Grad Prem 6741

Grad Prem

Regija Primorsko-notranjska
Izhodišče parkirišče pod gradom
Dolžina poti poljubno
Trajanje poti 2 h
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Grad Prem, ki varuje Brkine in straži nad dolino Reke, je bil zgrajen v 12. stoletju. Nekoč je bil v lasti devinskih grofov, pa Walsseisov, Habsburgov in grofov Porcia. Po 1. sv. vojni je grad kot letno rezidenco kupil tržaški zdravnik Bruno Zuccolin in ga v celoti obnovil. Vanj je vnesel številne beneške elemente, ki jih lahko občudujemo še danes. Grad je obdan z visokim obzidjem, ki mu kraljuje okrogli stražni stolp.


Obiskovalci si lahko ogledajo razstavo orožja v viteški dvorani, kapelo Sv. Marjete, zanimive poslikave Maria Lanessa in pozlačeno pohištvo v slavnostni dvorani. V gradu je našla svoje mesto tudi stalna razstava slikarja Dušana Premrla in stalna muzejska razstava.
Na prijetnem grajskem vrtu si boste lahko privoščili dišečo kavo ali kakav in uživali ob pogledu na renesančne arkade. V TIC-u lahko kupite tudi kakšen izdelek ali domačo dobroto lokalnih ponudnikov, izberete kakšen suvenir ali pa se ohladite s sladoledom.


V ceno vstopnice je vključen tudi ogled Kettejeve spominske sobe, do katere je nekaj minut prijetnega sprehoda čez vas. Dragotin Kette je eden izmed štirih predstavnikov slovenske moderne, ki se je rodil na Premu, v tedanji ljudski šoli. Pot lahko nadaljujete okoli cerkve Sv. Helene, ki je poznana po poslikavah Toneta Kralja in se vrnete nazaj na izhodišče.

 

Zanimivosti

Grad Prem lahko spoznate tudi na bolj pustolovski način, v vlogi pogumnih pomočnikov izganjalca duhov Duška. V napeti igri »ESCAPE CASTLE« boste ob reševanju zabavnih nalog preko aplikacije na tabličnem računalniku odkrili resnično grajsko zgodovino, lokalne legende ter kulturno dediščino. 

Zemljevid

Naloži GPX

Grad Prem
Koordinate izhodišča 45,605044
14,184842

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna in pizzeria Triglav

Nahaja se v centru mesta, na voljo pa je bogata izbira jedi. Od različno pripravljene pizze iz krušne peči, hladnih in toplih začetnih jedi, jedi po naročilu, posebnih jedi (divjačinsko meso), rib in seveda vse kar sodi zraven: prikuhe, solate in sladice.
Dnevno nudijo tudi tople malice in kosila, ob katerih vam postrežejo s sveže pečenim domačim kruhom.

 

Cankarjeva ulica 26

6250 Ilirska Bistrica

(05) 710 00 22

Mila in Staš priporočata

Na Premu pri Ilirski Bistrici se je rodil Dragotin Kette, eden od štirih pripadnokov moderne, pesnik in pisatelj. Za otroke je napisal Šiviljo in škarjice, jo poznate?


Pravljica govori o deklici Bogdanki, ki je bila šivilja na nekem gradu. Nekega dne je na glas razmišljala, kako bi bilo fino, če bi škarjice same opravljale njeno delo. Željo ji je uresničila ptica, ki je ravno takrat priletela na vejo pod oknom. Veste, kako se pravljica nadaljuje?

Prisluhnite pravljici ŠIvilja in škarjice