Lisjakova struga-Gornja Radgona 7735

Lisjakova struga-Gornja Radgona

Regija Pomurska
Izhodišče Parkirišče park Lisjakova struga
Dolžina poti 3,24 km
Trajanje poti 1-2 h
Najprimernejši čas za obisk spomladi, poleti, zgodaj jeseni
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Ko smo po internetu raziskovali kateri izlet izbrati, da se z majhnimi otroki sprehodimo ob reki Muri smo odkrili čudovit park-Lisjakovo strugo v Gornji Radgoni. Malo izobraževanja preko informativnih tabel na poti, lušten sprehod in mesto, kjer najdeš mir in sprostitev, saj je odmaknjeno od mestnega vrveža, pot pa delno poteka tik ob Muri. 

Gozdni park Lisjakova struga je naravni biser, namenjen rekreaciji, sprostitvi ter spoznavanju naravne dediščine. V Lisjakovi strugi se nahaja nekaj predstavnikov drevesnih vrst, ki so zaščiteni pod državnim ali lokalnim varstvom, kot na primer črni topol (Populus nigra L.) in bela vrba (Salix alba). Bogastvo naravnih danosti s pridom koristijo tako otroci, kot starši.

Sprehod po celotni poti parka z otroškim vozičkom ni možen, v deževnih mesecih je primerna obutev zelo zaželjena, saj so poti blatne.

Predšolski in šolajoči se otroci prihajajo v Lisjakovo strugo, kjer spoznavajo, proučujejo in raziskujejo rastline in živali našega kraja skozi vse leto, v vseh letnih časih. Za rekreacijo je poskrbljeno z igriščem za odbojko na mivki, baliniščem ter košem za igranje košarke. Obstaja tudi možnost organizacije različnih večjih in manjših družabnih prireditev, za katere je poskrbljeno v pokritem prostoru, ki sprejme preko 150 ljudi. Mi smo se v parku zadržali dobro uro, saj smo seveda morali prebrati čisto vse zanimivosti na informativnih tablah.

Lisjakova struga je prostor, kjer si lahko organizirate kak piknik, se zabavate, igrate razne športe in seveda tudi ribarite!

Nekoč je bila Lisjakova struga rokav reke Mure, iz Mure je tekel pri sedanjem Stadionu in nazaj v Muro na Meleh. Sedaj v mrtvico ne priteka več reka Mura, ampak potok Hercegovščak, v sami strugi pa so tudi trije izviri.

Ideja za lep družinski izlet!

 

Zanimivosti

Izbrskali smo nekaj zanimivostiOd kod ime Lisjakova struga?

Nekoč je nad strugo živela družina, ki so jo po domače klicali Lisjakovi. Čeprav niso nikoli bili lastniki struge, so ljudje strugo poimenovali po njihovem vzdevku – torej Lisjakova struga.

No, naši otroci so si seveda ustvarili svojo razlago in ves čas izleta oprezali ali morebiti ozrejo v grmovju kakšno lisico;)

Ste se kdaj ozrli na etiketo mineralne vode Radenska in se vprašali, kje ta mineralna voda, ki je nadvse odličnega okusa, sploh izvira?

Tam boste namreč našli bodisi napis Kraljevi ali Petanjski vrelec. Domačini so vodo iz vrelcev v Petanjcih uporabljali že v 18. stoletju, šele takratne analize vode, ki so jih opravili na Dunaju, pa so pokazale visoke vsebnosti mineralov in ogljikovega dioksida. Domačini pravijo, da ni pravega špricerja brez petanjske slatine, ki se najbolje meša z domačimi suhimi vini.

No, če boste vodo poskusili, boste ugotovili, da ima le ta močan okus po železu. Značilnost vrelca pa je, da je ognjeno rdeče barve.

In še en namig za malo daljši izlet...

Na območju Petanjcev in Murskih Petrovcev je bilo večje število površinskih vodnjakov, iz katerih je izvirala slatina. Območje, ki obsega srednji tok reke Ščavnice in Pesnice ter območje Radencev, ima visoko koncentracijo naravnih vrelcev mineralne vode. Tukaj poteka tudi tako imenovana Pot med vrelci življenja.

O mineralni vodi, pa se spletajo tudi številne legende...

Zemljevid

Naloži GPX

Lisjakova struga-Gornja Radgona
Koordinate izhodišča 46,6687523
16,003089

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Trnek

Je prijazna družinska gostilna z velikim posluhom do gostov. Prijazen sprejem in odlično pripraljena hrana je razlog, da jo priporočimo tudi vam. Na njihovem jedilnem listu se znajde veliko slastnih jedi, najbolj so znani po hišnih specialitetah, pa tudi jedeh izpod peke. Jagnje, svinjska rebra... itd. lahko okusite pri njih!

Otroci pa so si poleg slastnih sladic, najbolj zapomnili njihova otroška igrala, kjer so pridno počakali do prihoda kosila. Priporočamo!

Mota 76,

9240 Ljutomer

03 160 64 45

Vita, Olja in Juna priporočajo

Obiskali smo Sikalu ZOO v Radencih, ki se nahaja v bližini in naši dogodivščini dodali še piko na i. Živali smo lahko tudi pobožali in hranili, vse pa se nahajajo na velikem območju, ki ga obdaja gozd. Velik plus bi pripisale tudi raznovrstnim igralom, na katerih smo zelo uživale. Sigurno bomo zoo obiskale tudi v prazničnem času, saj se naj bi takrat spremenil v pravo lučkolandijo.

Še navigacija za starše;)

Boračeva 54a, 9252 Radenci

SPLETNA STRAN