Pohodna pot po Trški Gori-Krško 5097

Pohodna pot po Trški Gori-Krško

Regija Posavska
Izhodišče parkirišče v mestnem jedru, blizu gasilnega doma
Dolžina poti 3.9 km
Trajanje poti 1.5-2 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje lahka pot

Opis poti

Trška Gora, ki se nahaja nad starim mestnim jedrom Krškega, je bila nekoč izletniška točka, kjer so imeli meščani Krškega vinograde, sadovnjake, travnike, polja in gozdove. Pohodna pot po Trški Gori, ki je dolga slabe 4 kilometre, je primerna tudi za naše najmlajše. Dobro je vedeti, da imamo v Sloveniji kar dve Trški Gori, preden se s šoferjem skregamo, da nas je pripeljal na napačen cilj;) Poleg te v Krškem, se druga nahaja pri Novem mestu in slovi kot kraj, kjer je na določenem območju posejanih največ zidanic na svetu.

Naša opisana pot se prične pri Gasilskem domu v Krškem, ki je eden prvih gasilskih domov v Sloveniji. Njegova posebnost je gasilski stolp, ki je bil zgrajen leta 1898 in je služil kot opazovalnica za morebitne požare. Denarna sredstva za izgradnjo je prispevala znana dobrotnica Josipina Hočevar.

Po strmi asfaltni cesti začnemo pot in po približno 300 metrih pridemo do cerkve Svete Rozalije. Zgrajena je bila leta 1647 kot priprošnjica zoper kugo, ki je bila v tem obdobju pogosta obiskovalka tega področja. V cerkvi je dragocen lesen kasetiran strop. Pot nadaljujemo po asfaltni cesti, po 300 metrih zavijemo po cesti desno in kmalu pridemo v gozd, po katerem se povzpnemo proti lovski koči, ki jo upravlja Lovska družina Krško.

Od lovskega doma pot nadaljujemo po asfaltni cesti, s katere se nam odpira čudovit razgled na Sremič, Grmado, Kremen in Libno. Po 500 metrih pridemo na najvišjo točko naše poti, do cerkve svetega Jožefa. Od tu nam seže pogled na Krško polje z Gorjanci v ozadju. Proti jugu pa na hrvaško Sljeme in največje umetno jezero v Sloveniji, ki je nastalo ob izgradnji HE Brežice na reki Savi.

Pot nadaljujemo navzdol med stanovanjskimi hišami. Pri starejši zidanici na levi stani nadaljujemo naravnost po travniku in med vinogradoma, mimo zapuščene hiše. Pri križu, ki stoji na desni strani ceste, zavijemo levo po ozki poti, ki nas pripelje do asfaltne ceste, kjer zavijemo desno. Nato sledi spust mimo cerkve Svete Rozalije na izhodišče do gasilskega doma Krško.

Zanimivosti

Cerkev svetega Jožefa je bila prvotno lesena, zgrajena v začetku 17. stoletja, a je leta 1683 v celoti zgorela. Ponovno je bila zgrajena leta 1705. Njeno notranjost ocenjujejo za nekaj najboljšega, kar je ustvaril zgodnji barok. Po umetniški plati izstopa glavni oltar iz črnega marmorja in intarzije.

Poleg Valvasorja sta znana krška meščana tudi slovenska reformatorja Jurij Dalmatin in Adam Bohorič. 

Zemljevid

Naloži GPX

Trška Gora- Krško
Koordinate izhodišča 45,964262
15,484437

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Pizzeria Fontana

Odlično gostišče, kjer si lahko starši malce odpočijemo, saj imajo otroška igrala znotraj vrta, tako, da se naši najmlajši lahko brez skrbi igrajo. Mi smo z veseljem in predvsem zelooooo hitro pojedli dobre pice.

Dalmatinova ulica 2
8270 Krško

07 49 22 200

Mila in Staš priporočata

Ko je sestrica spala, me je zelo zanimalo vse o jederski elektrarni Krško.

Ste vedeli, da je edina pri nas in da deluje že od leta 1983? Ima tlačnovodni reaktor, ki je eden od tehnično in komercialno najbolj razvitih ter ga uporablja večina jedrskih elektrarn po svetu. Voda oz. para se pretakata po treh, med seboj fizično ločenih krogih. V vsakem trenutku morajo zagotavljati, da verižna reakcija v sredici jedrskega reaktorja, ki proizvaja toploto, ne uide z vajeti.

Če bi se to zgodilo, bi lahko moč reaktorja skokovito narasla, pri tem pa bi se poškodovalo jedrsko gorivo (v Krškem je to izotop uran 235).