Rakov Škocjan 6577

Rakov Škocjan

Regija Primorsko-notranjska
Izhodišče parkirišče pri hotelu Rakov Škocjan
Dolžina poti 5 km
Trajanje poti 3h -cel dan
Najprimernejši čas za obisk vsi letni časi
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost nezahtevna pot

Opis poti

Ste že kdaj slišali za čudovito kraško dolino, ki leži med Cerkniškim in Planinskim poljem? Govorimo o skrivnostnem Rakovem Škocjanu, ki ga je izoblikovala reka Rak. Rak polnijo vode, ki se skozi podzemlje stekajo s Cerkniškega polja in izpod Javornikov. Rečica priteče na površje iz Zelških jam na vzhodni strani doline, ponikne pa v Tkalca jami na zahodnem delu.

Skupaj s Cerkniškim jezerom in Križno jamo je Rakov Škocjan razglašen za mednarodno pomembno mokrišče – Ramsarsko območje. Dolina je tudi prvi slovenski krajinski park, ustanovljen že leta 1949. Po dolini je, kot se za tako naravno znamenitost spodobi, speljana tudi naravoslovna učna pot.
Na učni poti s pomočjo informativnih tabel izvemo vse – v prvi vrsti o Velikem in Malem naravnem mostu, ki sta pravzaprav ostanka jamskega stropa. Rakov Škocjan je namreč nastal, ko se je zrušil strop kraške jame in tako je nastala slikovita udornica. Pot je lahko krožna, vendar so informativne table samo v eni smeri.

Večina družin svoj izlet začne na parkirišču pri Hotelu Rakov Škocjan. Pot je tako dolga nekje okrog 5 kilometrov, na njej pa premagate slabih 200 metrov nadmorske višine. Koliko časa boste porabili je odvisno od postankov, fotografiranja, osvežitev rokic in nogic v reki in tako naprej... Mi vam priporočamo, da si rezervirate vsaj pol dneva.

Glavne znamenitosti so Veliki ter Mali naravni most, Zelška jama, Tkalce jama ter ruševine cerkvice Sv. Kancijana. Ta je bila v času turških vpadov pomembno pribežališče za prebivalce iz okolice. Danes lahko tam vidimo le še nekaj kamnitih sten, vendar si vedno lahko pomagamo z domišljijo, kako je to zgledalo takrat. Rakov Škocjan je lepo obiskati v vseh letnih časih, nudil pa nam bo luštno senco tudi v vročih poletnih dneh.

Zanimivosti

Ker je koristno imeti na vsakem izletu z otroki kakšnega skritega aduta, ali bolje rečeno legendo, v rokavu;)

Rakov Škocjan je dobil ime po rakih v reki Rak in po svetniku te cerkvice, svetem Kacijanu.

Jama Tkalca ima prav tako zanimivo ime. Legenda govori, kako je tkalec vsako nedeljo prihajal v jamo in tkal. V tej jami pa so živele čarovnice, palčki in druga pravljična bitja. To tkanje jih je zelo motilo, zato so tkalca začarale v kamen.

Zemljevid

Naloži GPX

Rakov Škocjan
Koordinate izhodišča 45,790456
14,303876

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Gostilna Ob kaminu

je kot nalašč za kosilo ali večerjo po dnevu polnem pustolovščin in nagajivosti. Pohvali se lahko z bogato tradicijo in kulinarično ponudbo. Ponujajo pester izbor jedi, kot so jedi na žaru, pice, ter jedi izpod peke. Nahaja se v zavetju zelene oaze ob reki Pivki in stran od mestnega vrveža. Ob vikendih poskrbijo tudi za živo glasbo, kar popestri večer ob vrhunski hrani in pijači, otroci pa lahko čakanje na hrano lažje počakajo na igralih v senci pod krošnjami dreves.


Tržaška cesta 88,

6230 Postojna

+386 (0)5 720 15 01

info@gostilnaobkaminu.si

www.gostilnaobkaminu.si

Mila in Staš priporočata

Ste vedeli, da lahko otroci v Notranjskem muzeju praznujete svoj rojstni dan?

Za svoj rojstni dan prijatelje povabite kar v Notranjski muzej: otroci izdelujejo katapulte, iščejo skriti zaklad, rešujejo uganke in ustvarjajo kristale. 

To pa je super rojstnodnevna žurka, za vse nas male brihtne glavce!