Palško jezero-Pivka 6317

Palško jezero-Pivka

Regija Primorsko-notranjska
Izhodišče neoznačeno parkirišče na začetku makedamske poti- kraj Klenik
Dolžina poti 1,74 km
Trajanje poti 1 h
Primerno za Vozički , nosilke , od 1 - 3 let , od 3 - 6 let , 6+ let , kolesa
Zahtevnost lahka pot

Opis poti

Kot zelo firbčni Gorenjci smo se morali na vsak način, na lastne oči, sami prepričati, da je Palčje jezero v času suše, ker letos ni bilo dovolj padavin- presahnilo;)

No, vode resda nismo videli, o jezeru ne duha, ne sluha, smo pa zato vsi v en glas zavzdihnili, ko smo ozrli prelepo spokojno pokrajino travnikov pred nami. Samo zvok vetra in seveda nekaj naših otroških krikov veselja je odmevalo ob našem obisku.

Če iščete mir, pristno naravo brez vrveža turistov, potem vam obisk Palčjega jezera (z vodo ali brez;) priporočamo za družinski izlet. Vsekakor se sem vrnemo čez nekaj tednov po obilnem aprilskem deževju in dopolnimo galerijo s podobami Palškega jezera.

Primorsko avtocesto zapustite za Postojno, nadaljujete v smeri Ilirska Bistrica, nato proti kraju Klenik, od tam vas oznake usmerjajo za smer proti Palčjemu jezeru. Parkirate ob poti na začetku makedamske poti, kjer je prostora za največ 2 avtomobila. V pomoč naj vam bo naša navigacija.

Jezero leži v približno 0,5 × 1,5 km veliki globeli z precej uravnanim dnom in položnim pobočjem proti severu, kjer se ob višjih vodostajih tudi pojavita tudi zaliva Njivice in Ždink ter skoraj povsem obdata 606 m visok Jezerščak, ob zelo veliki ojezeritvi pa tudi severnejši 612 m visok Seljivec. Ob različnih fazah ojezeritve se pojavi več manjših stranskih jezerc, večina od teh se ob povišanju gladine združi. Jezero ima najmanj 13 izvirov, ti ležijo na različnih nadmorskih višinah in tudi postanejo aktivni ob različnih fazah ojezeritve. Dno jezera je na okoli 546 m nadmorske višine, kar je v območju nihanja podtalnice in od nje dobi večino vode – voda v jezeru je v bistvu podtalnica, ki je preveč narasla, da bi ostala pod zemljo – voda se zato v jezeru zadržuje okrog tri mesece na leto. 

Na poti boste ozrli del betoniranih vojaških objekov in naj vam izdamo nekaj zanimivosti...V preteklosti je bilo območje jezera del vojaškega poligona, ki ga je v ta namen uporabljala že avstro-ogrska vojska, po njej pa tudi italijanska in jugoslovanska. V času vojaških vaj so prebivalcem Petelinjega izplačevali odškodnino za nezmožnost uporabe območja. Od leta 1991 se ne uporablja več v vojaške namene, dno, ki je bilo polno lukenj od streliva, pa so sanirali. Na prisotnost vojske spominjajo opuščeni vojaški objekti na bregovih.

Zanimivosti

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer predstavlja zgodbo o vodi na kraškem svetu Zgornje Pivke. Posebna geološka zgradba območja v povezavi z neenakomerno razporejenimi padavinami povzroča veliko nihanje gladine kraške podtalnice. Ob visokih vodah nastane v dolini kar sedemnajst presihajočih jezer. Za spoznanje njihovega nastajanja je potrebno zavrteti posebno mlinsko kolo. Predstavitve posameznih jezer vključujejo tudi življenje domačinov v pokrajini, kjer je enkrat preveč, drugič pa premalo vode.

Makete najpomembnejših življenjskih okolij: mokrih in suhih travnikov, grmišč, gozdov in jam dopolnjujejo predstavitve izjemno pestrega rastlinskega in živalskega sveta v Pivški kotlini.

Zemljevid

Naloži GPX

Palčje presihajoče jezero-izhodišče Klenik
Koordinate izhodišča 45,6817577
14,2308105

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Avio Pub

Naj omenimo, da je hrana tu naravnost vrhunska, kar priča tudi zasedenost v času kosila! Se je pa izplačalo malce počakati na prosto mizo, saj smo bili navdušeni nad njihovo pico s črnimi olivami in panceto ter slastnimi kraškimi testeninami. Za prste oblizit.

Gostišče je sicer pravi muzej v malem! Stene krasijo starinski letalski predmeti in športni rekviziti, ki naredijo lokal nadvse edinstven.

Pred lokalom imajo tudi otroško letalo, tako, da naših mulkčov sploh nismo mogli prepričati, da je čas za odhod domov. Pa naj bo še deset minu, pa še deset minut..;)

Ob pogledu na Postojnsko letališče in vzletanje letal, ima prav poseben čar tudi kavica na terasi Avio Puba! Starši se gotovo strinjate!?

Priporočamo!

Rakitnik 1a,

6258 Prestranek

(05) 720 13 10

Vita, Olja in Juna priporočajo

Prav gotovo vas zanima kako se jezero napolni z vodo?

Najmočnejši izvir v Palčjem jezeru  predstavlja Matijeva jama, iz katere priteka manjša reka. Tukaj gre za tipično kraško estavelo, v katero jezero ob upadanju tudi odteka.


Vode iz Matijeve jame ljudje niso nikoli uporabljali, so pa nekdaj iz nje črpali vodo za vojaške potrebe. V jami so našli tudi človeške ribice.