Ledavsko jezero 219

Ledavsko jezero

Regija Pomurska
Izhodišče Parkirišče ob Ledavskem jezeru
Dolžina poti 5,6 km
Trajanje poti 2 h
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, zgodaj jeseni
Primerno za Vozički , nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki
Zahtevnost srednje zahtevna

Opis poti

Ledava je na Goričkem ojezerjena v veliko umetno akumulacijsko Ledavsko jezero. Leži ob razloženem naselju Krašci v jugovzhodnem delu Goričkega. Na zahodni strani je naselje Krašci, na južni pa naselje Domajinci, zato mu pravijo tudi Jezero Krašci ali Jezero pri Domajinci.

Ledavsko jezero je vodni zadrževalnik, ki je nastal zaradi ublažitve in zadrževanja visokih vod potoka Ledave ob močnejših nalivih in neurjih. Vodo v jezero prispeva še potok Lukaj, ki se pred Ledavskim jezerom izliva v Ledavo. Osnovna funkcija jezera je torej zadrževanje vode in s tem obvarovanje nižje ležečih krajev, med njimi tudi mesta Murska Sobota pred poplavami. Ledavsko jezero je že precej zamuljeno, zato te svoje osnovne funkcije več ne more opravljati, pri čemer je tudi zmogljivost zadrževalnika vode večkrat razpolovljena, zato domačini pravijo, bo treba jezero čimprej sanirati. Akumulacija, ki se ustvari v zimsko-spomladanskem obdobju zagotavlja v poletno sušnem obdobju določen pretok vode in ohranitev življenja v potoku Ledava ter posredno tudi delovanje čistilne naprave v Murski Soboti. Ob jezeru so ceste urejene, postavljenih je tudi nekaj klopi ob sprehajalnih poteh.

Mi smo se na sprehod odpravili z otroškim vozičkom. Pot smo seveda prevozili, zmotilo pa nas je, da na določenem delu poti ni urejenega pločnika, tako, da sprehajalec hodi oz. vozi voziček ob robu lokalne ceste. Bolj  priporočamo obisk poleti ali spomladi, saj je okolica jeseni kar močvirnata za voziček. Čeprav smo jezero obiskali v zimskem času nas je presenetila lepota narave.

Zanimivosti

Imate čas za obisk še enega jezera? Napolnite se z energijo. Obiščite Bukovniško jezero in njegove energetske točke!

Že lokalne »čarovnice« so znale pripovedovati, da je kapelica sv. Vida, ki je postavljena v gozdu nedaleč od Bukovniškega jezera nekaj posebnega. Številne in stare so legende o bajeslovni moči izvira sv. Vida v bližini kapelice in o dobrem počutju, ki ga počitek v njeni bližini prinese. Leta 2001 so radiostezisti področje raziskali in na njihovo presenečenje naleteli na več kot 50 energetskih točk.  Ugotovili so, da v okolici potekata dve »liniji moči«, ki jih imenujejo tudi zmajeve črte, ki naj bi se križali ravno na mestu, kjer stoji kapelica.  26 energetskih točk so posebej označili in jim določili namen zdravljenja in potreben čas, ki naj bi preživeli ob točki za učinek. Kmalu po objavi rezultatov se je pričelo množično obiskovanje energijskega parka in okolice.

Postojte na točki 11. in se napolnite z vitalno energijo;)

Zemljevid

Naloži GPX

Ledavsko jezero-Krašči
Koordinate izhodišča 46,751644
16,045486

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Lovenjakov dvor

Prenovljeno gostilno so spremenili v zeleno oazo miru in prijetnega druženja ob izvrstni hrani in pijači. Gostilna Lovenjak z veliko novosti in svežine nadaljuje s tradicijo ribjih jedi in prekmurskih specialitet. Šef kuhinje – priznani kuharski mojster Jožek Činč – Pepi in njegova ekipa se trudijo, da zadovoljni odhajate od njih.

Polana 40,

9000 Murska Sobota

02/52 52 158

hotel.strk@siol.net

SPLETNA STRAN

Vita, Olja in Juna priporočajo

Poiskusi prekmursko gibanico v eni od lokalnih slaščičarn. Lahko pa jo pripravite tudi sami.Sestavine za testo:

 • 30 dag moke
 • sol
 • 1.5 dl mlačne vode
 • 2 žlici olja
 •  Makov nadev:
 • 20 dag maka
 • 10 dag sladkorja
 • cimet po okusu
 • 1 dl vročega mleka

 Skutin nadev:

 • 50 dag skute
 • 1 jajce
 • 1 dl kisle smetane
 • 2 žlici v rumu namočenih rozin
 • malo vanilije
 • 15 dag sladkorja

 Orehov nadev :

 • 25 dag zmletih orehov
 • 10 dag sladkorja
 • malo cimeta

 

 

 

PRIPRAVA:

Jabolčni nadev naredimo kot za zavitek. Naribana jabolka malo poškropimo z limoninim sokom, da ne oksidirajo, dodamo sladkor in naribano lupino limone. Dodamo

tudi malo cimeta. Iz sestavin za testo naredimo vlečeno testo, ki mora pokrito počivati vsaj eno uro. Nato ga razvlečemo in narežemo na velikost pekača. Delo si olajšamo, če kupimo že gotovo testo.

Mak zmeljemo in ga poparimo z vročim mlekom. Vmešamo sladkor in cimet in pustimo, da se ohladi. Lahko vmešamo tudi malo masla, nadev je potem boljši.

Pekač dobro namažemo z maščobo, na dno damo raztegnjeno testo, ki ga poškropimo z maščobo, dodamo drugo plast testa in premažemo z makovim nadevom. Čez damo drugo plast testa, premažemo s skutinim nadevom, nato zopet testo in potresemo z orehi, nato zopet testo in nato jabolčni nadev. Vsako plast testa poškropimo s stopljenim maslom. Vse še enkrat ponovimo,na vrhu mora biti testo. Gibanico prelijemo s kislo smetano in jo pečemo eno uro na 180 stopinj.

Dober tek!