Slivnica nad Cerknico 7606

Slivnica nad Cerknico

Regija Primorsko-notranjska
Izhodišče označeno parkirišče v Cerknici (beri opis)
Dolžina poti 3.8 km
Trajanje poti 1.5 h
Nadmorska višina izhodišče 631 m
Nadmorska višina cilj 1158 m
Najprimernejši čas za obisk poleti, spomladi, jeseni
Primerno za nosilke , od 3 - 6 let , 6+ let
Zahtevnost srednje težka pot

Opis poti

Cerknica je en čaroben kraj. Ima čudovito presihajoče jezero, čarovniško Uršulo in hrib Slivnico od koder vzletajo skupaj s prijateljicami ter zelo znan pustni karneval, ko se pomešajo med ljudi. :) Več o legendi si preberite v rubriki malce nižje, tukaj pa nekaj informacij o obisku hribčka.


Iz avtoceste se usmerite na izvoz Unec in nato peljite v center Cerknice. Ko prevozite most preko reke Cerkniščice bodite pozorni na cesto, ki se zelo hitro odcepi v levo in nas pripelje do parkirišč ter tabel, ki označujejo izhodišče.


S hojo pričnete sprva skozi gozd, kjer je tudi najstrmejši vzpon. Kmalu se drevesa začnejo redčiti in preidemo v travnat pas. Mimo posameznih jas kmalu pridete do makadamske ceste, kjer nadaljujete naravnost. Te ceste se držite kar nekaj časa, vse do markacije, ki vas usmeri desno preko električne ograde na širok pašnik. Sledite oznakam, ki vas vodijo preko pašnega travnatega pobočja, ki ponuja razglede na jezero, Javornike in proti Snežniku. Višje pot zavije desno in mimo posameznih dreves hitro pripelje do Doma na Slivnici. Tukaj vas bo pozdravila ogromna lesena Uršula na svoji čarovniški metli. Od doma do Vrha je še par minut hoje. Po stopnicah greste mimo lesenega križa do oddajnika in skrinjice z žigom. Sam vrh ni razgleden. Od izhodišča pa do vrha boste premagali nekaj več kot 500 metrov nadmorske višine.


Do doma je možno po makadamski cesti naokrog priti tudi z avtom.

Zanimivosti

Povzeto po J. V. Valvasorju:

Na Slivnici je luknja, ki dela nevihto. Na vrhu imajo coprnice, vešče in grdobe svoje plese in sestanke. Vidijo se kot leteče drobne lučce. Sploh je pokrajina tu okrog s coprnicami dobro založena. Zato jih precej često kurijo in jih mnogo sežgo, tako da pride včasih tod na grmado več coprnic, kakor jih je v vsej deželi od pamtiveka sedlo na skladovnico in bilo upepeljenih. Zaradi tega se tudi skrbno skrivajo. Te golazni pa docela le ni uspelo pregnati, pod velikanskim kupom pepela so takorekoč ostale še nekatere iskrice, ki utegnejo prav lahko vžgati to ali ono skladovnico.
Butalci so zelo hitro ugotovili, da nevihta in karneval ne gresta dobro skupaj, zato so se s coprnicami, natančneje z njihovo pramaterjo Uršulo, skušali dogovoriti o lepem vremenu v tistem delu leta.
Ob pripravah na karneval gre zato prvo častno vabilo vedno naravnost na Slivnico, v Uršuline roke. To je vse, kar lahko storimo, da se obvarujemo nevihte, ki se ves čas kuha v velikem loncu na Slivnici, pod budnim očesom čarovniškega zbora.

Zemljevid

Naloži GPX

Slivnica nad Cerknico
Koordinate izhodišča 45,7929287
14,3675446

Pelji me na izhodišče izleta

Prikaži pot v Google zemljevidih

Gostinski lokal v bližini

Dom na Slivnici

V domu nudijo klasično izbiro jedi na žlico ter nekaj menijev za ta najbolj zbirčne najmlajše pohodnike- beri pomfri in dunajc;) Tudi kaj sladkega se bo našlo, obljubimo.

Martinjak 114

1380 Cerknica

040 636 367

Mila in Staš priporočata

Po sestopu iz Slivnice smo se zapeljali do jezera. Tam imate info točko, kjer vam podajo ogromno zanimivih informacij o pešpoteh ter kolesarskih možnostih.

Mi smo ravno ujeli možnost izleta po jezeru s kanuji, ki ga res res res močno priporočava prav vsakemu. Opazovanje naravnih pojavov, poplavljenih območij, jame ter mnogo drugih zanimivih dejstev, ki jih je predstavil vodič je le pika na i nori izkušnji veslanja po mirnem ter ogromnem jezeru.