Grad Kalec-Ilirska Bistrica 6168

Grad Kalec-Ilirska Bistrica

Regija Primorsko-notranjska
Izhodišče neoznačeno parkirišče ob poti pri drevoredu (ali pred gradom) v kraju Knežak, bližini kraja Bač
Dolžina poti 440 m
Trajanje poti 15 min
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Grad Kalec, od katerega je danes ostal le še stolp, stoji na pobočju Brega (618 mnm). Simpatičen stolpič, zanimiv za ogled in ruševine okrog gradu, bodo pri vsakemu mlademu pustolovcu pravgotovo zbudile zanimanje. Več o njegovi zgodovini pa vam izdamo v nadaljevanju. Tale stolp smo zapazili na instagramu in kaj hitro smo se pozanimali, kje stoji tako zanimiv stolp. Izlet je vsekakor primeren za našo družino, saj imamo trenutno 3 letno pohodnico upornico, princesko po duši, ki živi in diha za Frozen pravljico;)

Avtocesto zapustite pri Postojni, se usmerite proti Ilirski Bistrici in nadaljujete proti kraju Bač. Ob poti boste na levi strani uzrli prelep drevored, ki vas vodi do gradu Kalec. Priporočamo, da avtomobil pustite na primernem mestu spodaj in se sprehodite do mističnih ruševin nekdaj mogočnega gradu Kalec.

No, nekih velikih pohodnih naporov ne boste deležni, do gradu je le nekaj sto metrov, če avtomobil pustite pod hribom ob drevoredu. Pred gradom je tudi informativna tabla, na kateri boste izvedeli več o preteklosti gradu in njenih stanovalcih. Za vse ljubitelje gradov pa nekaj zanimivosti.

Grad Kalec (nemško Steinberg, Stemberg) (izg. »kalc« ali »kauc«) stoji v bližini Knežaka , nedaleč od izvira reke Pivke. Grad, od katerega je danes ostal le še stolp, stoji na pobočju Brega (618 mnm). Prvotni grad, katerega podoba je ovekovečena v Valvasorjevi Slavi vojvodine Kranjske, je v 17. stoletju zgradila plemiška rodbina Stemberg. Volf Ernest pl. Stemberg je grad izgubil leta 1686, ko je bil dodeljen Mariji Ani kneginji Turjaški.

Že naslednje leto so lastniki gradu in gospostva gospodje pl. Leo vse do leta 1735. Potem so bili lastniki gospostva Ferdinand pl. Raunach, ki ga nasledi sin Jurij Andrej pl. Raunach, ki ga je pred 1739 prodal Volfu Kajetanu pl. Kuschlanu. Sredi 18. stoletja je grad in gospostvo pridobila Frančiška Jožefa baronica Marenzi, ki ga je 1767 prenesla na sina Jakoba Antona, ki jo je 1782 prodal na dražbi. Leta 1786 posest pridobi Matej Vilhar, prednik slovenskega skladatelja Miroslavu Vilharju, ki je na gradu tudi umrl. Njegova žena Marija Vilhar je leta 1903 posestvo prodala 9 posestnikom v vasi Baču.

Grad je po 1. svetovni vojni začel propadati in iz njega so se prebivalci izselili v okoliške vasi.

Na pobudo Miroslava Vilharja je bil tu 9. maja 1869 množični tabor za Zedinjeno Slovenijo. Leta 1941 je v njem potekal sestanek aktivistov organizacije TIGR.

Danes vodi mimo njega Krpanova pohodniška pot, ki pa bo primerna za starejše pohodnike.

Stolp in ruševine gradu stojijo v nasadu starih lip, do njega pa vodi kostanjev drevored. Prav tako kot grad sam, pa smo vzdihovali pod prelepimi mogočnimi kostanji in se odločili, da znamenitost ponovno obiščemo v času cvetenja konstanjev, v mesecu juniju.

 

Zanimivosti

Od leta 1843 je bil grad Kalc v lasti skladatelja, pesnika, politika in slovenskega domoljuba Miroslava Vilharja (1818-1871). Vilhar je 9. maja 1869 na Kalcu organiziral šesti vseslovanski tabor, na katerem je 8000-glava množica zahtevala Zedinjeno Slovenijo in enakopravnost slovenskega jezika. Kalc je bil tedaj središče narodnega gibanja in kulturnega dogajanja.

Tukaj je kot domači učitelj Vilharjevih otrok med letoma 1858 in 1861 živel pisatelj Fran Levstik, ki je avtor znane povesti Martin Krpan.

No, mami in oči, kdo bo danes zvečer prebral pravljico o Martinu Krpanu;)?

 

Zemljevid

Naloži GPX

Grad Kalec-Bač
Koordinate izhodišča 45,6411981
14,242515

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna in pizzeria Triglav

Nahaja se v centru mesta, na voljo pa je bogata izbira jedi. Od različno pripravljene pizze iz krušne peči, hladnih in toplih začetnih jedi, jedi po naročilu, posebnih jedi (divjačinsko meso), rib in seveda vse kar sodi zraven: prikuhe, solate in sladice.
Dnevno nudijo tudi tople malice in kosila, ob katerih vam postrežejo s sveže pečenim domačim kruhom.

 

Cankarjeva ulica 26

6250 Ilirska Bistrica

(05) 710 00 22

Vita, Olja in Juna priporočajo

V bližini gradu izvira reka Pivka, ob večjem deževju pa v okolici nastane več presihajočih jezer. Sami smo grad obiskali februarja in ker so jezera presihajoča v času, ko ni večjih padavin v njih ni vode. A smo se to seveda morali prepričati tudi sami. Smo pa bili zato deležni prekrasne podobe travnikov, po katerih smo se lahko tudi sprehodili.

Med Pivškimi presihajočimi jezeri sta obstojnejši in večji Palško ter Petelinjsko jezero. Jezera so vedno atraktivna in vredna ogleda.

Palško jezero se razprostira severno od Palčja (namig za šoferja), v okoli pol kilometra široki in poldrugi kilometer dolgi kraški globeli, z dokaj ravnim nasutim dnom, v višini med 543 in 550 metrov. 

Na tleh smo iskali luknje, kamor voda ponikne, a jih žal nismo našli.