Mašunska gozdna učna pot-Ilirska Bistrica 6151

Mašunska gozdna učna pot-Ilirska Bistrica

Regija Primorsko-notranjska
Izhodišče označeno parkirišče v Mašunu
Dolžina poti 1,7 km
Trajanje poti 40 min-2 h
Primerno za nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Če na avtocesti pri Postojni skrenete za Ilirsko Bistrico, ker ste si zaželeli mirne narave in lepega sprehoda, potem bo tole izlet za vas.

V objemu snežniških gozdov se na 1024 metrih nadmorske višine nahaja stara gozdna naselbina Mošun. Parkirišče je zraven gostišča, takoj pa zagledamo tudi lesena igrala, prvo tablo, ki označuje začetek poti in logarsko hišo.

Gozdove imenujejo tudi Park, saj so zavarovani. Učna pot je dolga nekje 1,7 kilometra in vam bo zaradi vseh zanimivosti ob poti vzela vsaj 1 uro časa. Brez težav jo prehodijo tudi naši najmlajši člani, ki bodo verjetno najbolj navdušeni nad tem, da si lahko na poti ogledajo medvedov brlog.
7 učnih tabel nas tudi obvešča in seznanja z okoljem in njenimi prebivalci. Vmes nas presenetijo tudi luštne uganke, ki že tako lep sprehod naredijo še malo bolj zanimiv. Poleg vsega naštetega se lahko pogovarjamo tudi po lesenem telefonu. Nas sta poleg brolga navdušili še dve stvari. Mašunski lovski dvorec je s svojimi ruševinami pravo romantično ozadje za lepe slike, na Anini skali pa se odpira čudovit pogled na severna pobočja 1796 metrov visokega Snežnika.

Poslastica za poslastico…No, te je fino imeti tudi v nahrbtniku, saj si jih lahko privoščite na številnih lesenih klopcah ob poti. Na vsaki je vžgana tudi preprosta lepa misel.
Mašunska gozna učna pot je odlično označena s krogi, ki so pobarvani z rdečimi in belimi črtami.

Zanimivosti

Partizanska bolnica Zalesje je na sedanji lokaciji pod Ostrožnim Brdom nastala januarja 1944, ko so jo zaradi varnosti preselili iz Padeža. Bolnica je sestavljena iz več objektov, kateri so bili postavljeni v neprehodne Brkinske gozdove. Objekti so bili zaradi varnosti med seboj oddaljeni. V letu 2018 je Občina Ilirska Bistrica ob podpori Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja bolnico rekonstruirala na podlagi pričevanj in pisnih virov.

 

Zemljevid

Naloži GPX

mašunska gozdna učna pot
Koordinate izhodišča 45,628454
14,366246

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna in pizzeria Triglav

Nahaja se v centru mesta, na voljo pa je bogata izbira jedi. Od različno pripravljene pizze iz krušne peči, hladnih in toplih začetnih jedi, jedi po naročilu, posebnih jedi (divjačinsko meso), rib in seveda vse kar sodi zraven: prikuhe, solate in sladice.
Dnevno nudijo tudi tople malice in kosila, ob katerih vam postrežejo s sveže pečenim domačim kruhom.

 

Cankarjeva ulica 26

6250 Ilirska Bistrica

(05) 710 00 22

Mila in Staš priporočata

Na Premu pri Ilirski Bistrici se je rodil Dragotin Kette, eden od štirih pripadnokov moderne, pesnik in pisatelj. Za otroke je napisal Šiviljo in škarjice, jo poznate?


Pravljica govori o deklici Bogdanki, ki je bila šivilja na nekem gradu. Nekega dne je na glas razmišljala, kako bi bilo fino, če bi škarjice same opravljale njeno delo. Željo ji je uresničila ptica, ki je ravno takrat priletela na vejo pod oknom. Veste, kako se pravljica nadaljuje?

Prisluhnite pravljici ŠIvilja in škarjice