Jezero Klivnik-Tominje pri Ilirski Bistrici 3811

Jezero Klivnik-Tominje pri Ilirski Bistrici

Regija Primorsko-notranjska
Izhodišče označeno parkirišče pri jezeru
Dolžina poti 2,54 km
Trajanje poti 40 min-1 h
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , poganjalčki, kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Ko smo prvič videli fotografije jezera Klivnik, smo šli takoj na lov za informacijo, kje v Sloveniji se to prelepo jezero nahaja. In po pravici vam povemo, da prav nič ne razočara, ko ga obiskovalec tudi obišče. Priporočamo ga za lep družinski izlet.

Na dan obiska jezera Klivnik je pomladno sonce prav radodarno metalo svoje sončne žarke. Čeprav smo pred prihodom pričakovali, da bo ob jezeru polno obiskovalcev, smo na naše presenečenje ugotovili, da smo bili razen dveh ribičev, ki sta nedeljski dopoldan namenila ribolovu in sta vztrajno čakala na svoj ulov, ob jezeru povsem sami.

Z dvema majhnima mulčkoma bi težko rekli, da je bila na izletu spokojna tišina, saj smo v  okolico vnesli nekaj otroške razigranosti in glasnega prepevanja, pa vendar...

Jezero Klivnik leži v osrčju Brkinov pod vasjo Tominje pri Ilirski Bistrici. V dolžino meri tri kilometre. Ribolov z dovolilnicami je dovoljen čez celotno dolžino jezera razen v drstišču, ki je označeno z opozorilnimi tablami. Jezero navdušuje s čudovito naravo in vam ponuja ulove trofejnih smučev ter vseh vrst postrvi. Jezero najdete južno od kraja Tominje pri Ilirski Bistrici, meri cca 35 ha in je max. globine 14 m.

Dolgo je 1800 m, v najširšem delu široko 250 m. Ko se povzpnete po makedamski poti proti jezeru, uzrete veliki jez. Malo betona nikakor ne odvzame lepote jezera, prav nasprotno, pripravite se na val Zakaj, Kako, ki jih boste deležni iz ust vaših otrok.

Ob jezeru so zasidrani čolni za ribolov in po malem spominja kraj na zapuščeno ribiško vasico. Okrog celega jezera ne morete priti, lep del poti pa se lahko sprehodite tudi z otroškim vozičkom. Ob obali je mulj, ki je za male otroške prstke zelo mamljiv, na izlet vzemite primerno obutev, z vami domov se prav gotovo vrne še dodatni kg blata (na čevljih).

Naša klopca za počitek in prigrizek je bila tokrat kar obrnjen čoln ob obali jezera. Obilo priložnosti za nepozabne številne družinske fotografije.

Zanimivosti

Jezeru domačini sicer pravijo Mola, saj je bila tukaj nekoč hiša pri Lumpih :), ob jezeru Mola (sosednje jezero) ki pa leži le nekaj km stran od obiskanega jezera Klivnik, pa hiša pri Klivnikih. Ne vemo pa, kje se je zataknilo pri poimenovanju, saj je v vseh virih ravno obratno, kot so vajeni domačini.

Zemljevid

Naloži GPX

Jezero Klivnik, Tominje pri Ilirski Bistrici
Koordinate izhodišča 45,548426
14,178139

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Avio Pub

Naj omenimo, da je hrana tu naravnost vrhunska, kar priča tudi zasedenost v času kosila! Se je pa izplačalo malce počakati na prosto mizo, saj smo bili navdušeni nad njihovo pico s črnimi olivami in panceto ter slastnimi kraškimi testeninami. Za prste oblizit.

Gostišče je sicer pravi muzej v malem! Stene krasijo starinski letalski predmeti in športni rekviziti, ki naredijo lokal nadvse edinstven.

Pred lokalom imajo tudi otroško letalo, tako, da naših mulkčov sploh nismo mogli prepričati, da je čas za odhod domov. Pa naj bo še deset minu, pa še deset minut..;)

Ob pogledu na Postojnsko letališče in vzletanje letal, ima prav poseben čar tudi kavica na terasi Avio Puba! Starši se gotovo strinjate!?

Priporočamo!

Rakitnik 1a,

6258 Prestranek

(05) 720 13 10

Vita, Olja in Juna priporočajo

Potep v organizaciji Ekomuzeja v skrivnostno kraško podzemlje
 
Poletje je končno tu s svojimi temperaturami. Sonce, morje, hribi, vročina,…

Za tiste pa, ki nimate radi prevročih dni, vas v Ekomuzeju vabijo na hladen in osvežilen potep.

Lahko se podate v skrivno kraško podzemlje. Udeležite se potepa in ugotovite, kako čas zelooooooooooo počasi teče v jamah, in kako ljudje prevečkrat prehitro živimo, namesto da bi se pristavili in zadihali življenje ter naravo, ki se nam ponuja v tako lepih odtenkih, posebno tu na Pivškem.

Za tiste pa, ki še nikoli niso obiskali jame z ročno lučko in čelado na glavi, pa bo to prav posebno doživetje.

Avgustovski potep z radovednim pisančkom, v skrivnostno podzemlje Trnske jame. Za več informacij se obrnite na Ekomuzej.

Ekomuzej najdete na:

Slovenska vas 10
6257 Pivka

M: +386 (0) 31 775 002
pivskajezera@pivka.si