenimo, da so prejemniki nagrade NAJ PIZZA 2018, potem je to gostilna, ki jo vsekakor mora obiskati vsak picoljubi turist v Prekmurju. Na meniju so tudi testenine, rižote, juhice in mesne jedi. Čeprav je od Gradu do Murske Sobote potrebno narediti nekaj km, je najboljša pica vsekakor tega vredna.Lendavska ul. 73

9000 Murska Sobota

02 / 729 22 22

Vita, Olja in Juna priporočajo

Obiščite Doživljajski park Vulkanija in doživite izbruh vulkana tudi vi. Čaka vas nepozabno potovanje v globino goričkega vulkana, skozi zgodovino Zemlje in po geoloških značilnostih. Krtek Oli že pridno koplje rove in išče poti, skozi katere se boste sprehodili in uživali v doživljajskem parku.

Po našem mnenju eden boljših muzejev v Sloveniji!

Park Vulkanija je odprt:

NOVEMBER - MAREC

torek – nedelja: 10.00 – 16.00, zadnji vstop ob 14.30

ponedeljek: zaprto

APRIL - OKTOBER

torek – nedelja: 10.00 – 18.00, zadnji vstop ob 16.30

ponedeljek: zaprto

 VSTOPNINA: odrasli 10 EUR, OTROCI DO 5 LET brezplačno, 6-15 let 7 EUR.


Če pa je volja, potem pa je naš predlog sledeč... Da se povzpnete še na TROMEJNIK. Gozdna učna pot, ki jo najdete v vasi Trdkova, v občini Kuzma vam bo vzela 1-2 h vašega časa. Ob vznožju si lahko naložite tudi mobilno aplikacijo, ki vas vodi od postaje do postaje. Lahko pa samo sledite oznaki simpatičnega ježka na poti, ki vas vodi po krožni poti  vse do vrha in nazaj do vašega izhodišča.