Lisca 8266

Lisca

Regija Posavska
Izhodišče parkirišče nad vasjo Cirje pri vodnih zbiralnikih
Dolžina poti 2,2 km
Trajanje poti 45 min-1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje lahka pot

Opis poti

Lisca (948 mnm) je razgledna gora v Posavju, severno od Sevnice. Verjetno je v teh koncih Lisca to, kar je v Ljubljani Šmarna Gora, v Zasavju Kum in tako naprej. Zelo obljuden hrib na katerega lahko pridete iz večih smeri. Po Lisci se imenuje tovarna Lisca v Sevnici.
Ima dva vrhova, nižji je Mala Lisca (934 mnm), na višjem pa stoji meteorološka radarska postaja. Pod vrhom sta dve planinski postojanki: Jurkova koča in Tončkov dom do katerih vodi tudi asfaltirana cesta. Na zahodnem pobočju stoji cerkev Svetega Jošta.


Mi smo se na pot odpravili iz parkirišča, ki je urejeno malo nad vasjo Cirje pri vodnih zbiralnikih. Od tukaj boste po Pastirčkovi poti do vrha potrebovali nekje 45 minut zmerne hoje. Spremlja nas tudi zahtevna plezalna pot, zate je dobro spremljati oznake, da se ne bom kar na enkrat znašli pred stenami:) Izlet je super tudi v poletnih dneh, saj se čisto do vrha sprehajamo po gozdu, ki nudi senco. Poleg domaje otroško nogometno in košarkarsko igrišče, piknik prostori in vzletišče za zmajarje ter jadralne padalce. Ne smemo pa pozabiti omeniti tudi odličnega razleda.


Z Lisce se ob lepem vremenu ponuja pogled na mnoge slovenske gore; Snežnik, Kamniško-Savinjske Alpe, Julijske Alpe, Gorjanci s Trdinovim vrhom, Kum, Bohor ter Donačka gora.

 

Zanimivosti

Grad Sevnica je srednjeveški grad iz približno 13. stoletja. Stoji na razglednem griču na nadmorski višini 249 metrov nad starim mestnim jedrom Sevnice na levem bregu Save. Na južni strani gradu se nahaja glavni vhod v grad, ki je polkrožen. Nad vhodom sta grba družin, ki sta soustvarjali grad. Nasproti vhoda je balkon z dvema kipoma levov. Nad vhodom je nemški napis v gotici "Potrpežljivost premaga vse."

 

Zemljevid

Naloži GPX

lisca
Koordinate izhodišča 46,0631534
15,2851223

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Tončkov dom


Na razgledni ploščadi na južni strani tik pod vrhom enega najvišjih vrhov Posavja nas v svoj topel objem privabi Tončkov dom na Lisci. Otroci si jih bodo verjetno zapomnili predvsem po palačinkah ali šmornu, ima pa njihova prenovljena restavracija zelo bogato ponudbo- od ješprenja do burgerjev.
Dobra hrana in odličen razgled sta recepta za uživancijo.


Gostinstvo Rantah, Tomaž Rantah s.p.
Podgorica 36,

8290 Sevnica
+386 51 412 188
info@lisca-dom.com

Mila in Staš priporočata

Veliko legend in pripovedi ostaja vgrajene v zidove sevniškega gradu. Kot tista, da potok Sevnična deli podgorske in zabukovške gozdove. Baje sta tam na Rudniku in na Travnikih gradila Ajda vsak svojo hišo. Ko sta bila žejna, sta se samo sklonila in pila iz Sevnične in pri tem korakala iz vrha na vrh planine.

Danes je poznana Ajdovska hiša, kjer so ob Lončarjevem Dolu odkrili zelo velike razvaline. Izkopali so veliko kipov, okraskov, sarkofag, mozaična tla in vodnjak. Tam je stala Ajdovska hiša. Pod zidovjem Ajdovske hiše je baje zakopan zlati konj, ki se ga je včasih dalo videti, kako se vrti vrh griča okoli svoje osi in zlato obarva celoten hrib. Vedno, kadar so poslušali priti do tega zlatega zakopanega konja, ga niso mogli nikoli odkopati, saj se jim je vedno pogreznil še globlje.


Danes je tam zakopan. Morda se bo kdaj pa kdaj še zavrtel na griču in zlato obarval celotno Sevnico. Splača se biti tam tisti trenutek, ker je prizor veličasten.

Z mestom Sevnica je povezana tudi zanimiva ljudska pravljica o sevniški žabici.