Ormoške lagune 7520

Ormoške lagune

Regija Pomurska
Izhodišče brezplačno parkirišče pri Ormoških lagunah
Dolžina poti 2,88 km
Trajanje poti 1-1,5 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

 

Ko se Gorenjci za nekaj dni premaknemo v Prekmurje, moramo vnemo po hoji izkoristiti do konca in obiskati kar največ lepot Prekmurja. Po dnevu ali dveh trapanja pa nekako pristaneš na ta njihov umirjen Prekmurski tempo. Lepo počasi, saj se nikamor ne mudi. Užijmo vso to ravnico!

Čeprav se vsako leto vračamo v to regijo, pa idej za izlete kar ne zmanjka, vendar nas je prav obisk Ormoških lagun nas je presenetil, ker o tem čudovitem delu Slovenije nismo vedeli prav nič. Odlična ideja za družinski izlet!

Ormoške lagune so 55 hektarjev veliko mokrišče antropogenega nastanka, ki leži na območju rečnega ekosistema Drave ob Ormoškem jezeru. Sestavljajo ga plitvi bazeni s trstišči in sestoji rogoza, obdaja pa ga poplavni gozd, redek ostanek mehkolesne rečne loke v Sloveniji. Mokrišče je izjemnega nacionalnega in mednarodnega pomena za številne ogrožene vrste ptic.

Pri ogledu bodo uživali tudi mlajši otroci. Priporočamo dežne škorenjce ali pohodno obutev, saj je na določenih delih pot močvirnata.

Vožnja z otroškim vozičkom na gozdnem delu poti po Ormoških lagunah ni možna. Presenetila vas bodo tudi lesena igrala in števile opazovalnice, kjer se boste preko informacijskih tabel seznanili z zgodovino Ormoških lagun in življenjem živali, ki so našle tu svoj dom.

Ni vstopnine, parkiranje brezplačno!

 

Zanimivosti

Ptice v Ormoških lagunah

Ormoške lagune so pomembno gnezdišče vodnih ptic in ključno postajališče za ptice selivke v Sloveniji. Tukaj je bilo zabeleženih že 29 gnezdečih vrst vodnih ptic, med katerimi so tudi ogrožene in redke vrste kot so čapljica, mala tukalica, kostanjevka, polojnik, rdečenogi martinec in navadna čigra.

V času selitve se redno pojavlja 30 vrst, njihovo število v selitvenem obdobju pa lahko doseže tudi več deset tisoč ptic, med katerimi so najštevilčnejši močvirski martinci in togotniki.

Ptice lahko opazujete v zato prilagojenih posebnih opazovalnicah-zabojnikih.

Zgodovina območja

Začetki in dolgoletno plodno sodelovanje

Pomembnost območja za ptice, ki je v preteklosti delovalo kot bazeni za odlaganje odpadnih vod Tovarne sladkorja Ormož, d.d., so člani DOPPS prepoznali že v 80. letih 20. stoletja. S skupnimi močmi zaposlenih v tovarni, med katerimi so spoznali ljudi z veliko naravovarstveno zavestjo, in prostovoljcev DOPPS so tukaj v minulih 30 letih z različnimi ukrepi kot so gnezditveni splavi, prilagojen vodni režim in pozna košnja nasipov ustvarili pravo žarišče ornitološke pestrosti v Sloveniji in pomembno jedro območij Natura 2000.

Zaprtje tovarne in izjemna gesta nekdanjih lastnikov


V procesu zapiranja tovarne, ki je bil posledica reforme sladkornega sektorja v Evropski uniji, se je pokazala želja in priložnost, da območje lagun s svojo izjemno biotsko pestrostjo tudi v prihodnje ostane v službi varstva narave. Vodstvo tovarne je idejo podprlo, z njo pa se je strinjal tudi večinski lastnik – nizozemska korporacija Royal Cosun. Ta je 2. marca 2010 celotno območje bazenov podarila DOPPS z namenom vzpostavitve naravnega rezervata.

Zemljevid

Naloži GPX

Ormoške lagune
Koordinate izhodišča 46,388858
16,185604

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Vita, Olja in Juna priporočajo

V bližini Ormoških lagun pa se nahaja tudi Ormoško jezero.

Ormoško jezero je umetno akumulacijsko jezero na reki Dravi, ki leži jugovzhodno od Ormoža na meji med Slovenijo in Hrvaško. Nastalo je z zajezitvijo leta 1975 za potrebe hrvaške hidroelektrarne Varaždin, do koder je speljana voda po nekajkilometrskem obvodnem kanalu. Je eno največjih akumulacijskih jezer v Sloveniji, malo manj kot polovica površine pripada Sloveniji, preostanek pa Hrvaški. Meja med državama na tem mestu še vedno sledi nekdanjemu toku Drave pred zajezitvijo. 

V jezeru se seveda ni možno kopati, se pa lahko del poti sprehodite in uživate v prelepi naravi.