Planinska gora-Grmada 7849

Planinska gora-Grmada

Regija Primorsko-notranjska
Izhodišče kamnolom
Trajanje poti 2-3h
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , 6+ let
Zahtevnost težka pot

Opis poti

Izlet na Planinsko goro nas bo nagradil s prelepimi razgledi na Planinsko polje, ampak se bo za to potrebno malce potruditi.
Iz Ljubljane se peljemo po avtocesti proti Kopru in zavijemo na izvoz za Unec ter nadaljujemo v smeri Planine. Ko se peljemo skozi vas, smo pozorni na oznako za Strmco in tukaj zavijemo desno. Kmalu pridemo do razpotja, kjer je tabla za Postojno naravnost, mi pa zavijemo desno proti kamnolomu in po slabih 50ih metrih parkiramo ob primernem prostoru.
S parkirišča gremo par metrov nazaj od koder smo prišli in poglej poglej, že tretjič zavijemo desno na slabšo cesto, do manjše vodovodne zgradbe. Boste ugibali kam se odcepi kolovoz?:) Desno seveda. Ta del poti je zeloooooo strm in kar nekajkrat smo se morali ustaviti ter uloviti sapo.

Pot ni označena vse do cerkvice sv. Marije, ki je bila zgrajena leta 1657. Od tukaj nadaljujemo po cesti in nato spet zavijemo desno čez travnik, kjer se odpre pogled na Javornike, Slivnico in celotno Planinsko polje.

Do vrha Grmade vas nato loči le še 5 minut. Prej tukaj ni bilo razgleda, predkratkimj pa so požagali nekaj dreves in ob kamniti mizi, kjer je tudi žig, postavili leseno klopco s srčkom. Sedaj si lahko odpočijemo, tako telo, kot oči.

Čez Planinsko goro poteka tudi del utrdbenega sistema Alpski zid, ki so ga Italijani zgradili po 1. svetovni vojni za zavarovanje novonastale Rapalske meje. Na Planinski gori so iz tega časa ohranjeni številni bunkerji in kaverne.

Zanimivosti

Kozolec toplar pri Belskem stoji ob poti iz Postojne proti Predjami.

Kozolec je dragocen spomenik ljudskega stavbarstva na Slovenskem. Obsega etnografsko zbirko več kot 200 eksponatov in predmetov, ki so jih ljudje na tem območju uporabljali pri opravilih povezanih s poljedelstvom, živinorejo, sadjarstvom, gozdarstvom, lovom, nabiralništvom, prevažanjem, čevljarstvom, kovaštvom, kolarstvom, gospodinjstvom in drugimi dejavnostmi.  Ali ste vedeli, da je bil najdaljši jambor, ki je kdaj koli potoval po Jamborni cesti (najstarejši prometni povezavi, ki je potekala čez znamenita Postojnska vrata), težek približno 9 t in je meril 64 m?

Njegovo repliko si lahko ogledate prav pri kozolcu Toplar pri Belskem.

Zemljevid

Naloži GPX

Planinska gora
Koordinate izhodišča 45,8264883
14,2361854

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Ob kaminu

je kot nalašč za kosilo ali večerjo po dnevu polnem pustolovščin in nagajivosti. Pohvali se lahko z bogato tradicijo in kulinarično ponudbo. Ponujajo pester izbor jedi, kot so jedi na žaru, pice, ter jedi izpod peke. Nahaja se v zavetju zelene oaze ob reki Pivki in stran od mestnega vrveža. Ob vikendih poskrbijo tudi za živo glasbo, kar popestri večer ob vrhunski hrani in pijači, otroci pa lahko čakanje na hrano lažje počakajo na igralih v senci pod krošnjami dreves.


Tržaška cesta 88,

6230 Postojna

+386 (0)5 720 15 01

info@gostilnaobkaminu.si

www.gostilnaobkaminu.si

Mila in Staš priporočata

Samo 15 minut ven iz mesta si lahko ogledamo še nekaj zelooooo zanimivega. Mogočen Predjamski grad že več kot 800 let stoji sredi 123 metrov visoke kamnite stene. Vpisan je celo v Guinnessovo knjigo rekordov kot največji jamski grad na svetu.

Z njim pa je povezana tudi legenda o roparskem vitezu Erazmu Predjamskemu.