Sevnica 866

Sevnica

Regija Posavska
Izhodišče parkirišče pri prodajalni avtomobilov-glej zemljevid
Dolžina poti 2,12 km
Trajanje poti 1 h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Sevnica je srednje veliko mesto, ki se nahaja v Sloveniji, središče Občine Sevnica. Z okrog 5000 prebivalci je pomembno lokalno središče, ki zlasti v tovarnah tekstilne in lesne industrije zaposluje številne ljudi iz bližnje in daljne okolice. Mesto se čedalje bolj spaja z Boštanjem, naseljem na nasprotnem, desnem bregu reke Save.

V starem mestnem jedru, katerega osrednji del je Glavni trg, je ohranjenih več starih stavb, ki pričajo o preteklosti naselja. Na Glavnem trgu stoji manjši Spodnji sevniški grad, ki nosi letnico 1613. V njem je danes sedež občinske uprave. Tu stojijo tudi obnovljeno znamenje s kipom sv. Martina iz 17. stoletja, neoromanska cerkev sv. Nikolaja in cerkev sv. Florjana iz leta 1443.

Zanimivosti

Od kod ime Sevnica?

Starejši zapisi imena mesta Sevnica so (po letih): 1275 in Reyn vel in Liehtenwalde, 1309 officium in Lihtenwalde, 1344 Lietenueld, 1347 Liechtenwald, 1581 Sielnizza. Prvotno gre verjetno za vodno ime, saj se potok, ki se danes imenuje Sevnična, leta 1488 omenja kot Zellnitz. Ime, ki je preko pridevnika izpeljano iz besede selo »naselbina, vas«, je torej prvotno najverjetneje pomenilo »selska, vaška voda«, v danem primeru »voda, ki se pri selu, pri naselbini izliva v Savo«. Druga imenotvorna možnost je izvajanje neposredno iz občnega imena *sedlьnica, katerega pomen je bil »naselbina, kmetija«. Srednjevisokonemško ime Liehtenwald s slovenskim nima tesnejše zveze, saj njegov občnoimenski pomen »svetli gozd« kaže na listnate gozdove v okolici.

Zemljevid

Naloži GPX

Sevnica
Koordinate izhodišča 45,999187
15,326075

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidihGostinski lokal v bližini

Picerija Rondo v Sevnici

Okusne jedi vseh vrst za lačne trebuščke. V čast prve dame Melanije Trump so pripravili sladico Melanijo. Poiskusite jo še vi.

BMM gostinstvo, d.o.o. PE

Pizzerija Rondo
Planinska cesta 3, 8290 Sevnica
051 471 333

Mila in Staš priporočata

Melanija Trump, zdaj že bivša prva dama ZDA je bila doma prav tu, v Sevnici. Nas je navdušila sladica, imenovana v čast prvi dami. Poiskusite jo lahko v Piceriji Rondo ali pa v slaščičarni Julija.

Z mestom Sevnica je povezana tudi zanimiva ljudska pravljica o sevniški žabici.