Slatinski vrelec-Nuskova 5482

Slatinski vrelec-Nuskova

Regija Pomurska
Izhodišče Parkirišče ob cesti (Sv. Jurij 13, Rogašovci)
Dolžina poti 0,4 km
Trajanje poti 15 min
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Lahko verjamete, da smo prav z namenom, da obiščemo naravne vrelce obiskali Pomurje?Jap, ja. No nekateri si z veseljem ogledujejo jezera, izvire rek, spet drugi pustolovsko iščemo vrelce:) Zanimivost Pomurja, katero morate obiskati, ko se potikate po teh koncih, je Slatinski vrelec v naselju Nuskova.

Prav ta namig vas sicer ne bo utrudil glede hoje, vam pa obljubimo, da ne boste odšli žejni od tod:)

Iz Slatinskega vrelca Nuskova izvira najboljša mineralna voda na Slovenskem. Vodo, polno železovega oksida, si lahko natočite kar sami. Doživite bruhanje vode iz globine, izločanje železovega oksida in odlaganje mineralnih snovi pri vrelcu. Ta znamenitost leži reki Ledavi v okolici naselja Nuskova, voda, ki privre iz njega, pa velja za najboljšo mineralno vodo na Slovenskem. O njenih blagodejnih učinkih se lahko prepričate tudi sami, saj je slatinski vrelec kaptiran in voda pitna.

Do vrelca vodijo številne pešpoti ob njem pa je urejeno počivališče pod slamnato streho.

 

Zanimivosti

Takšni izviri nas vedno znova navdušijo, ne le zaradi ognjeno rdeče barve, temveč tudi zaradi svojih lastnosti. Mineralno vodo iz izvira lahko pijemo, saj je užitna. Domačini jo pijejo že od nekdaj in mnogi vrjamejo v njeno zdravilno moč. Še danes pa pogosto prihajajo ljudje od blizu in daleč in si polnijo steklenice s to zdravilno vodo.

Kot piše na informacijski tabli, postavljeni ob izviru, je bila vrtina v Nuskovi izvrtana že v 60. letih prejšnjega stoletja, sega 50 metrov globoko, sedanjo podobo pa je dobila po letu 2008, ko je bila v celoti obnovljena.

Mi pa vam zaupamo nekaj zanimivosti o vrelcu.

Ali ste vedeli, da...

… se zaradi spojin železovih sedimentov dno izvira in bližnjega potoka obarva ognjeno rdeče barve?

… so usedlino železovega oksida nekoč uporabljali za slikanje fresk v cerkvah?

… v Lendavi pod mostom lahko opazujete izvir plinov kot mehurčke in to kar v vodi?

Zemljevid

Naloži GPX

Slatinski vrelec-Nuskova, Rogašovci
Koordinate izhodišča 46,810629
16,02878

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Vita, Olja in Juna priporočajo

V kolikor je izlet do Slatinskega vrelca le prekratek postanek in se želite pošteno sprehoditi, potem se lahko odpravite na daljši izlet, VRBOVO POT. Ta je dolga 7 km in vas bo vodila čez okoliške kraje, kjer se boste lahko naužili številnih prelepih razgledov po okolici.

Izhodišče je enako kot za Slatinski vrelec (parkirišče za Slatinski vrelec, v naselju Nuskovo). Ob cesti boste uzrli leseno skulpturo bika.

In še en naš predlog za izlet v bližini- pohod na Tromejnik, v Krajinskem parku Goričko. Naenkrat v kar treh državah hkrati:) Kar zanimivo se sliši, kajne?

Vrbova pot (na sliki info tabla-zgoraj)

Tromejnik (na sliki spodaj), sledite ježku, ki vas bo vodil po učni poti. Na pohodu vam je lahko v pomoč in veselje tudi mobilna aplikacija.